Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΚΠΑ: Συνολικά 66 περιστατικά αναφυλαξίας σε 17,5 εκατ. δόσεις των mRNA εμβολίων

Μετά την έναρ­ξη του μαζι­κού εμβο­λια­σμού με τα εμβό­λια των Pfizer και Moderna (τεχνο­λο­γία mRNA), ενα­ντί­ον του ιού SARS-CoV‑2, άρχι­σαν να ανα­φέ­ρο­νται περι­στα­τι­κά ανα­φυ­λα­κτι­κών αντι­δρά­σε­ων. Σε ένα πρό­σφα­το άρθρο, που δημο­σιεύ­τη­κε στο περιο­δι­κό JAMA περι­γρά­φο­νται τα περι­στα­τι­κά αυτά και οι ιατροί της Θερα­πευ­τι­κής Κλι­νι­κής της Ιατρι­κής Σχο­λής του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, Θεο­δώ­ρα Ψαλ­το­πού­λου, Πάνος Μαλαν­δρά­κης, Γιάν­νης Ντά­να­σης και Θάνος Δημό­που­λος (Πρύ­τα­νης ΕΚΠΑ) συνο­ψί­ζουν τα δεδομένα.

Η ανα­φυ­λα­ξία είναι μια σοβα­ρή και δυνη­τι­κά επι­κίν­δυ­νη για τη ζωή αλλερ­γι­κή αντί­δρα­ση, που μπο­ρεί να εμφα­νι­στεί από λεπτά έως και ώρες μετά τον εμβο­λια­σμό. Ο αρχι­κός υπο­λο­γι­σμός των περι­πτώ­σε­ων ανα­φυ­λα­ξί­ας ήταν 11,1 περι­πτώ­σεις ανά εκα­τομ­μύ­ριο εμβο­λια­σμών για το εμβό­λιο της Pfizer στο διά­στη­μα 14–23 Δεκεμ­βρί­ου 2020 και 2,5 περι­πτώ­σεις ανά εκα­τομ­μύ­ριο αντί­στοι­χα για το εμβό­λιο της Moderna για το διά­στη­μα 21 Δεκεμ­βρί­ου 2020 έως 10 Ιανουα­ρί­ου 2021.

Από τις 14 Δεκεμ­βρί­ου 2020 έως και τις 18 Ιανουα­ρί­ου 2021 έγι­ναν συνο­λι­κά 9.943.247 δόσεις του εμβο­λί­ου της Pfizer και 7.581.429 δόσεις του εμβο­λί­ου της Moderna στις ΗΠΑ και ανα­φέρ­θη­καν 66 περι­στα­τι­κά ανα­φυ­λα­ξί­ας, 47 με το εμβό­λιο της Pfizer (4,7 περιπτώσεις/εκατομμύριο) και 19 με το εμβό­λιο της Moderna (2,5 περιπτώσεις/εκατομμύριο). Δηλα­δή 66 περι­στα­τι­κά σε 17,5 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις των mRNA εμβο­λί­ων. Η μέση ηλι­κία των ατό­μων που έκα­ναν ανα­φυ­λα­κτι­κή αντί­δρα­ση στον εμβο­λια­σμό ήταν τα 39 έτη για το εμβό­λιο της Pfizer (εύρος 27–63) και τα 41 έτη για το εμβό­λιο της Moderna (εύρος 24–63), με το 94% να είναι γυναί­κες στην πρώ­τη κατη­γο­ρία και το 100% γυναί­κες στη δεύ­τε­ρη. Το 89% εμφά­νι­σε και στα δύο εμβό­λια τα συμ­πτώ­μα­τα εντός 30 λεπτών (εντός 15 λεπτών το 76% και 84% αντί­στοι­χα). Μόνο 5 άτο­μα έκα­ναν ανα­φυ­λα­κτι­κή αντί­δρα­ση στη δεύ­τε­ρη δόση του εμβο­λί­ου. Το 77% των ατό­μων που εμφά­νι­σαν ανα­φυ­λα­κτι­κή αντί­δρα­ση μετά τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου της Pfizer, είχαν ιστο­ρι­κό αλλερ­γιών και το 34% προη­γού­με­νο επει­σό­διο ανα­φυ­λα­ξί­ας. Aντί­στοι­χα τα ποσο­στά ήταν 84% και 26% για το εμβό­λιο της Moderna.

Τα συμ­πτώ­μα­τα ήταν τα ίδια περί­που για όλους τους ασθε­νείς, δηλα­δή γενι­κευ­μέ­νο εξάν­θη­μα, αγγειο­οί­δη­μα, συμ­πτώ­μα­τα από­φρα­ξης του αερα­γω­γού και ναυτία.

Η σύστα­ση είναι η παρα­μο­νή για 15 λεπτά μετά τον εμβο­λια­σμό για παρα­κο­λού­θη­ση για όλους, ενώ για άτο­μα με ιστο­ρι­κό αλλερ­γιών ο χρό­νος αυτός αυξά­νε­ται σε 30 λεπτά. Το 92% (61 άτο­μα) έλα­βαν επι­νε­φρί­νη σαν επεί­γου­σα θερα­πεία της ανα­φυ­λα­ξί­ας. Όλοι αντι­με­τω­πί­στη­καν σε μονά­δες υγεί­ας, το 52% σε τμή­μα επει­γό­ντων περι­στα­τι­κών και το 48% (32 άτο­μα) νοση­λεύ­τη­κε, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 18 σε μονά­δα αυξη­μέ­νης φρο­ντί­δας, εκ των οποί­ων 7 δια­σω­λη­νώ­θη­καν, χωρίς να έχουν ανα­φερ­θεί θάνα­τοι, λόγω ανα­φυ­λα­κτι­κής αντί­δρα­σης από το εμβό­λιο. Ο μέσος χρό­νος για την εμφά­νι­ση των συμ­πτω­μά­των για αυτούς τους 7 ασθε­νείς που χρειά­στη­κε να δια­σω­λη­νω­θούν, ήταν τα 6 λεπτά, και 6 από τους 7 εμφά­νι­σαν τα συμ­πτώ­μα­τα σε λιγό­τε­ρο από 11 λεπτά.

Συνο­ψί­ζο­ντας, ανα­φέ­ρουν οι καθη­γη­τές του ΕΚΠΑ, τα οφέ­λη του εμβο­λια­σμού υπερ­τε­ρούν των πιθα­νών κιν­δύ­νων, καθώς η ανα­φυ­λα­ξία είναι μία σπά­νια επι­πλο­κή των mRNA εμβο­λί­ων, που μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί, πόσο μάλ­λον αν συλ­λο­γι­στεί κανείς τη νοση­ρό­τη­τα και τη θνη­τό­τη­τα της λοί­μω­ξης COVID-19. Λόγω της οξεί­ας έναρ­ξης και της επι­κίν­δυ­νης για τη ζωή φύση της ανα­φυ­λα­ξί­ας, είναι απα­ραί­τη­τη η άμε­ση χορή­γη­ση επι­νε­φρί­νης, ενώ όλες οι μονά­δες υγεί­ας που λει­τουρ­γούν ως κέντρα εμβο­λια­σμού πρέ­πει να έχουν τις υπο­δο­μές και εκπαι­δευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό να δια­χει­ρι­στεί μία ανα­φυ­λα­κτι­κή αντίδραση.

Παρα­μύ­θι: Το γαϊ­τα­νά­κι της φιλί­ας, της Ανθής Παρασκευοπούλου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο