Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη επικεφαλής ΕΕ στον Έβρο: Όσο είστε πιστοί στην απάνθρωπη πολιτική, εμείς θα είμαστε αλληλέγγυοι…

Στον Έβρο βρί­σκε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ενώ η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει εκρη­κτι­κή καθώς στην τουρ­κι­κή πλευ­ρά των συνό­ρων παρα­μέ­νουν συγκε­ντρω­μέ­νοι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες και το μεση­μέ­ρι στην περιο­χή έφτα­σαν αξιω­μα­τού­χοι της ΕΕ.

Ο Κ. Μητσο­τά­κης επι­σκέ­φθη­κε το στρα­τιω­τι­κό φυλά­κιο στη γέφυ­ρα των Κήπων συνο­δευό­με­νος από τον υπουρ­γό Εθνι­κής Άμυ­νας, Νίκο Πανα­γιω­τό­που­λο, τον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Μιχά­λη Χρυ­σο­χο­ΐ­δη και τον κυβερ­νη­τι­κό εκπρό­σω­πο, Στέ­λιο Πέτσα.

Σε δήλω­σή του ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε μόνο στην τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση «για την αξιο­ποί­η­ση προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στο γεω­πο­λι­τι­κό παι­χνί­δι της Άγκυ­ρας», απο­φεύ­γο­ντας να ανα­φερ­θεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ που φέρουν ευθύ­νες τόσο για τον ξερι­ζω­μό όσο και για τον εγκλω­βι­σμό χιλιά­δων ανθρώπων.
Δήλω­σε πως «η Ελλά­δα δεν πρό­κει­ται να εκβια­στεί από κανέ­ναν, ο οποί­ος θέλει να χρη­σι­μο­ποιεί κατα­τρεγ­μέ­νους ανθρώ­πους για να εξυ­πη­ρε­τή­σει τους δικούς του σκο­πούς. Έχει πολύ μεγά­λη σημα­σία αυτό το οποίο γίνε­ται, χαί­ρο­μαι που βλέ­πω ότι το ηθι­κό είναι στην κυριο­λε­ξία ακμαιό­τα­τον». Πρό­σθε­σε απευ­θυ­νό­με­νος στο προ­σω­πι­κό των ενό­πλων δυνά­με­ων, της Αστυ­νο­μί­ας και της Πυρο­σβε­στι­κής πως «σας έχου­με από­λυ­τη εμπι­στο­σύ­νη και είμα­στε σίγου­ροι ότι θα κάνε­τε ακρι­βώς αυτό που πρέ­πει. Τίπο­τα λιγό­τε­ρο».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός υπο­δέ­χθη­κε στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη στην περιο­χή τον πρό­ε­δρο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Σαρλ Μισέλ, την πρό­ε­δρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν και τον πρό­ε­δρο του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου Ντα­βίντ Σασό­λι.

Την «αλληλεγγύη» τους στην Ελλάδα, για τη συνέχιση μιας επικίνδυνης και απάνθρωπης πολιτικής που έχει μετατρέψει τη χώρα σε φυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν οι ευρωπαίοι «σύμμαχοι».

Όχι μόνο αρνή­θη­καν κάθε σκέ­ψη να διευ­κο­λύ­νει η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση τους πρό­σφυ­γες να μετα­βούν στα κρά­τη προ­ο­ρι­σμού τους, αλλά επέ­μει­ναν στην εφαρ­μο­γή της απα­ρά­δε­κτης συμ­φω­νί­ας ΕΕ — Τουρ­κί­ας που έχει κατα­στή­σει τους πρό­σφυ­γες σε θύμα­τα των επι­διώ­ξε­ων της Άγκυ­ρας και την Ελλά­δα σε απο­θή­κη ψυχών.

Μητσοτάκης θεσμοί Έβρος μετανάστες

Κατά τη διάρ­κεια των κοι­νών δηλώ­σε­ων με τους εκπρο­σώ­πους των ευρω­παϊ­κών «θεσμών», ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης κατη­γό­ρη­σε την Τουρ­κία πως «έχει μετα­τρα­πεί σε επί­ση­μο δια­κι­νη­τή μετα­να­στών». Αφή­νο­ντας έξω από το κάδρο των ευθυ­νών την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, χρη­σι­μο­ποί­η­σε φρα­σε­ο­λο­γία που ενι­σχύ­ει τα ξενο­φο­βι­κά αντα­να­κλα­στι­κά. Έτσι, μίλη­σε για «ασύμ­με­τρη απει­λή» στα ανα­το­λι­κά σύνο­ρα της Ελλά­δας, που «παίρ­νει τη μορ­φή της επι­βο­λής του εθνι­κού εδά­φους της Ελλά­δας» από «ανθρώ­πους αγνώ­στου προ­έ­λευ­σης και αγνώ­στου σκο­πού», υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως «απει­λεί­ται η ασφά­λεια, η περιου­σία και η κοι­νω­νι­κή γαλή­νη» των Ελλή­νων. «Είναι υπο­χρέ­ω­σή μου να περι­φρου­ρή­σω την ακε­ραιό­τη­τα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώ­μο­νας μας η ασφά­λεια της Ελλά­δας και της Ευρώ­πης», ανέ­φε­ρε ο πρω­θυ­πουρ­γός. Συμπλή­ρω­σε πως «οι απει­λές του κ. Ερντο­γάν δεν πέρα­σαν» και εμφα­νί­στη­κε «σίγου­ρος» ότι η «αλλη­λεγ­γύη» της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης «θα εκδη­λω­θεί πιο απο­φα­σι­στι­κά τις επό­με­νες ημέρες».

«Οι ελλη­νι­κές ανη­συ­χί­ες είναι δικές μας ανη­συ­χί­ες, τα ελλη­νι­κά σύνο­ρα είναι ευρω­παϊ­κά σύνο­ρα. Δηλώ­νου­με την ευρω­παϊ­κή αλλη­λεγ­γύη προς την Ελλά­δα», τόνι­σε η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν. Όπως ανα­κοί­νω­σε, η «αλλη­λεγ­γύη» αυτή θα εκφρα­στεί μέσω της απο­στο­λής στην Ελλά­δα επι­πλέ­ον δυνά­με­ων της Frontex, για να συνει­σφέ­ρουν στην ενί­σχυ­ση της κατα­στο­λής κατά των κατατρεγμένων.

«Τα ελλη­νι­κά σύνο­ρα είναι ευρω­παϊ­κά σύνο­ρα», δήλω­σε ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Σαρλ Μισέλ, ο οποί­ος κάλε­σε την τουρ­κι­κή πλευ­ρά να τηρή­σει τη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρκίας.

Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, Ντα­βίντ Σασό­λι, ανέ­φε­ρε πως η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση οφεί­λει να ασκή­σει κοι­νή πολι­τι­κή στο Μεταναστευτικό.

«Θα ήθε­λα να ευχα­ρι­στή­σω τον Κυριά­κο Μητσο­τά­κη που άλλα­ξε την πολι­τι­κή της Ελλά­δας στην προ­στα­σία των συνό­ρων, δηλα­δή να μην επι­τρέ­πει την παρά­νο­μη μετα­νά­στευ­ση», δήλω­σε από την πλευ­ρά του ο πρω­θυ­πουρ­γός της Κρο­α­τί­ας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο