Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλεκτοί και πληβείοι στα βιβλιοπωλεία.gr.ΑΕ

Το 2020 μας βγά­ζει γλώσ­σα αγκο­μα­χώ­ντας, με 113 (τόσα μετρή­σα­με –μπο­ρεί να είναι και παρα­πά­νω…) νέα αντι­λαϊ­κά νομο­σχέ­δια κάθε είδους, με τα οποία απο­χαι­ρε­τά το κεφά­λαιο τη χρο­νιά που φεύ­γει –μετα­ξύ αυτών και νόμοιδια­τά­ξεις  για την υγεία (που έβα­λαν το χερά­κι τους –κατά δύνα­μη,  τα μεν περι­στα­τι­κά Covid στη χώρα μας να αγγί­ζουν πλέ­ον ~140.000 και οι νεκροί να κοντεύ­ουν τις 5.000…)

Την ίδια στιγ­μή που εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νται σε αδιέ­ξο­δο, χιλιά­δες βιο­πα­λαι­στές ΕΒΕ, που δεν πρό­λα­βαν να συνέλ­θουν από την προη­γού­με­νη κρί­ση, μετρά­νε μέρες μέχρι να βάλουν λου­κέ­το και εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες συντα­ξιού­χοι φυτο­ζω­ούν, περι­μέ­νο­ντας να εκκα­θα­ρι­στούν οι συντά­ξεις τους από το κρά­τος, που κι αυτές είναι στα όρια της πεί­νας, οι έχο­ντες και κατέ­χο­ντες τα κλει­διά της οικο­νο­μί­ας –που λέει και ξανα­λέ­ει το ΚΚΕ τρί­βουν τα χέρια τους από ικα­νο­ποί­η­ση.

Με τέτοιες μαύ­ρες σκέ­ψεις στο μυα­λό, σήμε­ρα ‑τελευ­ταία μέρα της χρο­νιάς του Αρου­ραί­ου κατά τους Κινέ­ζους, βγή­κα­με για κάποια τελευ­ταία ψώνια.
Καταρ­χήν σε ένα μικρο­μά­γα­ζο της Και­σα­ρια­νής –από αυτά που προ­σπα­θεί ο ιδιο­κτή­της, δου­λεύ­ο­ντας 15–20 ώρες την ημέ­ρα να το κρα­τή­σει σε ζωή. Ουρά απέ­ξω …7–8 άτο­μα, να προ­σπα­θούν να «μπου­κά­ρουν» και το «αφε­ντι­κό» να παρα­κα­λά­ει … «όχι ρε παι­διά» προ­χτές μπή­κα­τε δυο μαζί και έφα­γα πρό­στι­μο» -«σε παρα­κα­λώ ρε για­γιά, όχι τη μύτη έξω από τη μάσκα»!

Πολλά 2021 όπως αξίζει ο άνθρωπος

🤔  Τέλειω­σα μετά από κανα μισά­ω­ρο, ευτυ­χής που μου δόθη­κε η ευκαι­ρία να δω από κοντά κάποιους γνω­στούς και να μιλή­σου­με για τοτι­νά, τωρι­νά και μελ­λού­με­να (αυτό το τελευ­ταίο, με μορ­φή ευχο­λό­γιου –εκτός από έναν πιτσι­ρι­κά ΚΝί­τη, που έδει­χνε περισ­σό­τε­ρο αισιόδοξος).
Καθ’ οδόν προς το σπί­τι «αισθάν­θη­κα» δύο απα­νω­τά SMS «Κωδι­κός παραγ­γε­λί­ας 123456, μπο­ρεί­τε να την παρα­λά­βε­τε από το ταμείο του βιβλιο­πω­λεί­ου μας, που βρί­σκε­ται … η δέσμευ­ση στο όνο­μά σας ισχύ­ει για τις επό­με­νες 7 μέρες –κλπ).
Το είχα σχε­δόν ξεχά­σει –είχαν περά­σει πάνω από 20 μέρες και με είχαν ενη­με­ρώ­σει «ευγε­νι­κά», πως λόγω χιλιά­δων εκκρε­μών η παρα­λα­βή θα γινό­ταν με την και­νούρ­για χρο­νιά –έτσι είναι με τις μεγά­λες αλυσίδες.

Μην κοι­τά­τε που με το «Ατέ­χνως» είναι δια­φο­ρε­τι­κά –κάνεις κρά­τη­ση ή τηλέ­φω­νο και σε χρό­νο dt (1–2 μέρες) –ακό­μα και στις γιορ­τές το έχεις στην πόρ­τα σου, χωρίς χρέωση.

Όπως και να χει χάρη­κα, για­τί είχε να κάνει με δώρα που ήθε­λα να κάνω και κίνη­σα να πάω προς το κέντρο του κλει­νού άστε­ως –ευκαι­ρία, είπα να πάρω και μια εικό­να –είχα μέρες να κατέβω.
🙈  Φτά­νο­ντας έπε­σα σε «δια­δή­λω­ση» ‑όχι του ΠΑΜΕ, αλλά βιβλιό­φι­λων κάθε είδους, με ουρά μήκους 80–100 μέτρων, στοι­χι­σμέ­νη σε ινδιά­νι­κη διά­τα­ξη που έστρι­βε στη γωνία.
Ωχ… είπα, την πατή­σα­με! Ξεκί­νη­σα να παίρ­νω τηλέ­φω­νο ένα φίλο που είχα­με πει να βρε­θού­με, μήπως ξανα­γύ­ρι­ζα αργότερα.
Προ­σπα­θώ­ντας να βρω το νού­με­ρο (χωρίς τα γυα­λιά μου –λάθος αυτό), άκου­σα πίσω μου μια νεα­νι­κή κορι­τσί­στι­κη φωνή «κύριε, προ­χω­ρή­στε –να μη χάσε­τε τη σει­ρά σας»! –κύριε ελέ­η­σον είπα (για την ακρί­βεια κάτι άλλο ανα­φώ­νη­σα που δεν γράφεται).
Η ουρά είχε προ­χω­ρή­σει κάπου 20 μέτρα και σε τρία λεπτά βρι­σκό­μουν στην είσο­δο, όπου υπήρ­χαν τα απα­ραί­τη­τα κομ­φόρ (αντι­ση­πτι­κά –ακό­μη και κου­τί με μάσκες μιας χρή­σης) και μαζί ένας συμπα­θής σεκιου­ρι­τάς που έκα­νε τον τροχονόμο.

Μπαί­νο­ντας στο κατά­στη­μα τα έχα­σα: τι μετρό και μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς –εδώ κυριο­λε­κτι­κά χαμός, σαν να μην τρέ­χει τίποτε.
Στοι­χειώ­δεις απο­στά­σεις «ασφα­λεί­ας» (έστω και για τα μάτια του κόσμου) ούτε λόγος.
Μάσκες ναι! Κάθε είδους –μέχρι και (artist) Vincent Van Gogh (10 ευρώ το κομ­μά­τι!) και Adidas μαύ­ρη και παραλ­λα­γής φαιο­πρά­σι­νη… (άλλο ένα εμπό­ριο ψυχών)

Πατείς με πατώ σε, στις σκά­λες «όλοι μαζί και ταυ­το­χρό­νως» και δεκά­δες υπάλ­λη­λοι ο ένας πάνω στον άλλον (μέχρι και 3+1 στα ταμεία…).
Τι κι αν το βιβλίο απο­τε­λεί πολι­τι­σμό και ευγε­νές είδος;
Αυτό δεν αφο­ρά τον εργα­ζό­με­νο στις «βιβλιο­πω­λεία ΑΕ» (με ή χωρίς .gr), εκεί παρά το φαί­νε­σθαι οι συν­θή­κες γαλέ­ρας δεν δια­φέ­ρουν και πολύ από το εργο­στά­σιο ‑ούτε οι απο­λα­βές και ούτε ο τύπος της σύμβασης.
Για τους απα­σχο­λού­με­νουςαπα­σχο­λή­σι­μους στα βιβλιο­πω­λεία και τους εκδο­τι­κούς οίκους, η «επό­με­νη μέρα» είναι εδώ από και­ρό, αφού ήδη μετά το πρώ­το lockdown, κυβέρ­νη­ση, δια­κι­νη­τές, μεγά­λοι εκδο­τι­κοί οίκοι και βιβλιο­πώ­λες σαρώ­νουν τα πάντα για να βγουν αλώ­βη­τοι από την κρίση.
Ό,τι κατα­κτή­θη­κε –όχι και πολ­λά πράγ­μα­τα, με αγώ­νες βρί­σκε­ται πάλι στο στό­χα­στρο.
Οι ανα­στο­λές συμ­βά­σε­ων, «εκ περι­τρο­πής» εργα­σία, έλλει­ψη μέτρων υγιει­νής κι εντα­τι­κο­ποί­η­ση για να βγουν οι παραγ­γε­λί­ες των e‑shop, «προ­τρο­πή» να ληφθεί ένα μεγά­λο μέρος της άδειας κατά βού­λη­ση του εργο­δό­τη κλπ.
Με τους αντερ­γα­τι­κούς νόμους που περιέ­χο­νται σε Πρά­ξεις Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου και αντερ­γα­τι­κούς νόμους που ψήφι­σαν οι κυβερ­νή­σεις τα προη­γού­με­να χρό­νια, οι μεγά­λοι εργο­δό­τες στο βιβλίο θα βγουν πιο ενι­σχυ­μέ­νοι, αφού έχουν πιο φτη­νούς εργα­ζό­με­νους και ταυ­τό­χρο­να πετά­νε έξω από την αγο­ρά μικρούς εκδο­τι­κούς οίκους και βιβλιοπωλεία.
Μικροί εκδο­τι­κοί και  βιβλιο­πω­λεία κλεί­νουν, αυξά­νο­ντας την ανερ­γία, ενώ επι­χει­ρή­σεις, όπως τα Public, πανη­γυ­ρί­ζουν για «620.000 προ­ϊ­ό­ντα που δια­κι­νή­θη­καν» στο 2μηνο Απρί­λη Μάη.
Οι επι­χει­ρή­σεις αυτές τις μέρες γίνο­νται και «τσά­μπα μάγκες», αφού έχουν τους εργα­ζό­με­νους με μισθούς 600 ευρώ και κάτω, με τη συνε­νο­χή της κυβέρ­νη­ση, που προ­χώ­ρη­σε στο –χωρίς όρους άνοιγ­μα των κατα­στη­μά­των, ενώ δεν λαμ­βά­νο­νται τα ανα­γκαία μέτρα για την προ­στα­σία της υγεί­ας. Όλα ανά­γο­νται στην ατο­μι­κή ευθύνη.
Η εκμε­τάλ­λευ­ση αυξά­νε­ται, αφού η έντα­ση της εργα­σί­ας στις απο­θή­κες των e‑shop, των δια­νο­μέ­ων και της τηλε-υπο­στή­ρι­ξης αυξή­θη­κε κατα­κό­ρυ­φα, με τους εργα­ζό­με­νους –και όχι όλους να παίρ­νουν δίκην δώρου ψίχου­λα των 50–100 ευρώ.
Το επό­με­νο διά­στη­μα, η ενί­σχυ­ση των e‑shop των μεγά­λων βιβλιο­πω­λεί­ων κι εκδο­τι­κών καθώς και η τηλερ­γα­σία θα φέρουν νέες απο­λύ­σεις σε πωλη­τές και άλλες ειδικότητες.

Ατέχνως Καλή Χρονιά 2021

Η Συντακτική επιτροπή του «Ατέχνως» εύχεται καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία και δύναμη!
Καλό κουράγιο!

Υποδεχόμαστε το 2021 με ψηλά το κεφάλι, με αισιοδοξία, με πίστη στη δύναμή μας

Σε όσους δεν παραιτούμαστε…
Στους μαχη­τές της ζωής όπου γης!
Σε σε όλους εσάς!!

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο