Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Δημοσιογραφία» των fake news και της παραπληροφόρησης…

Υπάρ­χει η ενη­μέ­ρω­ση, υπάρ­χει και η παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση. Υπάρ­χει η δημο­σιο­γρα­φία, υπάρ­χει και ντρο­πή της δημοσιογραφίας.

Μόνο ως παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση και ντρο­πή για την δημο­σιο­γρα­φία μπο­ρεί να εκλη­φθούν δημο­σιεύ­μα­τα όπως, για παρά­δειγ­μα, αυτό που δια­βά­ζου­με στο σάιτ newsbomb με τίτλο «Σοκ στην Αχαϊα: Μητέ­ρα έκα­νε rapid test και πέθα­νε 30 λεπτά αργό­τε­ρα».

Ποιό είναι το συμπέ­ρα­σμα που βγά­ζει κάποιος δια­βά­ζο­ντας τον τίτλο της ανάρ­τη­σης; Ότι μια γυναί­κα πέθα­νε μισή ώρα μετά το rapid test. Επο­μέ­νως, το rapid test ευθύ­νε­ται για τον θάνα­το της.

Αν όμως προ­χω­ρή­σει κανείς στο κεί­με­νο, θα δια­πι­στώ­σει ότι η άτυ­χη γυναί­κα σκο­τώ­θη­κε σε τρο­χαίο δυστύ­χη­μα στην παλαιά εθνι­κή οδό Πατρών-Κορίνθου.

newsbomb fake news 2

Γρά­φουν οι «φωστή­ρες»-συντά­κτες του newsbomb: «Τρα­γι­κή ειρω­νεία απο­τε­λεί το γεγο­νός, ότι το θύμα ήταν μόνι­μη καθα­ρί­στρια στη ΔΕΥΑΑ και το κακό συνέ­βη ενώ επέ­στρε­φε από το Δια­κο­πτό, όπου είχε μετα­βεί προ­κει­μέ­νου να υπο­βλη­θεί σε ράπιντ τεστ από κλι­μά­κιο του ΕΟΔΥ, στο πλαί­σιο ιχνη­λά­τη­σης, μετά τον εντο­πι­σμό επι­βε­βαιω­μέ­νου κρού­σμα­τος στην δημο­τι­κή υπη­ρε­σία της Μυρ­τιάς.»

Έχουν όμως προη­γου­μέ­νως, ήδη από τον τίτλο, να δια­στρε­βλώ­σουν πλή­ρως (για μερι­κά κλικ παρα­πά­νω;) την είδη­ση, σπέρ­νο­ντας fake news και παραπληροφόρηση.

Τέτοιου είδους «δημο­σιο­γρα­φία» είναι περισ­σό­τε­ρο επι­κίν­δυ­νη κι’ απο τον ίδιο τον ιό και δυστυ­χώς το παρα­πά­νω σάιτ δεν είναι η εξαί­ρε­ση στον κανόνα…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο