Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εξεταστική για τα Τέμπη: Εξώδικο της οικογένειας για την προσπάθεια σπίλωσης του νεκρού μηχανοδηγού

Εξώ­δι­κη δήλω­ση προς τον πρό­ε­δρο της Eξε­τα­στι­κής Eπι­τρο­πής της Βου­λής για το έγκλη­μα στα Τέμπη Δ. Μαρ­κό­που­λο, απέ­στει­λε η σύζυ­γος και οι τρεις κόρες του μηχα­νο­δη­γού της επι­βα­τι­κής αμα­ξο­στοι­χί­ας που έχα­σε τη ζωή του κατά την πολύ­νε­κρη σύγκρουση.

Σε αυτή μετα­ξύ άλλων τονί­ζε­ται ότι «ο Ειση­γη­τής, από την πλευ­ρά του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, βου­λευ­τής, κ. Λάζα­ρος Τσα­βδα­ρί­δης, με αφορ­μή ανυ­πό­γρα­φο άρθρο της προη­γού­με­νης ημέ­ρας, το οποίο, όλως τυχαί­ως δημο­σιεύ­θη­κε μία ημέ­ρα πριν την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη κατά­θε­ση της Προ­έ­δρου της ΡΑΣ, συνει­δη­τά προ­σπά­θη­σε να επιρ­ρί­ψει ευθύ­νες στον νεκρό μηχα­νο­δη­γό, σύζυ­γο της πρώ­της εξ ημών και πατέ­ρα της δεύ­τε­ρης και τρί­της και τέταρ­της από εμάς, κάνο­ντας χρή­ση ιατρι­κών εγγρά­φων και προ­σπα­θώ­ντας να δημιουρ­γή­σει εντυ­πώ­σεις περί ιατρι­κών προ­βλη­μά­των του μηχα­νο­δη­γού τα οποία, δήθεν, τον καθι­στού­σαν ανί­κα­νο προς εργασία!».

Παράλ­λη­λα εκφρά­ζουν την έντο­νη δια­μαρ­τυ­ρία τους για την «παρα­βί­α­ση του ιατρι­κού απορ­ρή­του και κυρί­ως στην αλλοί­ω­ση του περιε­χο­μέ­νου των ιατρι­κών εγγρά­φων» και ζητούν να στα­μα­τή­σει «κάθε αντί­στοι­χη μειω­τι­κή πρά­ξη ανα­φο­ρι­κά με τον θανό­ντα συγ­γε­νή μας, ιδί­ως δε, όταν τα λεγό­με­νά τους δεν συνο­δεύ­ο­νται από αντί­στοι­χα απο­δει­κτι­κά στοιχεία».

Μετά από αυτή την εξέ­λι­ξη η κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία ζήτη­σε ξανά τη δια­κο­πή της μετά­δο­σης των εργα­σιών της Επι­τρο­πής, κάτι που ξεσή­κω­σε θύελ­λα αντι­δρά­σε­ων. Την ίδια στιγ­μή, το προ­ε­δρείο αρνή­θη­κε να δια­βά­σει το πλή­ρες περιε­χό­με­νο του εξώ­δι­κου λέγο­ντας πως ανα­φέ­ρε­ται σε όλα τα μέλη της Επι­τρο­πής και ειδι­κά στην αντι­πο­λί­τευ­ση που ζήτη­σε να μετα­δί­δε­ται κανο­νι­κά η δια­δι­κα­σία, παρερ­μη­νεύ­ο­ντας πλή­ρως τα λεγό­με­να της οικο­γέ­νειας του μηχανοδηγού.

Αυτό στη­λί­τευ­σε και στην τοπο­θέ­τη­σή του ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ και μέλος της Επι­τρο­πής Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, που είπε «λίγη ντρο­πή δε βλά­πτει για όλα αυτά τα οποία κάνε­τε» ανα­φε­ρό­με­νος τόσο στον πρό­ε­δρο της Επι­τρο­πής όσο και στην πλειο­ψη­φία της ΝΔ.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι «το εξώ­δι­κο είναι καθα­ρό, στρέ­φε­ται απέ­να­ντι σε όλους αυτούς που σκυ­λέ­ψα­νε τη μνή­μη και το θεώ­ρη­σαν ότι ήταν ανί­κα­νος» ο μηχα­νο­δη­γός, «παρά τα έγγρα­φα». Αυτή την προ­σπά­θεια την κάνα­τε, είπε, «η πλειο­ψη­φία με τον Ειση­γη­τή και με άλλους που τοπο­θε­τή­θη­καν χθες και ο πρό­ε­δρος. Και τι ζητά­ει, να ανα­γνω­στεί για να απο­κα­τα­στα­θεί η μνή­μη του. Να δια­βά­σε­τε την επι­στο­λή, οφεί­λε­τε να τη δια­βά­στε ολό­κλη­ρη χωρίς να περι­κό­ψε­τε τίπο­τα. Αυτό ζητά­ει η οικο­γέ­νεια. Και έρχε­στε και λέτε ότι θα κάνου­με κλει­στή συνε­δρί­α­ση; Για να προ­στα­τέ­ψε­τε ποια; τη μνή­μη; Μας κοροϊδεύετε;».

Υπεν­θύ­μι­σε προ­α­να­κρι­τι­κές επι­τρο­πές που ήταν κλει­στές «και διέ­ε­ρε­αν όλα στη δημο­σιό­τη­τα και μάλι­στα αυτά που συνέ­φε­ρε­αν είτε τη ΝΔ είτε παλαιό­τε­ρα το ΣΥΡΙΖΑ» και ξεκα­θά­ρι­σε πως «δε συμ­φω­νού­με σε κλει­στή συνε­δρί­α­ση για­τί ακρι­βώς θα δια­μορ­φω­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις επει­δή ο κόσμος δε θα μπο­ρεί να κρί­νει, να βγαί­νε­τε και να λέτε ότι θέλε­τε μέσω διαρ­ρο­ών χωρίς να μπο­ρεί να τα πιστο­ποι­ή­σει κανείς. Και θέλε­τε να παί­ξε­τε τέτοιο παι­χνί­δι. Θα συνε­χι­στεί ανοι­κτά η συνε­δρί­α­ση και ότι λέει ο καθέ­νας θα το λέει με την ευθύ­νη της γνώ­μης του και να αντι­με­τω­πί­σει μετά και τις όποιες νομι­κές συνέ­πειες έχει η γνώ­μη η οποία εκφρά­ζε­ται, αν προ­σβά­λει ή όχι κάποιον».

Κατα­λή­γο­ντας είπε πως «πρέ­πει ο καθέ­νας να έχει το θάρ­ρος της γνώ­μης του και να μη σκιά­ζε­ται. Και το θάρ­ρος δεν έχε­τε και σκιάζεστε».

Το εξώ­δι­κο της οικογένειας
Ανα­λυ­τι­κά η εξώ­δι­κη δήλω­ση της οικογένειας:

«ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

1) Της Αγνής Μπα­λή του Χρή­στου και της Ευγε­νί­ας, συζύ­γου Γεωρ­γί­ου Κου­τσού­μπα, κατοί­κου Αμα­λιά­δος, οδός Θεμι­στο­κλέ­ους, αρ. 29, ΑΦΜ 300154717, Δ.Ο.Υ.: Αμαλιάδος

2) Της Αθα­να­σί­ας Κου­τσού­μπα του Γεωρ­γί­ου και της Αγνής, θυγα­τέ­ρας Γεωρ­γί­ου Κου­τσού­μπα, κατοί­κου Αμα­λιά­δος, οδός Θεμι­στο­κλέ­ους, αρ.29, ΑΦΜ 163778938, Δ.Ο.Υ.: Δ’ Θεσσαλονίκης

3) Της Χρι­στί­νας Κου­τσού­μπα του Γεωρ­γί­ου και της Αγνής, θυγα­τέ­ρας Γεωρ­γί­ου Κου­τσού­μπα, κατοί­κου Αμα­λιά­δος, οδός Θεμι­στο­κλέ­ους, αρ.29, ΑΦΜ 165069214, Δ.Ο.Υ.: Α’ Θεσσαλονίκης.

4) Της Ιωάν­νας Κου­τσού­μπα του Γεωρ­γί­ου και της Αγνής, θυγα­τέ­ρας Γεωρ­γί­ου Κου­τσού­μπα, κατοί­κου Αμα­λιά­δος, οδός Θεμι­στο­κλέ­ους, αρ.29, ΑΦΜ 177132223, Δ.Ο.Υ.: Αμαλιάδος.

ΠΡΟΣ

Τον Πρό­ε­δρο της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής της Βου­λής για την διε­ρεύ­νη­ση του πολύ­νε­κρου δυστυ­χή­μα­τος στα Τέμπη, Βου­λευ­τή, κ. Δημή­τριο Μαρκόπουλο.

Κοι­νο­ποιού­με­νη: Στους κ.κ. Βου­λευ­τές, μέλη της άνω Επιτροπής.

Όπως γνω­ρί­ζε­τε, την 28η Φεβρουα­ρί­ου 2023 και περί ώρα 23:22 πλη­σί­ον του οικι­σμού Ευαγ­γε­λι­σμός Τεμπών Λάρι­σας, έλα­βε χώρα σφο­δρή μετω­πι­κή σύγκρου­ση της επι­βα­τι­κής αμα­ξο­στοι­χί­ας Intercity 62 της εται­ρεί­ας HellenicTrain με εμπο­ρι­κή αμα­ξο­στοι­χία, με τρα­γι­κό απο­τέ­λε­σμα τoν ακα­ριαίο θάνα­το-μετα­ξύ πολ­λών επι­βα­τών- και του μηχα­νο­δη­γού της επι­βα­τι­κής αμα­ξο­στοι­χί­ας, συζύ­γου της πρώ­της εξ ημών και πατέ­ρα της δεύ­τε­ρης, τρί­της και τέταρ­της εξ ημών.

Η ποι­νι­κή δικο­γρα­φία βρί­σκε­ται στο στά­διο της κυρί­ας ανα­κρί­σε­ως και εν τω μέσω της συλ­λο­γής του απο­δει­κτι­κού υλι­κού, το οποίο θα δια­φω­τί­σει το σύνο­λο των αιτιών, ένε­κα των οποί­ων συνέ­βη το μοι­ραίο αυτό δυστύχημα.

Με αφορ­μή το πολύ­νε­κρο αυτό δυστύ­χη­μα, η Επι­τρο­πή σας ανέ­λα­βε τη διε­ρεύ­νη­ση και ανά­δει­ξη των ευθυ­νών συγκε­κρι­μέ­νων προ­σώ­πων για τις πρά­ξεις αλλά και τις παρα­λεί­ψεις τους.

Δυστυ­χώς, μετά λύπης μας, αλλά και με τερά­στια έκπλη­ξη γίνα­με μάρ­τυ­ρες, χτες, 16/1/2024, ενός επο­νεί­δι­στου γεγο­νό­τος που μας προ­σέ­βα­λε­σε απί­στευ­το βαθμό.

Συγκε­κρι­μέ­να, ο Ειση­γη­τής, από την πλευ­ρά του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, Βου­λευ­τής, κ. Λάζα­ρος Τσα­βδα­ρί­δης, με αφορ­μή ανυ­πό­γρα­φο άρθρο της προη­γού­με­νης ημέ­ρας, το οποίο, όλως τυχαί­ως δημο­σιεύ­θη­κε μία ημέ­ρα πριν την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη κατά­θε­ση της Προ­έ­δρου της ΡΑΣ, συνει­δη­τά προ­σπά­θη­σε να επιρ­ρί­ψει ευθύ­νες στον νεκρό μηχα­νο­δη­γό, σύζυ­γο της πρώ­της εξ ημών και πατέ­ρα της δεύ­τε­ρης και τρί­της και τέταρ­της από εμάς, κάνο­ντας χρή­ση ιατρι­κών εγγρά­φων και προ­σπα­θώ­ντας να δημιουρ­γή­σει εντυ­πώ­σεις περί ιατρι­κών προ­βλη­μά­των του μηχα­νο­δη­γού τα οποία, δήθεν, τον καθι­στού­σαν ανί­κα­νο προς εργασία!

Κατά παρά­βα­ση του Ποι­νι­κού Κώδι­κα και των περί ιατρι­κού απορ­ρή­του δια­τά­ξε­ων, ο ανω­τέ­ρω Βου­λευ­τής και δυστυ­χώς και έτε­ροι συνά­δελ­φοί του, ενερ­γώ­ντας κατά από­λυ­τη “σύμπνοια” με τον “άγνω­στο” σε εμάς συντά­κτη του άνω άρθρου, υπο­νό­η­σαν ότι ο μηχα­νο­δη­γός, ενδε­χο­μέ­νως, να μην ήταν σε θέση να εκτε­λέ­σει τα καθή­κο­ντά του, ακό­μα δε ειπώ­θη­κε, ότι ενδε­χο­μέ­νως να απο­τε­λού­σε κίν­δυ­νο για την ασφά­λεια των επι­βα­τών! Και ενώ έγι­νε επί­κλη­ση και χρή­ση συγκε­κρι­μέ­νων ιατρι­κών εγγρά­φων εκ του ιατρι­κού του φακέ­λου και τα οποία απο­τε­λούν και απο­δει­κτι­κά έγγρα­φα της ανα­κρι­τι­κής δικο­γρα­φί­ας, “λησμό­νη­σαν” να ανα­φέ­ρουν δημο­σί­ως ότι στα έγγρα­φα αυτά ο πατέ­ρας και σύζυ­γος ημών, ΚΡΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΙΚΑΝΟΣ, ευρι­σκό­με­νος σε “άρι­στη κατά­στα­ση”, όπως επα­κρι­βώς ανα­φέ­ρουν, απο­λύ­τως δε λει­τουρ­γι­κός για τη θέση του μηχα­νο­δη­γού. Και μάλι­στα, τα έγγρα­φα αυτά έχουν εκδο­θεί από ιατρούς οι οποί­οι είναι ανα­γνω­ρι­σμέ­νοι και πλή­ρως πιστο­ποι­η­μέ­νοι από την ΡΑΣ. “Λησμό­νη­σαν” δε να ανα­φέ­ρουν, ότι ιδιαι­τέ­ρως οι μηχα­νο­δη­γοί εξε­τά­ζο­νται κάθε έτος από πλή­θος ιατρών και εν συνε­χεία εκδί­δο­νται οι σχε­τι­κές ιατρι­κές γνω­μα­τεύ­σεις και πιστο­ποι­ή­σεις για το εάν κρί­νο­νται ή όχι κατάλ­λη­λοι προς εργασία.

Δυστυ­χώς, δεν είναι η πρώ­τη φορά που γίνε­ται προ­σπά­θεια να σπι­λω­θεί η μνή­μη του νεκρού συγ­γε­νούς μας. Ωστό­σο, είναι η πρώ­τη φορά που αυτό λαμ­βά­νει χώρα προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τη­θούν πολι­τι­κά παι­χνί­δια και να καλυ­φθούν οι πολι­τι­κές και κυρί­ως ποι­νι­κές ευθύ­νες συγκε­κρι­μέ­νων προ­σώ­πων. Σας καθι­στού­με σαφές, ότι εμείς δεν είμα­στε δια­τε­θει­μέ­νες να εμπλα­κού­με σε αυτό το παιχνίδι.

Η οικο­γέ­νειά μας θρη­νεί για τον άδι­κο χαμό ενός πολυα­γα­πη­μέ­νου μας προ­σώ­που και εσείς, το μόνο που πράτ­τε­τε με τις θλι­βε­ρές σας μεθο­δεύ­σεις, είναι να μας προ­κα­λεί­τε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο πόνο. Και το κυριό­τε­ρο: Ο σύζυ­γος και πατέ­ρας ημών δεν είναι εδώ για να σας απα­ντή­σει κοι­τώ­ντας σας στα μάτια, εξαι­τί­ας πρά­ξε­ων και παρα­λεί­ψε­ων συγκε­κρι­μέ­νων προσώπων.

Η απου­σία του όμως και ο άδι­κος τρό­πος που χάθη­κε μαζί με τόσα άλλα θύμα­τα, μας δημιουρ­γεί ένα τερά­στιο χρέ­ος: Να παλέ­ψου­με και για την μνή­μη του την οποία κάποιοι δεν σεβάστηκαν.

Ας ανα­ρω­τη­θούν λοι­πόν αυτοί που με τόση ευκο­λία του επιρ­ρί­πτουν ευθύ­νες και ας πουν δημόσια:

1. Υπάρ­χει έστω και ένα ιατρι­κό έγγρα­φο με το οποίο να κρί­νε­ται ακα­τάλ­λη­λος για την εκτέ­λε­ση των καθη­κό­ντων του;

2. Ακο­λου­θή­θη­κε η αυστη­ρό­τα­τη δια­δι­κα­σία ιατρι­κού ελέγ­χου που προ­βλέ­πε­ται από τους κανο­νι­σμούς και μάλι­στα σε ετή­σια βάση;

3. Μήπως θεω­ρεί κάποιος ότι τα ιατρι­κά έγγρα­φα και οι γνω­μα­τεύ­σεις είναι πλα­στές; Ας το πει ξεκά­θα­ρα για να του απα­ντή­σου­με μέσω της Δικαιοσύνης.

4. Υπάρ­χουν μάρ­τυ­ρες που θα μπο­ρού­σαν, πλέ­ον των ιατρι­κών εγγρά­φων που ήδη το απο­δει­κνύ­ουν, να κατα­δεί­ξουν την κατά­στα­ση της υγεί­ας του και την άρι­στη και επι­με­λέ­στα­τη άσκη­ση των καθη­κό­ντων του, επί 4 δεκα­ε­τί­ες; Για­τί απο­φεύ­γε­τε την ενώ­πιόν σας κατά­θε­ση του κ. Γενι­δού­νια ώστε να ερω­τη­θεί για τις δια­δι­κα­σί­ες ιατρι­κού ελέγ­χου που προ­βλέ­πο­νται αλλά και για τα πραγ­μα­τι­κά αίτια του δυστυ­χή­μα­τος που δήθεν ερευνάτε;

Οι ψυχές των ανθρώ­πων που έφυ­γαν επει­δή κάποιοι δεν φρό­ντι­σαν να λει­τουρ­γεί η τηλε­διοί­κη­ση, να λει­τουρ­γεί η φωτο­σή­μαν­ση, να υπάρ­χει κατάλ­λη­λη υπο­δο­μή και να εκτε­λε­σθεί ορθά η σύμ­βα­ση 717, ζητούν δικαί­ω­ση και όχι εμπαιγ­μό. Και εμείς οι συγ­γε­νείς τους είμα­στε άνθρω­ποι με οικο­γέ­νειες που συνε­χί­ζουν να ζουν το δρά­μα τους, δίχως καμία βοή­θεια από την Πολι­τεί­α­και όχι πιό­νια μιας πολι­τι­κής σκα­κιέ­ρας, όπως κάποιοι επι­θυ­μούν να μας καταστήσουν.

Ευτυ­χώς για εμάς, η ικα­νό­τη­τα του συζύ­γου και πατέ­ρα μας να εκτε­λεί τα καθή­κο­ντά του επί 4 δεκα­ε­τί­ες, απο­δει­κνύ­ε­ται με ιατρι­κά έγγρα­φα που δια­θέ­τε­τε και με μάρ­τυ­ρες που δολί­ως δεν καλείτε.

Δυστυ­χώς για κάποιους η πολι­τι­κή τους ανε­πάρ­κεια απο­δει­κνύ­ε­ται από τις πρά­ξεις, τις παρα­λεί­ψεις και τις μεθο­δεύ­σεις τους. Αυτοί μπο­ρούν να πετά­ξουν το μπα­λά­κι της έρευ­νας μακριά και να δημιουρ­γούν εύκο­λα καπνούς εκεί που δεν υπάρ­χουν για να κρύ­ψουν τις ποι­νι­κές τους ευθύ­νες, αδια­φο­ρώ­ντας πλή­ρως για τον πόνο που συνε­χί­ζουν να προ­κα­λούν οι πρά­ξεις τους, πιστεύ­ο­ντας ότι δια­θέ­τουν τέτοιο “πολι­τι­κό υπό­βα­θρο” και “δύνα­μη” ώστε να κατα­πα­τούν προ­σω­πι­κό­τη­τες ανθρώ­πων οι οποί­οι έφυ­γαν από τη ζωή και δεν μπο­ρούν να τους απαντήσουν.

Από την πλευ­ρά μας αντέ­ξα­με τον πόνο που μας προ­κά­λε­σε ο άδι­κος θάνα­τος του συζύ­γου και πατέ­ρα μας, θρη­νή­σα­με τον άνθρω­πό μας. Πιστεύ­ε­τε ότι δεν θα αντέ­ξου­με και δεν θα απα­ντή­σου­με στην πολι­τι­κή απρέ­πεια και ανη­θι­κό­τη­τα κάποιων; Κάνε­τε λάθος.

Η πολι­τι­κή και ηθι­κή ανε­πάρ­κεια κάποιων δεν μπο­ρεί να καταρ­γή­σει το δικαί­ω­μά μας να πεν­θή­σου­με το δικό μας άνθρω­πο. Ένα τους ζητά­με μόνο: Να σεβα­στούν τη μνή­μη του και να λένε αλήθειες.

Επει­δή μας βυθί­ζε­τε στην από­γνω­ση και τη θλί­ψη, μόλις μερι­κούς μήνες μετά το θάνα­το του πολυα­γα­πη­μέ­νου μας συζύ­γου και πατέρα.

Επει­δή άπα­σες είμα­στε δια­τε­θει­μέ­νες να απευ­θυν­θού­με σε κάθε αρμό­δια Αρχή, προ­κει­μέ­νου να λάβει χώρα το προ­φα­νές, ήτοι η απο­κα­τά­στα­ση της μνή­μης του.

ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με τη ρητή επι­φύ­λα­ξη παντός νομί­μου δικαιώ­μα­τός μας

Δια­μαρ­τυ­ρό­μα­στε εντό­νως για την άνω συμπε­ρι­φο­ρά του ανω­τέ­ρω Βου­λευ­τή και όσων συμ­με­τεί­χαν στην παρα­βί­α­ση του ιατρι­κού απορ­ρή­του και κυρί­ως στην αλλοί­ω­ση του περιε­χο­μέ­νου των ιατρι­κών εγγρά­φων και τους καλού­με να παύ­σουν εφε­ξής κάθε αντί­στοι­χη μειω­τι­κή πρά­ξη ανα­φο­ρι­κά με τον θανό­ντα συγ­γε­νή μας, ιδί­ως δε, όταν τα λεγό­με­νά τους δεν συνο­δεύ­ο­νται από αντί­στοι­χα απο­δει­κτι­κά στοιχεία.

Αιτού­μα­στε την ανά­γνω­ση της παρού­σας εξω­δί­κου δηλώ­σε­ώς μας στην συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής στην οποία προ­ε­δρεύ­ε­τε και στα μέλη αυτής.

Αρμό­διος Δικα­στι­κός Επι­με­λη­τής παραγ­γέλ­λε­ται όπως επι­δώ­σει την παρού­σα προς αυτόν στον οποίο απευ­θύ­νε­ται, προς γνώ­ση του και για τις νόμι­μες συνέ­πειες, αντι­γρά­φο­ντας το σύνο­λο της παρού­σας στην έκθε­ση επί­δο­σης που θα συντάξει.

Αθή­να, 17/1/2024

Οι εξω­δί­κως δηλού­σες δια του πλη­ρε­ξού­σιου δικη­γό­ρου τους»

Πηγή: 902.gr

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο