Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟΔΥ: 41 περιστατικά coxsackie στην περιοχή της Λάρισας — Τα 35 κάτω των 6 ετών

Συνο­λι­κά 41 παι­διά με κλι­νι­κή εικό­να coxsackie έχουν κατα­γρα­φεί από τις 23 Οκτω­βρί­ου έως τις 13 Νοεμ­βρί­ου στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Λάρι­σας, σύμ­φω­να με τον ΕΟΔΥ. Από τα 41 κρού­σμα­τα, τα 35 είναι κάτω των 6 ετών. Η πλειο­νό­τη­τα των παι­διών παρου­σί­α­σε ήπια κλι­νι­κή εικό­να, ενώ νοση­λευ­τή­καν 6 παι­διά με ολι­γο­ή­με­ρες νοση­λεί­ες (κυρί­ως λόγω αδυ­να­μί­ας σίτι­σης). Σε αυτό το διά­στη­μα δεν παρα­τη­ρή­θη­κε αυξη­τι­κή τάση στα κρού­σμα­τα coxsackie, όπως σημειώ­νει ο ΕΟΔΥ. Μέσω της εργα­στη­ρια­κής διε­ρεύ­νη­σης βρέ­θη­καν 12 παι­διά θετι­κά για εντε­ροϊ­ούς στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Λάρισας.

«Παρό­μοια περι­στα­τι­κά δεν ανα­φέρ­θη­καν στις Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Μαγνη­σί­ας, Τρι­κά­λων και Καρ­δί­τσας. Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να που σχε­τί­ζε­ται με την ανί­χνευ­ση κρου­σμά­των μόνο στην ΠΕ Λάρι­σας και την απου­σία ανί­χνευ­σης από τις υπό­λοι­πες ΠΕ Θεσ­σα­λί­ας που έχουν πλη­γεί από την πλημ­μύ­ρα μετά από την κακο­και­ρία «Daniel», είναι ενδει­κτι­κή ότι η κυκλο­φο­ρία του ιού coxsackie δεν σχε­τί­ζε­ται με την πλημ­μύ­ρα», ανα­φέ­ρει ο ΕΟΔΥ.

Επει­δή το νόση­μα δεν επι­τη­ρεί­ται συστη­μα­τι­κά από τη Διεύ­θυν­ση Επι­δη­μιο­λο­γι­κής Επι­τή­ρη­σης και Παρέμ­βα­σης για Λοι­μώ­δη Νοσή­μα­τα του ΕΟΔΥ, δεν μπο­ρεί να εκτι­μη­θεί αν τα περι­στα­τι­κά κατά την τρέ­χου­σα περί­ο­δο παρου­σιά­ζουν αύξη­ση σε σχέ­ση με προη­γού­με­νες περιόδους.

Στο πλαί­σιο της ενι­σχυ­μέ­νης επι­τή­ρη­σης νοση­μά­των του ανα­πνευ­στι­κού και του γαστρε­ντε­ρι­κού, εγκα­τα­στά­θη­κε και λει­τουρ­γεί συν­δρο­μι­κό δίκτυο Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας στις πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες περιο­χές της Θεσ­σα­λί­ας. Η αυξη­μέ­νη συν­δρο­μι­κή και εργα­στη­ρια­κή επι­τή­ρη­ση στην περιο­χή έχει συμ­βάλ­λει στη διά­γνω­ση λοι­μώ­ξε­ων, που παρου­σιά­ζουν έξαρ­ση κατά την περί­ο­δο του φθι­νο­πώ­ρου και πιθα­νόν δεν σχε­τί­ζο­νται με τα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να. Η εργα­στη­ρια­κή διε­ρεύ­νη­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται μέσω συσκευών που είναι κατάλ­λη­λες για διε­ρεύ­νη­ση στο πεδίο (POCs).

Λοίμωξη από ιό coxsackie — Συμπτώματα

Η λοί­μω­ξη από ιό coxsackie απο­τε­λεί ιογε­νές νόση­μα, συχνά της πρώ­ι­μης παι­δι­κής ηλι­κί­ας, με συνή­θη συμ­πτώ­μα­τα πυρε­τό, εξάν­θη­μα, συμ­πτώ­μα­τα από το ανώ­τε­ρο ανα­πνευ­στι­κό ή και το γαστρε­ντε­ρι­κό σύστη­μα και στην πλειο­ψη­φία των περι­πτώ­σε­ων είναι αυτοϊ­ώ­με­νο. Ο ιός coxsackie ανή­κει στο γένος των εντε­ροϊ­ών και ταξι­νο­μεί­ται σε δύο ομά­δες, την ομά­δα Α και την ομά­δα Β. Μετα­δί­δε­ται από άνθρω­πο σε άνθρω­πο μέσω της άμε­σης στε­νής επα­φή με στα­γο­νί­δια του ανα­πνευ­στι­κού (με τον βήχα, το φτάρ­νι­σμα, την ομι­λία) και μέσω της κοπρα­νο­στο­μα­τι­κής οδού. Λοι­μώ­ξεις από ιό coxsackie παρα­τη­ρού­νται κάθε χρό­νο, αλλά συνή­θως παρου­σιά­ζουν έξαρ­ση το φθι­νό­πω­ρο. Το νόση­μα δεν υπά­γε­ται στα επι­τη­ρού­με­να νοσή­μα­τα σε ευρω­παϊ­κό επί­πε­δο καθώς και στη χώρα μας.

Μέτρα πρόληψης

Ενδει­κνυό­με­να μέτρα πρό­λη­ψης της δια­σπο­ράς του ιού σε περί­πτω­ση κρού­σμα­τος είναι η απο­μά­κρυν­ση του κρού­σμα­τος από τη σχο­λι­κή μονά­δα του μέχρι την πλή­ρη ύφε­ση των συμ­πτω­μά­των του και η επι­στα­μέ­νη τήρη­ση των κανό­νων ατο­μι­κής υγιει­νής παι­διών, εκπαι­δευ­τι­κών-προ­σω­πι­κού του σχο­λεί­ου (τακτι­κό και σχο­λα­στι­κό πλύ­σι­μο των χεριών, ιδί­ως πριν από το φαγη­τό και μετά από κάθε επί­σκε­ψη στην τουα­λέ­τα). Επι­πρό­σθε­τα, συνι­στά­ται ο καλός αερι­σμός όλων των χώρων, ο επι­με­λής καθα­ρι­σμός των επι­φα­νειών που αγγί­ζο­νται και των τουα­λε­τών. Σημειώ­νε­ται ότι δεν ενδεί­κνυ­ται ως μέτρο πρό­λη­ψης να κλεί­νει η σχο­λι­κή μονά­δα όπου έχει εκδη­λω­θεί το κρού­σμα ή τα κρούσματα.

Συστή­νε­ται, οι γονείς των υπο­λοί­πων παι­διών να ενη­με­ρώ­νο­νται για την παρου­σία κρου­σμά­των στη σχο­λι­κή κοι­νό­τη­τα και να συμ­βου­λευ­τούν τον για­τρό τους σε περί­πτω­ση που το δικό τους παι­δί εμφα­νί­σει ανά­λο­γα συμπτώματα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο