Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές 2019: Χρήσιμες πληροφορίες για πιθανά προβλήματα στην κάλπη

Χρή­σι­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες για τους ψηφο­φό­ρους των ευρω­ε­κλο­γών και των αυτο­διοι­κη­τι­κών εκλο­γών της 26ης Μαΐ­ου και της 2ας Ιου­νί­ου 2019

Πρώ­τα απ’ όλα, χρειά­ζε­ται ΟΛΟΙ να δουν ΕΓΚΑΙΡΑ πού ψηφί­ζουν, μπαί­νο­ντας στη σχε­τι­κή εφαρ­μο­γή του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών.

Όσοι χρεια­στεί να ταξι­δέ­ψουν θα έχουν σύμ­μα­χο τον και­ρό — προ­βλέ­πε­ται ηλιο­φά­νεια — ενώ θα πρέ­πει να έχουν υπό­ψη ότι δικαιού­νται έκπτω­σης στα ΚΤΕΛ και στα τρέ­να ενώ όσοι ταξι­δέ­ψουν με αυτο­κί­νη­το δε θα πλη­ρώ­σουν διό­δια. Παράλ­λη­λα «στο πόδι» είναι το σύνο­λο της Τρο­χαί­ας προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­στεί χωρίς προ­βλή­μα­τα η μετα­κί­νη­ση των εκλογέων.

 Η ψήφος είναι υποχρεωτική;

Η άσκη­ση του εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος σύμ­φω­να με την εκλο­γι­κή νομο­θε­σία είναι υποχρεωτική.

Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υπο­χρε­ω­τι­κή άσκη­ση του εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος απαλ­λάσ­σο­νται νόμι­μα οι κάτοι­κοι του εξω­τε­ρι­κού, όσοι έχουν υπερ­βεί το 70ό έτος της ηλι­κί­ας τους και μόνο για τις αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές όσοι δια­μέ­νουν την ημέ­ρα της ψηφο­φο­ρί­ας σε από­στα­ση μεγα­λύ­τε­ρη των 200 χιλιο­μέ­τρων από το εκλο­γι­κό τμή­μα στο οποίο ψηφίζουν.

Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρεί­τε το όνο­μά σας, στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους απευ­θυν­θεί­τε στο Δήμο, στα δημο­το­λό­για του οποί­ου είστε εγγε­γραμ­μέ­νοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;

Οι εκλο­γι­κοί κατά­λο­γοι για τις εκλο­γές του Μαΐ­ου 2019 περι­λαμ­βά­νουν τις μετα­βο­λές μέχρι τις 28 Φεβρουα­ρί­ου 2019 και δεν επι­δέ­χο­νται αλλαγές.

Ενδε­χο­μέ­νως το αίτη­μά σας για μετα­δη­μό­τευ­ση υπο­βλή­θη­κε μετά τις 28 Φεβρουα­ρί­ου 2019.

Για τις μελ­λο­ντι­κές εκλο­γές, απευ­θυν­θεί­τε στο Δήμο σας, για να επι­και­ρο­ποι­η­θούν τα στοι­χεία σας.

Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;

Είστε εγγε­γραμ­μέ­νος στα δημο­το­λό­για δύο ή περισ­σο­τέ­ρων δήμων. Για τις εκλο­γές του 2019, οφεί­λε­τε να ψηφί­σε­τε στο δήμο της νόμι­μης εγγρα­φής σας η οποία εξα­κρι­βώ­νε­ται κατό­πιν επι­κοι­νω­νί­ας σας με τους οικεί­ους δήμους. Ο δικα­στι­κός αντι­πρό­σω­πος θα σας καλέ­σει να υπο­γρά­ψε­τε υπεύ­θυ­νη δήλω­ση ότι γνω­ρί­ζε­τε πως είστε διπλο­εγ­γε­γραμ­μέ­νος και δεν ψηφί­σα­τε ούτε και θα ψηφί­σε­τε αλλού. Αυτές οι δηλώ­σεις θα συγκε­ντρω­θούν στο Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών και θα δια­σταυ­ρω­θούν. Με αυτήν τη δια­δι­κα­σία δια­σφα­λί­ζε­ται το κύρος των εκλο­γών. Ας μην ξεχνά­με ότι η διπλο­ψη­φία απα­γο­ρεύ­ε­ται και τιμω­ρεί­ται αυστηρά.

Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;

Για τις Ευρω­ε­κλο­γές μπο­ρεί­τε να ψηφί­σε­τε στην Περι­φέ­ρεια της οικεί­ας ελλη­νι­κής Προ­ξε­νι­κής Αρχής σε κρά­τος μέλος της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, εφό­σον είχα­τε υπο­βά­λει τη σχε­τι­κή αίτη­ση μέχρι τις 5 Απρι­λί­ου 2019, ώστε να περι­λη­φθεί­τε σε ειδι­κό εκλο­γι­κό κατά­λο­γο Ελλή­νων κατοί­κων Ε.Ε. Ειδι­κά για τους Έλλη­νες που δια­μέ­νουν στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο η αντί­στοι­χη ημε­ρο­μη­νία για τη υπο­βο­λή αίτη­σης ήταν η 10η Απρι­λί­ου 2019.

Οι Έλλη­νες πολί­τες που δια­μέ­νουν ή θα βρί­σκο­νται στο εξω­τε­ρι­κό την ημέ­ρα της ψηφο­φο­ρί­ας και επι­θυ­μούν να ψηφί­σουν στις Δημο­τι­κές και Περι­φε­ρεια­κές Εκλο­γές, μπο­ρούν να ασκή­σουν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα μόνο στην Ελλάδα.

Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;

Οι ψηφο­φό­ροι με ανα­πη­ρία ψηφί­ζουν κατ’ από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα. Εφό­σον ζητη­θεί, οι εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές υπο­χρε­ού­νται να τους διευκολύνουν.

Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπο­ρεί­τε να ψηφί­σε­τε με την αστυ­νο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα, το δια­βα­τή­ριό σας, την άδεια οδή­γη­σης ή το ατο­μι­κό βιβλιά­ριο υγεί­ας όλων των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων που έχουν εκδο­θεί από τις αρμό­διες ελλη­νι­κές αρχές. Η «κομ­μέ­νη» ταυ­τό­τη­τα είναι απο­δε­κτή. Εάν έχουν αλλά­ξει τα προ­σω­πι­κά σας στοι­χεία (π.χ. μετα­βο­λή επω­νύ­μου λόγω δια­ζυ­γί­ου), θα πρέ­πει να προ­σκο­μί­σε­τε τα σχε­τι­κά δικαιο­λο­γη­τι­κά. Στρα­τιω­τι­κοί και υπη­ρε­τού­ντες στα σώμα­τα ασφα­λεί­ας χρη­σι­μο­ποιούν την υπη­ρε­σια­κή τους ταυ­τό­τη­τα. Οι πολί­τες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης οφεί­λουν να προ­σκο­μί­σουν έγκυ­ρο απο­δει­κτι­κό ταυ­τό­τη­τας ή διαβατήριο.

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρ­τά­ται από τις δια­φο­ρές. Αν είναι ουσιώ­δεις, μπο­ρεί να απαι­τη­θεί να προ­μη­θευ­τεί­τε, από το δήμο σας, πιστο­ποι­η­τι­κό ταυ­το­προ­σω­πί­ας. Καλό είναι να εφο­δια­στεί­τε με αυτό έγκαι­ρα, για να απο­φύ­γε­τε τις ταλαι­πω­ρί­ες της τελευ­ταί­ας στιγμής.

 

eterodimotes

 Εκλογές 2019: Χρήσιμες πληροφορίες – παραδείγματα – για τους ετεροδημότες

ekloges22

Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές

ekloges15

Μάθε πού ψηφίζεις – Πόσους σταυρούς βάζουμε

euroekloges33

Τα ποσοστά των κομμάτων από τις Ευρωεκλογές του 1981 μέχρι σήμερα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο