Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση

Τελειώ­νουν οι μέρες για την πλη­ρω­μή έως το τέλος του μήνα της πρώ­της από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ, για τους 7,2 εκα­τομ­μύ­ρια ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των. Στην περί­πτω­ση που οι φορο­λο­γού­με­νοι δυσκο­λεύ­ο­νται να εξο­φλή­σουν το φόρο σε 10 ίσες μηνιαί­ες δόσεις έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να εξο­φλή­σουν το ποσό είτε σε έως 24 μηνιαί­ες έντο­κες δόσεις, εντάσ­σο­ντας την οφει­λή στη πάγια ρύθ­μι­ση είτε σε 12 άτο­κες δόσεις, εξο­φλώ­ντας την οφει­λή με πιστω­τι­κή κάρτα.

Παράλ­λη­λα, προ­θε­σμία έως τις 30 Ιου­νί­ου για να κάνουν διορ­θώ­σεις υπο­βάλ­λο­ντας τρο­πο­ποι­η­τι­κή δήλω­ση Ε9 έχουν όσοι εντο­πί­σουν λάθη ή παρα­λεί­ψεις στη δήλω­ση των ακι­νή­των τους, που απο­τε­λεί τη βάση υπο­λο­γι­σμού του ΕΝΦΙΑ. Μετά τις διορ­θώ­σεις, η εφο­ρία θα προ­χω­ρή­σει στην έκδο­ση νέου εκκα­θα­ρι­στι­κού για την απο­πλη­ρω­μή του ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις.

Συνηθισμένα λάθη

Σε ό,τι αφο­ρά στις δηλώ­σεις Ε9, τα λάθη που παρα­τη­ρού­νται είναι τα εξής:

  • Μη ορθή συμπλή­ρω­ση στοι­χεί­ων για ημι­τε­λή κτί­σμα­τα: Προ­κει­μέ­νου να υπο­λο­γι­στεί έκπτω­ση 60% στον ΕΝΦΙΑ σε κενό ημι­τε­λές κτί­σμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλε­κτρο­δο­τη­θεί ή ηλε­κτρο­δο­τεί­ται με εργο­τα­ξια­κό ρεύ­μα, ο φορο­λο­γού­με­νος πρέ­πει, κατά την ανα­γρα­φή των στοι­χεί­ων του συγκε­κρι­μέ­νου κτί­σμα­τος στον πίνα­κα 1 του Ε9, να έχει συμπλη­ρώ­σει, οπωσ­δή­πο­τε, και τις ακό­λου­θες ενδείξεις:

Στη στή­λη 10 του πίνα­κα 1, θα πρέ­πει να έχει ανα­γρά­ψει τον κωδι­κό αριθ­μό 99 που σημαί­νει «ημι­τε­λές κτίσμα».

Στη στή­λη 30 του πίνα­κα 1 πρέ­πει να έχει συμπλη­ρώ­σει την ένδει­ξη ΟΧΙ εάν το ημι­τε­λές κτί­σμα είναι «μη ηλε­κτρο­δο­τού­με­νο» ή την ένδει­ξη ΝΑΙ, εάν το ημι­τε­λές κτί­σμα ηλε­κτρο­δο­τεί­ται με εργο­τα­ξια­κό ρεύ­μα. Στην περί­πτω­ση συμπλή­ρω­σης της ένδει­ξης «ΝΑΙ» στη στή­λη 30 θα πρέ­πει να έχει ανα­γρα­φεί και ο αριθ­μός της εργο­τα­ξια­κής παρο­χής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος στη στή­λη 31 του πίνα­κα 1.

Στη στή­λη 32 «ειδι­κή κατη­γο­ρία» του πίνα­κα 1 θα πρέ­πει να έχει ανα­γρά­ψει τον κωδι­κό 8 που σημαί­νει ότι το δηλού­με­νο κτί­σμα είναι «κενό».

Εάν δεν εμφα­νί­ζε­ται συμπλη­ρω­μέ­νη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδεί­ξεις, τότε η προ­βλε­πό­με­νη από τον νόμο έκπτω­ση 60% στον ανα­λο­γού­ντα ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει υπο­λο­γι­στεί στο εκκα­θα­ρι­στι­κό ΕΝΦΙΑ 2021 και απαι­τεί­ται διορ­θω­τι­κή δήλω­ση Ε9.

  • Λάθη στα στοι­χεία κτι­σμά­των σε αγρο­τε­μά­χια: Αν μέσα σε αγρο­τε­μά­χιο υφί­στα­ται κτί­σμα το οποίο χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως κατοι­κία, απο­κτά οικο­πε­δι­κή αξία και ο φόρος του αγρο­τε­μα­χί­ου πενταπλασιάζεται.Αυτό δεν ισχύ­ει όμως αν το κτί­σμα δεν είναι κατοι­κία, αλλά γεωρ­γι­κό κτί­σμα ή απο­θή­κη κλπ. Θα πρέ­πει όμως ο ιδιο­κτή­της να έχει συμπλη­ρώ­σει και μια από τις στή­λες 17α ή 17β ή 17γ στην αρχι­κή δήλω­ση που έχει εκκα­θα­ρι­στεί, αλλιώς πρέ­πει να υπο­βά­λει τροποποιητική.

Τροποποιητική δήλωση

Για να υπο­βάλ­λε­τε τρο­πο­ποι­η­τι­κή, επι­λέ­γε­τε το έτος που θέλε­τε να υπο­βά­λε­τε Ε9 και από τις δια­θέ­σι­μες ενέρ­γειες της αρχι­κής σελί­δας, επι­λέξ­τε δημιουρ­γία δηλώ­σε­ως Ε9 για να προ­βεί­τε στις απα­ραί­τη­τες τρο­πο­ποι­ή­σεις της περιου­σια­κής σας καταστάσεως.

Εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακί­νη­το των πινά­κων 1 (κτί­σμα­τα και οικό­πε­δα) και 2 (γήπε­δα).

Εάν εισα­γά­γε­τε ακί­νη­το, συμπλη­ρώ­στε όλα τα υπο­χρε­ω­τι­κά πεδία που αφο­ρούν τα περι­γρα­φι­κά στοι­χεία του ακι­νή­του (τετρα­γω­νι­κά μέτρα, είδος εμπράγ­μα­του δικαιώ­μα­τος, ποσο­στό συνι­διο­κτη­σί­ας κ.τ.λ.) και επί­σης κάντε γεω­γρα­φι­κό εντο­πι­σμό του ακι­νή­του είτε μέσω επι­λο­γής του νομού, δημο­τι­κού δια­με­ρί­σμα­τος και δρό­μων οικο­δο­μι­κού τετρα­γώ­νου είτε μέσω επι­λο­γής ανοίγ­μα­τος του χάρ­τη Αντι­κει­με­νι­κού Προσ­διο­ρι­σμού Αξί­ας Ακινήτων.

Εάν μετα­βά­λε­τε ακί­νη­το, τρο­πο­ποι­ή­στε μόνο τα περι­γρα­φι­κά στοι­χεία για τα οποία απαι­τεί­ται τροποποίηση.

Κατά την ορι­στι­κή υπο­βο­λή δηλώ­σε­ως Ε9, μπο­ρεί να ζητη­θεί η μετα­βο­λή συγκε­κρι­μέ­νων ακι­νή­των λόγω ελλεί­ψε­ων στα στοι­χεία τους.

Πηγή: ertnews.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο