Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στέκια Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της KNE _ Ενα ταξίδι στην τέχνη και τον πολιτισμό…

Αυτές οι Τετάρ­τες ήταν το πιο όμορ­φο πράγ­μα που έχω συμ­με­τά­σχει στη ζωή μου…”. Έτσι απο­χαι­ρε­τί­στη­καν σύντρο­φοι και φίλοι στην καλο­και­ρι­νή εκδή­λω­ση της Ομά­δας Ανά­γνω­σης Λογο­τε­χνί­ας του Στε­κιού Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ — “Μάνος Λοΐ­ζος” αφού κάθε Τετάρ­τη από­γευ­μα, όλη τη χρο­νιά, ήταν γι’ αυτούς ένα συναρ­πα­στι­κό ταξί­δι στους κόσμους του Γκό­γκολ, του Τολ­στόι, του Πούσκιν.

Τα Στέ­κια Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ ξεκι­νούν τη νέα χρο­νιά με στό­χο κάθε μαθη­τής και επι­σκέ­πτης να κερ­δί­σει τέτοιες εμπειρίες.Ατέχνως info

🤔 Τι είναι τα Στέκια 
Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της KNE;

Τα Στέ­κια αυτά είναι χώροι που λει­τουρ­γούν με την εθε­λο­ντι­κή και συλ­λο­γι­κή δου­λειά μελών και φίλων της ΚΝΕ. Λει­τουρ­γούν εβδο­μα­διαία καθ’ όλη τη διάρ­κεια της χρο­νιάς, με ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση για κάθε νέο και νέα που θέλει να ψυχα­γω­γη­θεί, να δια­σκε­δά­σει, να μάθει, να δημιουργήσει.

Στα Στέ­κια της ΚΝΕ πραγ­μα­το­ποιού­νται μαθή­μα­τα, εργα­στή­ρια ‑κυρί­ως πολι­τι­στι­κού και καλ­λι­τε­χνι­κού χαρακτήρα‑, συγκρο­τού­νται καλ­λι­τε­χνι­κές ομά­δες κ.ά. Στό­χος των μαθη­μά­των είναι οι βασι­κές γνώ­σεις ανά αντι­κεί­με­νο, η δημιουρ­γι­κή αξιο­ποί­η­ση του ελευ­θέ­ρου χρό­νου, η ατο­μι­κή και συλ­λο­γι­κή δημιουρ­γία και έκφρα­ση. Το απο­τέ­λε­σμα της δου­λειάς αυτών των καλ­λι­τε­χνι­κών ομά­δων, μάλι­στα, παρου­σιά­ζε­ται, με αξιό­λο­γες πολι­τι­στι­κές παρα­γω­γές και εκδη­λώ­σεις στο τέλος της ακα­δη­μαϊ­κής χρονιάς.

Επί­σης, δεν λεί­πουν πολυ­θε­μα­τι­κές και πολύ­μορ­φες δρα­στη­ριό­τη­τες με πολι­τι­στι­κό και πολι­τι­κό περιε­χό­με­νο, σύγ­χρο­νου και ιστο­ρι­κού χαρα­κτή­ρα, συναυ­λί­ες, εκθέ­σεις, θεα­τρι­κές και χορευ­τι­κές παρα­στά­σεις, συζη­τή­σεις, αφιε­ρώ­μα­τα κ.λπ.

Λογο­τε­χνι­κός περί­πα­τος από το Στέ­κι Πολι­τι­σμού & Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ “Μάνος Λοΐζος”

Ταυ­τό­χρο­να, προ­σφέ­ρουν τους χώρους και τις υπο­δο­μές τους σε νέους καλ­λι­τέ­χνες και καλ­λι­τε­χνι­κά σχή­μα­τα, σε νέους που ασχο­λού­νται με την τέχνη και θέλουν να προ­βά­λουν το έργο τους. Ανά­λο­γα με την υπο­δο­μή κάθε χώρου πραγ­μα­το­ποιού­νται πρό­βες συγκρο­τη­μά­των, ομά­δων θεά­τρου και χορού, ηχο­γρα­φή­σεις κ.ά.

Χρονικό του ταξιδιού τους

  • 2015 H πολι­τι­στι­κή παρέμ­βα­ση της ΚΝΕ ξεκι­νά με ένα νέο ταξί­δι, με την ίδρυ­ση του Στε­κιού Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ στην Αθή­να σε ένα πολύ όμορ­φο κτί­ριο, δια­τη­ρη­τέο, νεο­κλα­σι­κό της δεκα­ε­τί­ας του 1920, το οποίο παρα­χω­ρή­θη­κε στην ΚΝΕ από την ΚΕ του ΚΚΕ, για να στή­σει μια πραγ­μα­τι­κή «κυψέ­λη δημιουργίας».
  • 2016: Ιδρύ­ε­ται ο Πολυ­χώ­ρος Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ “Μικρό­βιο — Γιώρ­γος Βου­βα­λέ­ας” στην Καλα­μά­τα, εγκαι­νιά­ζο­ντας την προ­σπά­θεια της ΚΝΕ να απλώ­σει η λει­τουρ­γία των Στε­κιών σε περισ­σό­τε­ρες περιοχές.
  • 2017: Εγκαι­νιά­ζε­ται ο Πολυ­χώ­ρος Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ στην Πάτρα.
  • 2019: Εγκαι­νιά­ζε­ται το Στέ­κι- Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ στο Μενί­δι Αττικής.
  • 2021: Ιδρύ­ο­νται το “Έναυ­σμα” — Πολυ­χώ­ρος Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και το “Τρα­βέρ­σο”, το Πολι­τι­στι­κό Στέ­κι της ΚΝΕ στον Πειραιά.
  • 2022: Ανοί­γει τις πόρ­τες του, το Στέ­κι Πολι­τι­σμού- και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ- “Ανδρέ­ας Λυκου­ρί­νος”. στην Καισαριανή. 
    • 2023: Το ΚΣ της ΚΝΕ διορ­γα­νώ­νει εκδή­λω­ση μετο­νο­μα­σί­ας του Στε­κιού της ΚΝΕ στην Αθή­να σε «Στέ­κι Πολι­τι­σμού & Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ — “Μόνος Λοΐ­ζος” μετά την ιδιαί­τε­ρα συγκι­νη­τι­κή προ­σφο­ρά της Μυρ­σί­νης Λοΐ­ζου και της οικο­γέ­νειας του σπου­δαί­ου μου­σι­κο­συν­θέ­τη μου­σι­κών του οργά­νων (πιά­νο, κιθά­ρα, λαού­το κίλπ.) και άλλων πολύ­τι­μων αντι­κει­μέ­νων στην ΚΝΕ.

Στιγ­μές της πολι­τι­στι­κής παρέμβασης
των Στε­κιών Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ

Σημα­ντι­κή η συμ­βο­λή στον αγώ­να της νέας γενιάς για δικαιώματα

  • Την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας δώσα­με “τρό­πο στην οργή” με ανοι­χτά, υπαί­θρια μαθή­μα­τα, πολι­τι­στι­κές παρεμ­βά­σεις, λογο­τε­χνι­κούς περι­πά­τους και πολύ­μορ­φες δρά­σεις στις γει­το­νιές των Στε­κιών μας, με την πραγ­μα­το­ποί­η­ση δεκά­δων Μαθη­τι­κών Φεστι­βάλ της ΚΝΕ, με τη στή­ρι­ξη των πολι­τι­στι­κών εργα­στη­ρών και ομά­δων στις περιο­χές που λει­τουρ­γούν Στέ­κια της ΚΝΕ, κόντρα στην εγκλη­μα­τι­κή κρα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση της πανδημίας.
  • Με το ξέσπα­σμα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία τα Στέ­κια φιλο­ξέ­νη­σαν δεκά­δες θεμα­τι­κές εκδη­λώ­σεις, προ­βο­λές ται­νιών, συζη­τή­σεις κόντρα στην προ­σπά­θεια να στρα­τευ­τεί η νέα γενιά πίσω από το ένα ή το άλλο ιμπε­ρια­λι­στι­κό στρα­τό­πε­δο, για την προ­βο­λή της ιστο­ρι­κής αλή­θειας και όχι του αντι­κομ­μου­νι­στι­κού παραληρήματος.
  • Μετά το έγκλη­μα στα Τέμπη, το θέα­τρο, η μου­σι­κή, ο χορός, η ζωγρα­φι­κή έγι­ναν η “φωνή” όλων όσοι έλει­παν, ανα­δει­κνύ­ο­ντας το σύν­θη­μα “τα κέρ­δη τους — οι ζωές μας” μέσα από δεκά­δες πολι­τι­στι­κές δραστηριότητες.

Αυτές είναι λίγες μόνο στιγ­μές από το πρό­σφα­το παρελ­θόν μέσα σε πολ­λές περισ­σό­τε­ρες, όπου στα Στέ­κια Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ δέθη­καν χιλιά­δες νέοι και νέες, σήκω­σαν ανά­στη­μα, τρο­φο­δό­τη­σαν την πάλη και τη διεκ­δί­κη­ση σε γει­το­νιές, σχο­λές, σχο­λεία, χώρους δουλειάς.

Με οδη­γό την τέχνη που φωτί­ζει τη» σωστή πλευ­ρά της ιστορίας

Η κοι­νω­νι­κά χρή­σι­μη τέχνη μέσα από τα δικά της εκφρα­στι­κά μέσα, γίνε­ται στα­θε­ρή προ­σπά­θεια να ανα- δει­κνύ­ε­ται στη δρα­στη­ριό­τη­τα των Στε­κιών Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ. Και όταν αυτό επι­τυγ­χά­νε­ται, εμπνέ­ει, κινη­το­ποιεί, συγκινεί…
Χαρα­κτη­ρι­στι­κά παραδείγματα:

  • Οι εργά­τες της ζωγρα­φι­κής του Siqueiros και το αντι­πο­λε­μι­κό έργο του Πικά­σο στα αντί­στοι­χα αφιερώματα,
  • Η βάρ­κα με τις κόκ­κι­νες σημαί­ες στο πλά­νο του Θ. Αγγε­λό­που­λου, στην προ­βο­λή της ται­νία του “Οι Κυνηγοί”.
  • Οι “πιο όμορ­φες μέρες μας” μέσα από τις λέξεις του Ναζίμ Χικ­μέτ στην εκδή­λω­ση για τα 60 χρό­νια από τον θάνα­το του.
  • Οι μελω­δί­ες και οι στί­χοι από τα τρα­γού­δια του Μάνου Λοΐ­ζου, του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, του Θάνου Μικρού­τσι­κου και άλλων μεγά­λων συν­θε­τών στις δεκά­δες συναυ­λί­ες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Πραγ­μα­τι­κά δεκά­δες είναι οι πρω­το­βου­λί­ες στις οποί­ες μέσα από την, τέχνη και .τον Πολι­τι­σμό στα Στέ­κια Πολι­τι­σμού και. Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ ζωντά­νε­ψαν τα πιο μεγά­λα ιδα­νι­κά για τα οποία μπο­ρεί να παλέ­ψει ο άνθρωπος.

Στα Στέκια Πολιτισμού και
Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ προβάλλουμε
τη λάμψη μέσα στα σκοτάδια!

Τα Στέ­κια Πολι­τι­σμού και’ Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ, με το πρό­γραμ­μα και τις δρα­στη­ριό­τη­τές τους συμ­βάλ­λουν στην αντο­χή, την τόλ­μη, τη γνώ­ση και την έμπνευ­ση, απα­ραί­τη­τα στοι­χεία για τους μεγά­λους αγώ­νες που είναι μπρο­στά μας. .Μέσα από τα μαθή­μα­τα, τίς καλ­λι­τε­χνι­κές ομά­δες, τα εργα­στή­ρια, οι νέοι δε θα έρθουν σε επα­φή με την τέχνη “απο­στει­ρω­μέ­να”. Οι δρα­στη­ριό­τη­τές μας λει­τουρ­γούν με συλ­λο­γι­κό­τη­τα, αλλη­λεγ­γύη, δεμέ­νες με τους: επί­και­ρους προ­βλη­μα­τι­σμούς της νεο­λαί­ας και τις μάχες που δίνουμε.

Προ­βάλ­λου­με την τέχνη που δυνα­μώ­νει την πεποί­θη­ση ότι ο λαός, εάν το απο­φα­σί­σει, μπο­ρεί να γίνει πρω­τα­γω­νι­στής των εξε­λί­ξε­ων. Τέτοιο στό­χο θέτου­με στην πολι­τι­στι­κή μας δρα­στη­ριό­τη­τα με την έναρ­ξη της νέας χρο­νιάς των Στε­κιών τον μήνα Νοέμ­βρη, δυνα­μώ­νο­ντας την αλλη­λεγ­γύη στο λαό της Παλαι­στί­νης, τιμώ­ντας τα 50 χρό­νια από το ξεση­κω­μό του Πολυτεχνείου.

Στέ­κι Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ  “Μάνος Λοΐ­ζος” – στην Αθή­να _Τροίας 36,
Email: [email protected] Τηλ. 2108823674
Εργα­στή­ρια: Θεα­τρι­κό Εργα­στή­ρι, Εικα­στι­κό Εργαστήρι
Ομά­δες: Ομά­δα Ανά­γνω­σης Λογοτεχνίας
Μαθή­μα­τα: Beat Making, Λάτιν χοροί, Flamenco, Κρη­τι­κοί Χοροί, Σύγ­χρο­νος Χορός,
Καλ­λι­τε­χνι­κά Σύνο­λα: Ορχή­στρα και Χορωδία

Με ένα πανέ­μορ­φο αφιέ­ρω­μα στη Μικρά Ασία ολο­κλη­ρώ­θη­κε το πρό­γραμ­μα των καλο­και­ρι­νών εκδη­λώ­σε­ων του Στε­κιού Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ στην Αθήνα

Στέ­κι Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ  στο Μενί­δι _Κεντρική Πλα­τεία 6,
[email protected] Τηλ. 2102449788
Ομά­δες: Θεα­τρι­κή Ομά­δα, Μου­σι­κή Ομά­δα, Ομά­δα Κόκ­κι­νου Αερόστατου

“ΤΡΑΒΕΡΣΟ* — Πολι­τι­στι­κό Στέ­κι στον Πει­ραιά _Φίλωνος 9,
Email [email protected] Τηλ. 2104179462, 6986232576
Ομά­δες: Θεα­τρι­κή Ομάδα
Μαθή­μα­τα: Βιο­λί, Πιά­νο, Κιθά­ρα, Θεω­ρία της Μου­σι­κής, Σύγ­χρο­νος Χορός, Ταρα­ντέ­λα, Οριε­ντάλ, Κρη­τι­κοί Χοροί, Ελεύ­θε­ρο Σχέ­διο, Σκά­κι, Ζωγρα­φι­κή, Ρομπο­τι­κή, Θεα­τρι­κό Παιχνίδι

Στέ­κι Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ  — “Ανδρέ­ας Λυκου­ρί­νος” στην Καισαριανή -
Ερυ­θρού Σταυ­ρού και Λυδίας,
Email [email protected] Τηλ. 6985814588
Ομά­δες: Κινη­μα­το­γρα­φι­κή Ομάδα
Μαθή­μα­τα: Πιά­νο, Κιθάρα

Εγκαι­νιά­ζε­ται το Στέ­κι Πολι­τι­σμού & Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ στην Και­σα­ρια­νή “Ανδρέ­ας Λυκουρίνος”

“Έναυ­σμα” στη Θεσ­σα­λο­νί­κη — Βελισ­σα­ρί­ου 5, περιο­χή Ευζώνων
Email: [email protected] Τηλ. 6946861036, 6984069783
Εργα­στή­ρια: Θεα­τρι­κό, Εικαστικό
Μαθή­μα­τα: Πιά­νο, Κιθά­ρα (Ηλε­κτρι­κή και Κλα­σι­κή), Σαξό­φω­νο, Ντραμς, Μπου­ζού­κι, Φωνη­τι­κή, Θεω­ρία Μου­σι­κής, Photoshop
Πολυ­χώ­ρος της ΚΝΕ “Μικρό­βιο — Γιώρ­γος Βου­βα­λέ­ας” στην Καλα­μά­τα _Όθωνος 10
Email: [email protected] Τηλ. 6945044212
Μαθή­μα­τα: Θέα­τρο, Κινη­μα­το­γρά­φος, Λογο­τε­χνία, Σκά­κι, Φυσι­κές Επιστήμες

Ομά­δα Ανά­γνω­ση Λογο­τε­χνί­ας της ΚΝΕ 

Η περι­πέ­τεια στον συναρ­πα­στι­κό κόσμο της λογο­τε­χνί­ας συνε­χί­ζε­ται για 4η χρο­νιά σε μία από τις πιο πετυ­χη­μέ­νες δρα­στη­ριό­τη­τες που οργα­νώ­νει το Στέ­κι Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ · “Μάνος Λοΐ­ζος”. Η Ομά­δα Ανά­γνω­σης κάθε χρό­νο, υπό την επί­βλε­ψη της Μαρί­ας Πεσκε­τζή, διδά­κτο­ρα Φιλο­λο­γί­ας, προ­έ­δρου της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Φιλο­λό­γων και συνερ­γά­τι­δας του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού της ΚΕ του ΚΚΕ, εξε­ρευ­νά το ρεα­λι­στι­κό λογο­τε­χνι­κό κεί­με­νο μελε­τώ­ντας δημιουρ­γι­κά ορι­σμέ­να από τα πιο σπου­δαία έργα της παγκό­σμιας λογοτεχνίας.

Η δια­δρο­μή της κατα­γρά­φε­ται μέχρι στιγ­μής ως εξής:

  • 2020–2021: Αγγλία, 19ος αιώ­νας — Κάρο­λος Ντί­κενς και Ελί­ζα­μπεθ Γκάσκελ
  • 2021–2022: Γαλ­λία, 19ος αιώ­νας — Εμίλ Ζολά, Γκυ­στάβ Φλω­μπέρ, Βικτώρ Ουγκώ
  • 2022–2023: Ρωσία, 19°ς αιώ­νας — Αλε­ξά­ντρ Πού­σκιν, Ιβάν Τουρ­γκέ­νιεφ, Νικο­λάι Γκό­γκολ, Νικο­λάι Τσερ­νι­σέφ­σκι, Λέων Τολστόι

0 στό­χος της Ομά­δας να συν­δέ­σει την ανά­γνω­ση και την ερμη­νεία της λογο­τε­χνί­ας με την κοι­νω­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα-στην οποία ανα­φέ­ρο­νται και από την οποία — εκκι­νούν τα λογο­τε­χνι­κό έργα, υπο­στη­ρί­ζε­ται με τις ειδι­κές δια­λέ­ξεις τις οποί­ες φιλο­ξε­νεί κάθε χρό­νο, δια­λέ­ξεις που ανα­φέ­ρο­νται στην κατά­στα­ση της εργα­τι­κής τάξης στην Αγγλία (με βάση το ομώ­νυ­μο έργο του Φρί­ντριχ Ένγκελς), στην περί­ο­δο από την Γαλ­λι­κή Επα­νά­στα­ση έως και την Παρι­σι­νή Κομ­μού­να (το κοι­νω­νι­κό και οικο­νο­μι­κό υπό­βα­θρο της επο­χής), στις κοι­νω­νι­κές, οικο­νο­μι­κές, πολι­τι­κές αλλα­γές, οι οποί­ες καθο­ρί­ζουν τη ρωσι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα του 19ου αιώ­να.- Η φετι­νή εκδή­λω­ση στο τέλος της χρο­νιάς ανέ­δει­ξε μία Ομά­δα πιο ώρι­μη στην ανά­γνω­ση και κατα­νό­η­ση του λογο­τε­χνι­κού λόγου, έτοι­μη και γεμά­τη ανυ­πο­μο­νη­σία για το ταξί­δι που θα συνε­χί­σει φέτος στο Ρωσι­κό ρεα­λι­στι­κό μυθι­στό­ρη­μα, ανα­κα­λύ­πτο­ντας τους κόσμους του Λέο­ντος Τολ­στόι και του Φιο­ντόρ Ντοστογιέφσκι!

Θα επα­νέλ­θου­με με αφιε­ρώ­μα­τα και παρου­σιά­σεις, από το πλού­σιο και αξιό­λο­γο πρό­γραμ­μα των “Στε­κιών” της ΚΝΕ όπου είναι συνε­χείς οι πολι­τι­στι­κές και πολι­τι­κές εκδη­λώ­σεις. Επί­σης με νέα για τους και­νούρ­γιους χώρους Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ, που θα ανοί­ξουν το επό­με­νο διάστημα.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο