Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟΔΥ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων — 4 νεκροί — «lockdown» σε 4 νομούς — Η γεωγραφική κατανομή

Αρνη­τι­κό ρεκόρ σημειώ­σε την Πέμ­πτη ο αριθ­μός των ημε­ρή­σιων κρου­σμά­των του κορω­νοϊ­ού στην Ελλάδα.

Σύμ­φω­να με τον Εθνι­κό Οργα­νι­σμό Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΟΔΥ), κατά τη διάρ­κεια του τελευ­ταί­ου 24ωρου, κατα­γρά­φη­καν 372 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να περι­στα­τι­κά, εκ των οποί­ων τα 133 στην Αττι­κή και τα 70 στην Πέλλα.

Την ίδια ώρα, ο αριθ­μός των θανά­των αυξή­θη­κε κατά τέσ­σε­ρις, με τον μέχρι στιγ­μής απο­λο­γι­σμό να ανέρ­χε­ται σε 297.

Παράλ­λη­λα, 49 ασθε­νείς νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι στις ΜΕΘ.

Η γεωγραφική κατανομή

Σύμ­φω­να με την άτυ­πη ενη­μέ­ρω­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, από τα 372 νέα κρού­σμα­τα, τα 164 –περί­που τα μισά- είναι γνω­στές συρ­ρο­ές. Εξ αυτών, τα 114 αφο­ρούν βιο­μη­χα­νία επε­ξερ­γα­σί­ας τρο­φί­μων στην Πέλ­λα και τα 29 βιο­μη­χα­νία ανα­κύ­κλω­σης στην Αττι­κή. Πιο αναλυτικά:

– 21 κρού­σμα­τα κατά τους ελέγ­χους που διε­νερ­γή­θη­καν στις πύλες εισό­δου της χώρας,

– 6 εισα­γό­με­να κρού­σμα­τα, που προ­σήλ­θαν αυτοβούλως,

– 133 κρού­σμα­τα από την Περι­φέ­ρεια Αττικής

-18 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

-1 κρού­σμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-1 κρού­σμα από Π.Ε. Αργολίδας

-1 κρού­σμα από Π.Ε. Γρεβενών

-5 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Εύβοιας

-3 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Ζακύνθου

-8 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Ημα­θί­ας (4 εκ των οποί­ων συν­δέ­ο­νται με γνω­στή συρ­ροή σε βιο­μη­χα­νία επε­ξερ­γα­σί­ας τρο­φί­μων, 1 ανα­φέ­ρει επα­φή με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρούσμα)

-7 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Ηρα­κλεί­ου Κρήτης

-9 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Ιωαννίνων

-14 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Καστο­ριάς (εκ των οποί­ων τα 13 συν­δέ­ο­νται με γνω­στή συρ­ροή σε βιο­μη­χα­νία επε­ξερ­γα­σί­ας τροφίμων)

-70 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Πέλ­λας (εκ των οποί­ων 64 συν­δέ­ο­νται με γνω­στή συρ­ροή σε βιο­μη­χα­νία επε­ξερ­γα­σί­ας τροφίμων)

-4 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς

-2 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Κιλκίς

-7 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Κοζάνης

-2 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Λάρισας

-1 κρού­σμα από Π.Ε. Λασιθίου

-6 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Λέσβου

-3 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Λήμνου

-15 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Πιε­ρί­ας (εκ των οποί­ων 13 συν­δε­ό­με­να με γνω­στή συρ­ροή σε βιο­μη­χα­νία επε­ξερ­γα­σί­ας τροφίμων)

-1 κρού­σμα από Π.Ε. Ρεθύμνου

-1 κρού­σμα από Π.Ε. Σάμου

-2 κρού­σμα­τα από Π.Ε. Τρικάλων

-1 κρού­σμα από Π.Ε. Φλώρινας

-30 κρού­σμα­τα υπό διε­ρεύ­νη­ση (εκ των οποί­ων 18 συν­δε­ό­με­να με γνω­στή συρ­ροή σε βιο­μη­χα­νία επε­ξερ­γα­σί­ας τροφίμων).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμε­ρα ανα­κοι­νώ­νου­με 372 νέα κρού­σμα­τα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποί­ων τα 164 συν­δέ­ο­νται με γνω­στές συρ­ρο­ές και τα 21 εντο­πί­στη­καν κατό­πιν ελέγ­χων στις πύλες εισό­δου της χώρας. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των είναι 12452, εκ των οποί­ων το 55.5% άνδρες.

2324 (18.7%) θεω­ρού­νται σχε­τι­ζό­με­να με ταξί­δι από το εξω­τε­ρι­κό και 5511 (44.3%) είναι σχε­τι­ζό­με­να με ήδη γνω­στό κρούσμα.

49 συμπο­λί­τες μας νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι. Η διά­με­ση ηλι­κία τους είναι 70 ετών. 12 (24.5%) είναι γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. To 87.8%, των δια­σω­λη­νω­μέ­νων, έχει υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή είναι ηλι­κιω­μέ­νοι 70 ετών και άνω. 167 ασθε­νείς έχουν εξέλ­θει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχου­με 4 ακό­μα κατα­γε­γραμ­μέ­νους θανά­τους και 297 θανά­τους συνο­λι­κά στη χώρα. 110 (37.0%) γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. Η διά­με­ση ηλι­κία των θανό­ντων συμπο­λι­τών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή/και ηλι­κία 70 ετών και άνω.

Έκτακτα μέτρα σε τέσσερις νομούς

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι λίγο πριν την ανα­κοί­νω­ση των σημε­ρι­νών κρου­σμά­των, η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας έλα­βε ειδι­κά μέτρα στις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες Πέλ­λας, Πιε­ρί­ας, Ημα­θί­ας και Κιλ­κίς. Τα μέτρα αφο­ρούν τα εξής:

– Απα­γό­ρευ­ση λει­τουρ­γί­ας όλων των κατα­στη­μά­των υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος από τις 12 τα μεσά­νυ­χτα έως τις 07.00 της επομένης.

– Ανα­στο­λή κάθε είδους εκδή­λω­σης όπως πάρ­τυ, εμπο­ρο­πα­νη­γύ­ρεις, λιτα­νεί­ες, λαϊ­κές αγο­ρές κλπ.

– Απα­γό­ρευ­ση κάθε είδους συνά­θροι­σης πολι­τών άνω των 9 ατό­μων για οποιον­δή­πο­τε λόγο, τόσο σε δημό­σιο όσο και σε ιδιω­τι­κό χώρο.

– Στους χώρους εστί­α­σης επι­τρέ­πε­ται μέγι­στος αριθ­μός ατό­μων σε κάθε τρα­πέ­ζι έως 4 άτο­μα, εκτός εάν πρό­κει­ται για συγ­γε­νείς Α’ βαθ­μού όπου επι­τρέ­πε­ται έως 6 άτομα.

– Υπο­χρε­ω­τι­κή η χρή­ση μάσκας τόσο σε εξω­τε­ρι­κούς όσο και σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους.

Τα παρα­πά­νω περιο­ρι­στι­κά μέτρα θα ισχύ­σουν για 14 ημέ­ρες, από αύριο Παρα­σκευή 11 Σεπτεμ­βρί­ου και ώρα 06.00 έως και την Παρα­σκευή 25 Σεπτεμ­βρί­ου και ώρα 06.00.

Από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Βασί­λης Κικί­λιας, ζήτη­σε από τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες να εντα­τι­κο­ποι­ή­σουν τους ελέγ­χους στις περιο­χές της κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και να θέσουν σε κατά­στα­ση αυξη­μέ­νης ετοι­μό­τη­τας τα νοσο­κο­μεία των τεσ­σά­ρων προ­α­να­φε­ρό­με­νων περι­φε­ρεια­κών ενοτήτων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο