Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Είναι το εμβόλιο ένας… «θρίαμβος του καπιταλισμού»;

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Με το ξεκί­νη­μα των εμβο­λια­σμών άρχι­σαν να ακού­γο­νται οι πρώ­τες φωνές για τον… «θρί­αμ­βο του καπι­τα­λι­σμού» που- όπως λένε- έσω­σε την ανθρω­πό­τη­τα από την παν­δη­μία. Από τους Τάϊμς της Νέας Υόρ­κης μέχρι τον… πρό­ε­δρο της ΟΝΝΕΔ και μια σει­ρά φιλε­λεύ­θε­ρης και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κοπής «παπα­γά­λους» των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, δια­βά­σα­με ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η ανα­κά­λυ­ψη του εμβο­λί­ου για τον Κορω­νο­ϊό απο­τε­λεί εφεύ­ρε­ση του καπι­τα­λι­σμού και των ΗΠΑ!

Με αφορ­μή τον χθε­σι­νό εμβο­λια­σμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κου­τσού­μπα, μεγα­λο­στέ­λε­χος της ΟΝΝΕΔ έγρα­ψε στο Twitter: «Το εμβό­λιο της Pfizer/BioNTech. Της μονο­πώ­λια­κής, ιμπε­ρια­λι­στι­κής και ανάλ­γη­της Αμε­ρι­κής. Σύντρο­φοι, απο­λαύ­στε τα αγα­θά του καπι­τα­λι­σμού. Εις υγεί­αν».

Ξεπερ­νά­με την ειρω­νεία και το νηπια­κού επι­πέ­δου σκε­πτι­κό του στε­λέ­χους της ΟΝΝΕΔ (δεν είχα­με άλλω­στε και μεγά­λες προσ­δο­κί­ες) και μπαί­νου­με στην ουσία του ζητή­μα­τος: Είναι όντως «αγα­θό του καπι­τα­λι­σμού» το εμβό­λιο ενά­ντια στον Κορωνοϊό;

Αρχι­κά να θυμί­σου­με πως πρω­τού ανα­κα­λυ­φθεί το εμβό­λιο, από το ξεκί­νη­μα της παν­δη­μί­ας μέχρι και σήμε­ρα, μετρά­με παγκο­σμί­ως περί­που 1.8 εκα­τομ­μυ­ρία νεκρούς. Φάνη­κε στην πρά­ξη, με τρα­γι­κό τρό­πο, που οδη­γεί η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του τομέα της Υγεί­ας και η απο­ψί­λω­ση των δημο­σί­ων συστη­μά­των Υγεί­ας-Πρό­νοιας προς όφε­λος του κεφαλαίου.

Δεύ­τε­ρον, το εμβό­λιο ενά­ντια στον Κορω­νο­ϊό – όπως άλλω­στε και κάθε εμβό­λιο – απο­τε­λεί προ­ϊ­όν ενδε­λε­χούς επι­στη­μο­νι­κής έρευ­νας. Είναι ασφα­λώς αυτο­νό­η­το, αλλά στις παρού­σες συν­θή­κες χρειά­ζε­ται να το υπο­γραμ­μί­σου­με: Τις εφευ­ρέ­σεις τις κάνουν οι επι­στή­μο­νες στα εργα­στή­ρια – δεν τις κάνουν ούτε οι μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες της Υγεί­ας, ούτε οι CEO των μεγά­λων φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ρειών. Τα εμβό­λια, τα ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κά σκευά­σμα­τα που σώζουν ζωές απο­τε­λούν επι­τεύγ­μα­τα της επι­στή­μης που είναι απο­τέ­λε­σμα ανθρώ­πι­νης εργασίας.

Είναι λοι­πόν οι μεγά­λες στρα­τιές μισθω­τών επι­στη­μό­νων και ερευ­νη­τών που, που­λώ­ντας την ειδι­κευ­μέ­νη εργα­τι­κή τους δύνα­μη σε φαρ­μα­κευ­τι­κούς κολοσ­σούς και δου­λεύ­ο­ντας συχνά σε καθε­στώς εργα­σια­κής ανα­σφά­λειας με εξο­ντω­τι­κά ωρά­ρια και σχε­τι­κά χαμη­λούς μισθούς, βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή της επι­στη­μο­νι­κής εξέλιξης.

Στο πλαί­σιο του καπι­τα­λι­σμού, η επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να σε όλους ανε­ξαι­ρέ­τως τους τομείς, είναι εγκλω­βι­σμέ­νη στη «μέγ­γε­νη» του κέρ­δους και του επι­χει­ρη­μα­τι­κού αντα­γω­νι­σμού. Στη βάση του επι­χει­ρη­μα­τι­κού κέρ­δους, άλλω­στε, καθο­ρί­ζο­νται τα κρι­τή­ρια της χρη­μα­το­δό­τη­σης της έρευ­νας από το κεφά­λαιο: Ότι δεν απο­φέ­ρει κέρ­δος απορ­ρί­πτε­ται ή μειώ­νε­ται στο ελά­χι­στο, την στιγ­μή που εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στον πλα­νή­τη υπο­φέ­ρουν εξαι­τί­ας της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Υγεί­ας και του φαρ­μά­κου. Ουσια­στι­κά, η εξου­σία του κεφα­λαί­ου εγκλω­βί­ζει τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες της επι­στη­μο­νι­κής έρευ­νας στον αντα­γω­νι­σμό μετα­ξύ των μεγά­λων φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών και βάζει φρέ­νο στην σχε­δια­σμέ­νη ανά­πτυ­ξη της επι­στή­μης η οποία, υπό άλλες συν­θή­κες, σε ένα άλλο κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κό σύστη­μα, θα μπο­ρού­σε να υπη­ρε­τεί της αυξα­νό­με­νες σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανάγκες.

Μας λένε ότι το εμβό­λιο για τον Covid-19 υπήρ­ξε – δήθεν — «θρί­αμ­βος του καπι­τα­λι­σμού». Σε λίγο θα μας πούν ότι το κεφά­λαιο δια­κα­τέ­χε­ται από… ανθρω­πι­στι­κές ανη­συ­χί­ες για την σωτη­ρία των λαών και θα ζητή­σουν την αγιο­ποί­η­ση των μεγα­λο­κα­πι­τα­λι­στών! Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα βέβαια είναι ότι η πρε­μού­ρα του κεφα­λαί­ου για την γρή­γο­ρη έρευ­ση εμβο­λί­ων και θερα­πειών εδρά­ζε­ται αφε­νός στην εξα­σφά­λι­ση της ανα­παρ­γω­γής της εργα­τι­κής δύνα­μης και αφε­τέ­ρου στα κέρ­δη που μοι­ρά­ζο­νται οι φαρ­μα­κευ­τι­κοί κολοσ­σοί από την διά­θε­ση των εμβολίων.

Φαρκαμευτικοί κολοσσοί: Έρευνα με χρήματα του λαού…

Πάνω στην προ­σπά­θεια τους να απο­θε­ώ­σουν τα μονο­πώ­λια των φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ρειών για την έρευ­ση του εμβο­λί­ου για τον Κορω­νο­ϊό, οι πραι­τω­ρια­νοί του καπι­τα­λι­σμού παρα­λεί­πουν – διό­λου τυχαία — να ανα­φέ­ρουν ένα ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κό ζήτη­μα: Ποιός πλη­ρώ­νει για την μακρο­χρό­νια έρευ­να που διε­ξά­γουν χιλιά­δες επι­στή­μο­νες για λογα­ρια­σμό των περί­φη­μων φαρμακευτικών;

Πόσο ζεστό κρα­τι­κό χρή­μα (από τις τσέ­πες των εργα­ζό­με­νων) δόθη­κε στις πολυ­ε­θνι­κές της φαρ­μα­κευ­τι­κής βιο­μη­χα­νί­ας προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θεί και να επι­τα­χυν­θεί η έρευ­να για το εμβό­λιο κατά του Covid-19; Να ορι­σμέ­να στοι­χεία για τα κρα­τι­κά κον­δύ­λια που έλα­βαν γνω­στά μονο­πώ­λια του χώρου:

covid vaccine research- Pfizer/BioNTech: 2,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.
— Moderna/Loza: 2,48 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.
— AstraZeneca/Oxford University: 1,7 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.
— Johnson&Johnson/Biological E: 1,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.
— GlaxoSmithKline/Sanofi Pasteur: 2,1 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

(Πηγή: Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων των Ηνω­μέ­νων Εθνών (OCHA), Medecins Sans Frontieres (MSF), https://reliefweb.int/report/world/msf-governments-must-demand-pharma-make-all-covid-19-vaccine-licensing-deals-public)

Θυμί­ζου­με πως ενώ οι μεγά­λες – ιδιω­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων — φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες έχουν λάβει κρα­τι­κές επι­χο­ρη­γή­σεις δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων, εντού­τοις, με την συνέρ­γεια της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, αρνού­νται να δώσουν στην δημο­σιό­τη­τα τα συμ­βό­λαια για τα εμβό­λια (Ριζο­σπά­στης, 17/12/2020).

Στη βάση λοιπόν όλων των παραπάνω, επαναλαμβάνουμε:

Τα εμβό­λια, τα φάρ­μα­κα, κάθε προ­ϊ­όν που σώζει ζωές, η βελ­τιώ­νει την ποιό­τη­τα ζωής των ανθρώ­πων, απο­τε­λεί από­το­κο επι­στη­μο­νι­κής έρευ­νας που διε­ξά­γουν, σε όλο το φάσμα της δια­δι­κα­σί­ας, επι­στή­μο­νες-εργα­ζό­με­νοι. Είναι απο­τέ­λε­σμα ανθρώ­πι­νης εργα­σί­ας και όχι κάποιο… αφη­ρη­μέ­νο «γέν­νη­μα» του κεφα­λαιο­κρα­τι­κού τρό­που παραγωγής.

Ο μονο­πω­λια­κός καπι­τα­λι­σμός, έχο­ντας φάει πλέ­ον τα ψωμιά του και ευρι­σκό­με­νος σε δια­δι­κα­σία σήψης, μόνο εμπό­διο απο­τε­λεί για την επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να και πρό­ο­δο. Το πλαί­σιο των καπι­τα­λι­στι­κών σχέ­σε­ων παρα­γω­γής έχει πάψει προ πολ­λού να απο­τε­λεί βασι­κό κίνη­τρο της επι­στη­μο­νι­κής έρευ­νας προς όφε­λος των διευ­ρυ­νό­με­νων κοι­νω­νι­κών ανα­γκών. Αντί­θε­τα, ο αντα­γω­νι­σμός των μεγά­λων μονο­πω­λια­κών ομί­λων και η βελ­τί­ω­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας τους απο­τε­λεί το κυρί­αρ­χο εμπό­διο για την ολό­πλευ­ρη αξιο­ποί­η­ση των επι­στη­μο­νι­κών και τεχνο­λο­γι­κών δυνα­το­τή­των προς όφε­λος των λαών.

Το πιο σημα­ντι­κό εμβό­λιο είναι αυτό που θα καταρ­γή­σει την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, που θα στεί­λει το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα στο χρο­νο­ντού­λα­πο της ιστο­ρί­ας και θα απε­λευ­θε­ρώ­σει πλή­ρως όλες τις σπου­δαί­ες δυνα­τό­τη­τες της επι­στη­μο­νι­κής γνώ­σης. Αυτο το εμβό­λιο δεν θα ‘ναι άλλο από τον θρί­αμ­βο του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο