Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εντυπωσιακές εικόνες από τον μαγευτικό “χορό” ενός σμήνους ψαρονιών στον ουρανό της Σαρδηνίας

Το μονα­δι­κό αυτό θέα­μα που απα­θα­νά­τι­σε ο 41χρονος Ρομπέρ­το ​​Μπι­ντά­ου ανάρ­τη­σε στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, σημειώ­νο­ντας ότι έχει την τύχη να απο­λαμ­βά­νει το κελά­η­δι­σμα των πανέ­μορ­φων αυτών που­λιών κάθε χρό­νο την ίδια ώρα. «Συνα­ντιού­νται στην πόλη την ώρα που ο ήλιος βασι­λεύ­ει και μετά ξεκου­ρά­ζο­νται στα δέντρα», λέει. «Μετα­να­στεύ­ουν από βορ­ρά προς νότο, το φθι­νό­πω­ρο φτά­νουν στο Sassari και πολ­λοί άνθρω­ποι παρα­κο­λου­θούν το χορό τους».

Σμήνος από ψαρόνια “στολίζει” με το “χορό” του 
τον ουρανό της Ιταλίας

Όπως ανα­φέ­ρει ο Guardian, δεν είναι ακό­μη σαφές για­τί τα ψαρό­νια «μουρ­μου­ρί­ζουν». Σύμ­φω­να με μια θεω­ρία, αυτός είναι ένας τρό­πος για να δια­τη­ρού­νται ζεστά, προ­τού κουρ­νιά­σουν στα δέντρα. Σύμ­φω­να με μια άλλη, όμως, φαί­νε­ται πως απο­τε­λεί έναν τρό­πο επι­βί­ω­σης του εκά­στο­τε πτη­νού, όταν δέχε­ται επί­θε­ση από αρπα­κτι­κά. Το πώς κατα­φέρ­νουν να συντο­νί­ζο­νται ρυθ­μι­κά σε τόσο κοντι­νή από­στα­ση, απο­τε­λεί ένα ακό­μη μυστή­ριο. Μια μελέ­τη το 2013 δια­πί­στω­σε ότι κάθε ψαρό­νι αντα­πο­κρι­νό­ταν αμέ­σως στα έξι ή επτά που­λιά που ήταν πιο κοντά του για να δια­τη­ρή­σει τη συνο­χή της ομάδας.

Εδώ μια εικό­να από το Ισρα­ήλ το 2019


ℹ️  Το ψαρό­νι _ο στούρ­νος όπως το λένε (και επί­σης γκάρ­κου­λο, γκα­ρα­βέ­λι ή ζαρα­βέ­λι, χει­μώ­νι, μαυ­ρο­πού­λι και στην Κύπρο λαζού­ρι) αριθ­μεί ~55 μετα­να­στευ­τι­κά είδη _στη χώρα μας έρχο­νται τον Οκτώ­βρη –Νοέμ­βρη επει­δή δεν τους αρέ­σει η ζέστη, αλλά ούτε και το πολύ κρύο. Ζουν και ανα­πα­ρά­γο­νται σχε­δόν όλο το χρό­νο παντού στον πλα­νή­τη _βόρεια και κεντρι­κή Ευρώ­πη, νότια Αυστρα­λία βόρεια και Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή, το χει­μώ­να στη νότια Ευρώ­πη και στην Ασία. Αλλά­ζει χρώ­μα του ανά­λο­γα με τις επο­χές του έτους και τρέ­φε­ται με σκου­λή­κια, αρά­χνες, είδη γεω­σκω­λή­κων, μήλα, αχλά­δια, κερά­σια, στα­φύ­λια και άλλους καρ­πούς, ενώ απο­τε­λεί τρο­φή για νυφί­τσες, αλε­πού­δες, σκαν­τζό­χοι­ρους και γεράκια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο