Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμβολιασμός: Ανοίγουν στις 2 Απριλίου τα ραντεβού για τις ηλικίες 65–69

Εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη με μια δόση που φτά­νει το 10,14% έχει επι­τευ­χθεί στη χώρα μας με βάση τα στοι­χεία που παρου­σί­α­σε από­ψε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας Μάριος Θεμι­στο­κλέ­ους, κατά την καθιε­ρω­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση για το Εθνι­κό Σχέ­διο εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης για τη νόσο COVID-19.

Σήμε­ρα ‑έως την ώρα της ενη­μέ­ρω­σης- είχαν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 26.000 εμβο­λια­σμοί και από την πρώ­τη μέρα μέχρι σήμε­ρα συνο­λι­κά 1.630.000 εμβο­λια­σμοί. Έχει εμβο­λια­στεί ποσο­στό 10,14% με μία δόση, ανέ­φε­ρε ο Μάριος Θεμι­στο­κλέ­ους, ο οποί­ος τόνι­σε πως οι εμβο­λια­σμοί συνε­χί­ζο­νται κανο­νι­κά και από 2 Απρι­λί­ου ανοί­γει η πλατ­φόρ­μα των ραντε­βού για τις ηλι­κί­ες 65–69. Ο επι­χει­ρη­σια­κός σχε­δια­σμός περι­λαμ­βά­νει ότι από την 1η Απρι­λί­ου θα εντα­χθούν νέα εμβο­λια­στι­κά κέντρα και σε πλή­ρη λει­τουρ­γία θα βρί­σκο­νται πάνω από 1.000 σε ολό­κλη­ρη τη χώρα.

Επί­σης, σε ανθρώ­πους με σοβα­ρή αλλερ­γία θα δοθεί η δυνα­τό­τη­τα να δηλώ­νε­ται αυτό και να πραγ­μα­το­ποιεί­ται ο εμβο­λια­σμός τους σε κάποιο νοσο­κο­μείο, εφό­σον και για­τροί κρί­νουν ότι αυτό είναι πιο ασφαλές.

Ο γγ Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε νέο μηχα­νι­σμό ανα­πλή­ρω­σης με λίστα ανα­μο­νής, στην οποία θα μπο­ρούν οι πολί­τες να μπαί­νουν και το σύστη­μα θα τους καλεί μέσω sms για μελ­λο­ντι­κό ραντε­βού όταν υπάρ­χουν αδιά­θε­τες δόσεις κάτι που στην ουσία θα τους βοη­θή­σει να εμβο­λιά­ζο­νται νωρί­τε­ρα από το προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο ραντε­βού τους. Επί­σης, ανέ­φε­ρε ότι στον μηχα­νι­σμό ανα­πλή­ρω­σης εκτός από τις Ένο­πλες Δυνά­μεις και τα Σώμα­τα Ασφα­λεί­ας, θα μπουν και οι εκπαι­δευ­τι­κοί αυτή την εβδομάδα.

Ο κ. Θεμι­στο­κλέ­ους είπε ότι για τον Απρί­λιο προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται 1.500.000 εμβο­λια­σμοί και σημεί­ω­σε ότι το επό­με­νο διά­στη­μα η Pfizer θα παρα­δώ­σει περισ­σό­τε­ρες από 1.100.000 δόσεις, η εται­ρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000 δόσεις. Η εται­ρεία Johnson&Johnson θα παρα­δώ­σει 1,2 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιού­νιο- 70.000 δόσεις τον Απρί­λιο, 360.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση για το πόσες δόσεις εμβο­λί­ου ανα­μέ­νο­νται το καλο­καί­ρι και ποτέ θα έχει εμβο­λια­στεί το 70% του πλη­θυ­σμού ο κος Θεμια­το­κλέ­ους απά­ντη­σε ότι «δεν έχου­με ακό­μα επι­βε­βαιω­μέ­νες όλες τις παρα­δό­σεις αλλά οι εμβο­λια­σμοί μπο­ρού­με να πού­με ότι αυξά­νο­νται σημα­ντι­κά τους 2 επό­με­νους μήνες.

Ο ίδιος απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, για το πόσοι άνθρω­ποι έχουν εμβο­λια­στεί μέχρι σήμε­ρα ανά ηλι­κια­κή ομά­δα είπε ότι ήδη υπάρ­χει μεγά­λη συμ­με­το­χή στην ηλι­κια­κή ομά­δα των 70–75 ετών, η οποία ξεπερ­νά το 50% και ότι αντί­στοι­χα στις ηλι­κια­κές ομά­δες 60–64 ετών έχει εμβο­λια­στεί το 55%, στους 75–79 ετών το 75%, στους 80–84 ετών το 64% και στους άνω των 85 ετών το 60% .

Πηγή: ΑΠΕ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο