Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα

Αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ απο­τε­λού­με­νη από τους Λου­κά Ανα­στα­σό­που­λο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νου της Ιδε­ο­λο­γι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ του ΚΚΕ, Βασί­λη Όψι­μο, μέλος του Τμή­μα­τος Οικο­νο­μί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ και Μαρία Μπα­ρού­τη μέλος του Μετα­φρα­στι­κού Τμή­μα­τος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέ­βη στην Αβά­να, όπου συμ­με­τεί­χε σε διε­θνή συνά­ντη­ση θεω­ρη­τι­κών περιο­δι­κών που διορ­γά­νω­σε το «Cuba Socialista» θεω­ρη­τι­κό περιο­δι­κό του ΚΚ Κού­βας, από τις 10 έως τις 12 Φλεβάρη.

Η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ συμ­με­τεί­χε στις συζη­τή­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στο «Casa de las Américas» και είχε σει­ρά συνα­ντή­σε­ων με στε­λέ­χη της καθο­δή­γη­σης του ΚΚ Κούβας.

Οι συναντήσεις με το ΚΚ Κούβας

Στα πλαί­σια της επί­σκε­ψής της στην Αβά­να η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ έγι­νε δεκτή στην έδρα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚ Κού­βας, από τον Ροχέ­λιο Πολάν­κο Φου­έ­ντες, μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας και επι­κε­φα­λής του Τμή­μα­τος Ιδεολογίας.

Στη συνά­ντη­ση έγι­νε ανα­λυ­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση από μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας του ΚΚ Κού­βας για τον αγώ­να του κου­βα­νι­κού λαού ενά­ντια στον απα­ρά­δε­κτο απο­κλει­σμό που έχουν επι­βά­λει οι ΗΠΑ στο νησί της επα­νά­στα­σης και από τη μεριά τους οι σύντρο­φοι του ΚΚΕ, μετέ­φε­ραν την αμέ­ρι­στη στή­ρι­ξή του, τις πρω­το­βου­λί­ες έμπρα­κτης έκφρα­σης αλλη­λεγ­γύ­ης στην Κού­βα και ενη­μέ­ρω­σαν για τις εξε­λί­ξεις στην Ελλά­δα και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Μεσο­γεί­ου και της Ευρώπης.

Είχαν προη­γη­θεί συνα­ντή­σεις με τον Ενρί­κε Ουμπιέ­τα Γκό­μες, διευ­θυ­ντή του «Cuba Socialista», θεω­ρη­τι­κού περιο­δι­κού του ΚΚ Κού­βας, που ιδρύ­θη­κε το 1961 μετά την ανα­κή­ρυ­ξη του σοσια­λι­στι­κού χαρα­κτή­ρα της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης από τον Φιντέλ Κάστρο, και με τη Για­μι­λέ Πέρες Λάβιν, υπεύ­θυ­νη των εκδό­σε­ων «José Martí».

Στη συνέ­χεια η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ επι­σκέ­φτη­κε την Ανώ­τα­τη Κομ­μα­τι­κή Σχο­λή του ΚΚ Κού­βας “Ñico López”, που μαζί με τις επαρ­χια­κές σχο­λές που βρί­σκο­νται σε όλες τις περιο­χές της χώρας συγκρο­τούν το σύστη­μα Κομ­μα­τι­κών Σχο­λών του ΚΚ Κού­βας. Στις όμορ­φες εγκα­τα­στά­σεις της σχο­λής τους υπο­δέ­χτη­καν η πρύ­τα­νης της σχο­λής Ροζά­ριο Πεντόν, και ο Α’ αντι­πρύ­τα­νης Χόρ­χε Ουρ­τά­δο Πέρες. Στη συνά­ντη­ση που ακο­λού­θη­σε έγι­νε ενη­μέ­ρω­ση για τους σκο­πούς της σχο­λής που έχει την ευθύ­νη της πολι­τι­κής εκπαί­δευ­σης των στε­λε­χών του ΚΚ Κού­βας, των μαζι­κών φορέ­ων και του κρά­τους της Κούβας.

Οι συνα­ντή­σεις ολο­κλη­ρώ­θη­καν με επί­σκε­ψη στα ιστο­ρι­κά γρα­φεία της «Granma», της εφη­με­ρί­δας του ΚΚ Κού­βας, όπου την αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ υπο­δέ­χτη­καν οι υπο­διευ­θυ­ντές της εφη­με­ρί­δας Όσκαρ Σάν­τσες Σέρα, Αρλίν Αλμπέρ­τι Λοφόρ­τε και Ντιλ­μπέρτ Ρέγιες.

Ο Σοσιαλισμός δείχνει την πραγματική διέξοδο για τους λαούς

Η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ συμ­με­τεί­χε στη συνά­ντη­ση των θεω­ρη­τι­κών περιο­δι­κών με παρεμ­βά­σεις για τον ιμπε­ρια­λι­σμό και την κλη­ρο­νο­μιά του Φιντέλ και τη διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη από τον Λου­κά Ανα­στα­σό­που­λο και τον Βασί­λη Όψι­μο αντί­στοι­χα. Στις παρεμ­βά­σεις τους εκφρά­στη­κε η αλλη­λεγ­γύη του ΚΚΕ στον Κου­βα­νι­κό λαό και το ΚΚ Κού­βας και ανα­δεί­χτη­καν οι μαχη­τι­κές μαζι­κές πρω­το­βου­λί­ες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενά­ντια στον εγκλη­μα­τι­κό απο­κλει­σμό που έχουν επι­βά­λει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ανα­φο­ρά έγι­νε στον χαρα­κτή­ρα της επο­χής που ζού­με, την οικο­νο­μι­κή ουσία του ιμπε­ρια­λι­σμού και την επι­βε­βαί­ω­ση της Λενι­νι­στι­κής θεω­ρί­ας για τον ιμπε­ρια­λι­σμό. Επι­ση­μάν­θη­κε ότι ο λαός της Κού­βας με την επα­νά­στα­ση και την οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού είχε συμ­βο­λή τόσο στις κατα­κτή­σεις και τα δικαιώ­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης και του λαού, όσο και στο βασι­κό διε­θνι­στι­κό καθή­κον, πλευ­ρά που απο­τε­λεί παρά­δειγ­μα για τους λαούς και την εργα­τι­κή τάξη στην Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και ευρύτερα.

Την ίδια στιγ­μή σημειώ­θη­κε ότι οι αστι­κές τάξεις, τα αστι­κά κρά­τη και οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες παίρ­νουν τα μέτρα τους τόσο με το καρό­το όσο και με το μαστί­γιο. Αξιο­ποιούν την κατα­στο­λή και την ενσω­μά­τω­ση, την περι­στο­λή δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών και τις κίβδη­λες υπο­σχέ­σεις για φιλο­λαϊ­κή λύση μέσω «αρι­στε­ρών ή προ­ο­δευ­τι­κών» κυβερ­νή­σε­ων στον καπι­τα­λι­σμό. Σέρ­νουν τους λαούς στη φρί­κη του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και παράλ­λη­λα προ­βά­λουν σαν δήθεν εναλ­λα­κτι­κή το «Green New Deal», την ελεγ­χό­με­νη απα­ξί­ω­ση και κατα­στρο­φή δηλα­δή των υπερ­συσ­σω­ρευ­μέ­νων κεφα­λαί­ων, που δεν μπο­ρούν να βρουν κερ­δο­φό­ρα διέ­ξο­δο όπως πριν, που οδη­γεί σε χτύ­πη­μα των λαϊ­κών δικαιω­μά­των και εισο­δή­μα­τος, σε ενερ­γεια­κή ακρί­βεια και όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών για τις νέες «πρά­σι­νες» επενδύσεις.

Τέλος, ανα­δεί­χθη­κε ότι αν και τα επι­τε­λεία των ιμπε­ρια­λι­στών θέλουν να πιστέ­ψουν οι λαοί πως έχουν μόνο δύο επι­λο­γές: είτε να σκύ­ψουν οικειο­θε­λώς το κεφά­λι είτε τον δρό­μο της κατα­στο­λής, η λύση για τους λαούς είναι στην αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση. Στην κατεύ­θυν­ση της πάλης για την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού, όπως επι­βε­βαί­ω­σε και η πεί­ρα της Οκτω­βρια­νής και της Κου­βα­νι­κής επανάστασης.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο