Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Κούβας και του Γενικού Πρόξενου της Κούβας στην Ημαθία

Παρου­σιά­στη­κε στη Βέροια το βιβλίο του Γενι­κού Πρό­ξε­νου «Ο Χοσέ Μαρ­τί και το «Ελλη­νι­κό στοιχείο»

Επίσκεψη στη Νάουσα και συναντήσεις με τον Δήμαρχο και φορείς της περιοχής

Με τη συμ­με­το­χή πλή­θους κόσμου (και με την τήρη­ση όλων των υγειο­νο­μι­κών προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων όσον αφο­ρά τον ανώ­τε­ρο αριθ­μό θεα­τών αλλά και τα μέσα προ­φύ­λα­ξης π.χ μάσκες κλπ) πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής 10/12 η παρου­σί­α­ση του βιβλί­ου του Γενι­κού Προ­ξέ­νου της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας στην Ελλά­δα, Jose Oriol Merrero Martinez, με τίτλο «Ο Χοσέ Μαρ­τί και το Ελλη­νι­κό Στοι­χείο» που κυκλο­φο­ρεί από τις Εκδό­σεις Τόπος.

Την εκδή­λω­ση διορ­γά­νω­σε η Πρε­σβεία της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας στη Ελλά­δα, η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ο Σύν­δε­σμος Φιλο­λό­γων Ημα­θί­ας, οι εκδό­σεις Τόπος και το Βιβλιο­πω­λείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» στην Αντω­νιά­δειο Στέ­γη Γραμ­μά­των και Τεχνών Βέροιας.

veroia cuba veroia cuba1

veroia cuba2

?????????????

veroia cuba3

Μετα­ξύ των παρευ­ρι­σκο­μέ­νων ο δήμαρ­χος Βέροιας Κώστας Βορ­για­ζί­δης, ο πρό­ε­δρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, ο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της ΛΑΣ Γιάν­νης Τσα­να­ξί­δης, ο πρώ­ην πρό­ε­δρος του Δ.Σ Πέτρος Τσα­πα­ρό­που­λος, αντι­προ­σω­πεία του Ελλην­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου Θες/νικης, ο αντι­πρό­ε­δρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Ζώκας, ο πρό­ε­δρος του Παι­δα­γω­γι­κού Τμή­μα­τος Δημο­τι­κής Εκπαί­δευ­σης του ΑΠΘ Περι­κλής Παυ­λί­δης, εκπρό­σω­ποι φορέ­ων και αρκε­τοί μαθητές!

Ο Δημή­τρης Ταχ­μα­τζί­δης μέλος του Δ.Σ του Συν­δέ­σμου Φιλο­λό­γων Ημα­θί­ας χαι­ρέ­τη­σε και συντό­νι­σε την εκδήλωση.

Χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε ο Δήμαρ­χος Βέροιας Κώστας Βορ­για­ζί­δης, ο οποί­ος ανα­φέρ­θη­κε στο βιβλίο και την προ­σω­πι­κό­τη­τα του Χοσέ Μαρ­τί, ενώ πρό­σθε­σε ότι με τέτοιες εκδη­λώ­σεις δύνε­ται η ευκαι­ρία για σύσφι­ξη των σχέ­σε­ων μετα­ξύ των δύο λαών, Ελλά­δας – Κούβας.

Επί­σης χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε ο πρό­ε­δρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος.

Για το βιβλίο μίλη­σαν ο δημο­σιο­γρά­φος-συγ­γρα­φέ­ας Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας και η  πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Φιλο­λό­γων Ημα­θί­ας, Ευγε­νί­ας Καβαλλάρη.

Συνό­δευ­σαν με κεί­με­να – απο­σπά­σμα­τα του εθνι­κού ήρωα της Κού­βας, Χοσέ Μαρ­τί, οι Ελέ­νη Καρα­γιάν­νη και Λευ­τέ­ρης Κορυ­φί­δης. Μου­σι­κά πλαι­σί­ω­σαν οι Πέτρος Ρίστας στην κιθά­ρα και Σίσ­συ Γεωρ­γο­πού­λου στο φλάουτο.

Η πρέ­σβει­ρα της Κού­βας Zelmys Maria Dominguez Cortina απηύ­θυ­νε χαι­ρε­τι­σμό μέσω της μετα­φρά­στριας Λου­κί­ας Κων­στα­ντί­νου. Μίλη­σε για όσους συνέ­βα­λαν στην υλο­ποί­η­ση αυτού του έργου, στις αρε­τές που χαρα­κτη­ρί­ζουν το βιβλίο και ανα­φέρ­θη­κε στο πλού­σιο βιο­γρα­φι­κό του συγγραφέα.

Η κα Κων­στα­ντί­νου μετά­φε­ρε επί­σης το μήνυ­μα του Διευ­θυ­ντή του εκδο­τι­κού οίκου Τόπος, Βαγ­γέ­λη Γεωργακάκη.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Jose Oriol Merrero Martine, συγ­γρα­φέ­ας του βιβλί­ου και Γενι­κός Πρό­ξε­νος της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας στην Ελλάδα.

 

veroia cuba4

Από τη παρέμβαση του Αλέκου Χατζηκώστα

Είναι η τρί­τη φορά που τα τελευ­ταία χρό­νια η πρέ­σβει­ρα και ο Γενι­κός πρό­ξε­νος της Κού­βας επι­σκέ­πτο­νται τα μέρη μας. Γεγο­νός που απο­δει­κνύ­ει δύο πράγ­μα­τα: Αφε­νός την αγά­πη τους για την περιο­χή μας και τους ανθρώ­πους της και που ήδη έχουν ανα­πτύ­ξει μ’αυτούς ανε­ξί­τη­λες φιλί­ες. Αφε­τέ­ρου η αγά­πη, η αλλη­λεγ­γύη και εκτί­μη­ση που εκδη­λώ­νουν πολύ­μορ­φα κάτοι­κοι και φορείς της περιο­χής μας στην Κού­βα και το λαό της, με από­δει­ξη ότι όλες οι παρου­σί­ες τους εδώ αγκα­λιά­στη­καν πλα­τιά από τον κόσμο της περιο­χής μας.

Το επι­στη­μο­νι­κό και ταυ­τό­χρο­να λυρι­κό, εκλαϊ­κευ­τι­κό και βαθύ­τα­τα φιλελ­λη­νι­κό βιβλίο του Οριολ γίνε­ται μία ακό­μη γέφυ­ρα στέ­ρε­ης φιλί­ας μετα­ξύ των λαών μας. Ένα ακό­μη δείγ­μα ότι οι δεσμοί αυτοί μετα­ξύ των λαών δεν πρό­κει­ται να σπά­σουν, δόλιες και καλ­λιερ­γού­με­νες προ­πα­γάν­δες σε βάρος του νησιού της Επα­νά­στα­σης και του αγώ­να που κάνει καθη­με­ρι­νά κόντρα στο δολο­φο­νι­κό εμπάρ­γκο. Για να παρα­μεί­νει όρθιο και περή­φα­νο, οικο­δο­μώ­ντας τη νέα κοι­νω­νία με το λαό στο οικο­νο­μι­κό και πολι­τι­κό τιμόνι!

Αλλά ποιος ήταν-είναι ο Χοσέ Μαρ­τί (1853–1895)Είναι Εθνι­κός ήρω­ας της Κούβας.Η ποί­η­ση, οι ιδέ­ες και η επα­να­στα­τι­κή πρά­ξη του Μαρ­τί τον κατα­τάσ­σουν στους απε­λευ­θε­ρω­τές της Λ. Αμε­ρι­κής. Η απε­λευ­θε­ρω­τι­κή και διε­θνι­στι­κή του σκέ­ψη, ιδιαί­τε­ρα σε ό,τι αφο­ρά την αλλη­λεγ­γύη των λαών, τη βασι­σμέ­νη πάνω στο κοι­νό πολι­τι­σμι­κό παρελ­θόν και το κοι­νό συμ­φέ­ρον ν’ αντι­στα­θούν στην επι­βου­λή του βορειο­α­με­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού, είχε και έχει μεγά­λη επί­δρα­ση και εξα­κο­λου­θεί να εμπνέ­ει κάθε προ­ο­δευ­τι­κό κίνη­μα της Λ. Αμερικής…

Ας μου επι­τρα­πεί ένα ακό­μη σχό­λιο-επί του πιε­στη­ρί­ου- θα λέγα­με. Δόθη­κε προ­χτές από τα διε­θνή ΜΜΕ στη δημο­σιό­τη­τα- στη Ελλά­δα από το ΑΠΕ- ανοι­χτή επι­στο­λή που έδω­σαν στη δημο­σιό­τη­τα οι ΜΚΟ «Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (HRW)» και «Pen America» που καλούν την Κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση να… «απε­λευ­θε­ρώ­σει όλους τους καλ­λι­τέ­χνες που κρα­τού­νται αυθαίρετα».

Ασφα­λώς, τα μεγά­λα ονό­μα­τα του κινη­μα­το­γρά­φου, της μου­σι­κής και της δια­νό­η­σης που υπέ­γρα­ψαν το εν λόγω αντι­κομ­μου­νι­στι­κό κεί­με­νο δεν άρθρω­σαν ποτέ, ούτε λέξη για την παρα­βί­α­ση θεμε­λιω­δών ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των που συνι­στά ο συνε­χι­ζό­με­νος εδώ και έξι δεκα­ε­τί­ες οικο­νο­μι­κός, εμπο­ρι­κός και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κός απο­κλει­σμός τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επι­βάλ­λει στην Κού­βα. Για τα εγκλή­μα­τα κατά της ανθρω­πό­τη­τας στο αμε­ρι­κα­νι­κό κολα­στή­ριο του Γκουα­ντά­να­μο ούτε λόγος. Επι­λε­κτι­κές ευαισθησίες…Το θαυ­μά­σιο βιβλίο-μελέ­τη του Χοσε Οριολ μας ανοί­γει ένα παρά­θυ­ρο. Όχι μόνο για να γνω­ρί­σου­με καλύ­τε­ρα (έστω και αν πιστεύ­ου­με ότι τα ξέρου­με όλα) τη ίδια χώρα μας και την ιστο­ρί­ας της, αλλά και μέσω των ματιών του συγ­γρα­φέα να γνω­ρί­σου­με τον Χοσέ Μαρ­τί αλλά και τον λαό της Κούβας.»

Από τη παρέμβαση της Ευγενίας Καβαλλάρη

«Ο JoseOriolMarreroMartinez με το βιβλίο του «Ο Χοσέ Μαρ­τί και το ελλη­νι­κό στοι­χείο» μας προ­σφέ­ρει τη δυνα­τό­τη­τα( ή την ευκαι­ρία) να μελε­τή­σου­με τον αντί­κτυ­πο που είχαν στον εθνι­κό ήρωα της Κού­βας οι ιδέ­ες, οι αγώ­νες, ο πολι­τι­σμός, οι τέχνες, οι κλασ­σι­κοί συγ­γρα­φείς, η γλώσ­σα, οι αθλη­τι­κές εκδη­λώ­σεις, — «το ελλη­νι­κό στοι­χείο»- στο σύνο­λο του, αλλά και οι ελλη­νι­κές περιο­χές που ανα­φέ­ρο­νται στο έργο του.

Σκο­πός της συγ­γρα­φής αυτής να ανα­δει­χθεί με συστη­μα­τι­κή, ακα­δη­μαϊ­κή έρευ­να ο κοι­νός πολι­τι­στι­κός πλού­τος μετα­ξύ Ελλά­δας και Κού­βας, αλλά και να καλυ­φθούν ανά­γκες κοι­νω­νι­κές λόγω συγ­γε­νι­κών δεσμών και ιστο­ρι­κών δεσμών αίμα­τος ανά­με­σα στους λαούς των 2 χωρών. Πρό­κει­ται για μια “απαί­τη­ση πολι­τι­στι­κής και πατριω­τι­κής τάξης” κατά τη ρήση του ίδιου του συγγραφέα.

Η πολι­τι­στι­κή παρου­σία της Ελλά­δας στην Κού­βα έχει απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­με­νο ακα­δη­μαϊ­κών ερευ­νών και μελε­τή­θη­καν ιδιαί­τε­ρα οι δεσμοί και οι αλλη­λε­πι­δρά­σεις ανά­με­σα στους αγώ­νες της ανε­ξαρ­τη­σί­ας και των 2 λαών, η κοι­νή κουλ­τού­ρα αντί­στα­σης, η προ­ώ­θη­ση των τεχνών και καλ­λιέρ­γειας του πολι­τι­σμού. Ένας θησαυ­ρός άγνω­στος σε μας εν πολλοίς.

Σ’αυτόν τον θησαυ­ρό μας ξενα­γεί με το βιβλίο που ο OriolMarreroMartinez, ο οποί­ος με επι­στη­μο­νι­κή επάρ­κεια και με εφό­δια την ευρυ­μά­θεια του, τη βαθιά γνώ­ση των Ανθρω­πι­στι­κών επι­στη­μών και την αγά­πη του για την Ελλά­δα, επι­χει­ρεί μια σφαι­ρι­κή μελέ­τη της σχέ­σης του Χοσέ Μαρ­τί με το “ελλη­νι­κό στοι­χείο” με επι­στη­μο­νι­κή τεκ­μη­ρί­ω­ση και ακρίβεια….»

Επίσκεψη στη Νάουσα

Συνά­ντη­ση με φορείς

Ιδιαί­τε­ρα θερ­μή συνά­ντη­ση είχαν το πρωϊ του Σαβ­βά­του 11/12 εκπρό­σω­ποι μαζι­κών φορέ­ων της Νάου­σας με την πρέ­σβει­ρα και το πρό­ξε­νο της Κούβας.Στη συνά­ντη­ση συμ­με­τεί­χαν το Εργα­τι­κο Κέντρο Νάου­σας, ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος “Μαρί­νος Αντύ­πας”, το σωμα­τείο συντα­ξιού­χων ΙΚΑ ενώ παρό­ντες ήταν ο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της ΛΑΣ Λάκης Λακη­νά­νος και ο τοπι­κός σύμ­βου­λος Δημή­τρης Βαλαής.Μιλώντας οι πρό­ε­δροι του Εργα­τι­κού Κέντρου Σάκης Τσί­τσης και του Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου Τάκης Τσιου­λά­κος εξέ­φρα­σαν την συμπα­ρά­στα­ση και την αλλη­λεγ­γύη τους στο λαό της Κού­βας, κατα­δί­κα­σαν το συνε­χι­ζό­με­νο εγκλη­μα­τι­κό εμπάρ­γκο ενώ σημεί­ω­σαν τον θαυ­μα­σμό τους για τις επι­τυ­χί­ες της Κού­βας στη αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας. Από την πλευ­ρά της η πρέ­σβει­ρα αφού τους ευχα­ρί­στη­σε για τη έκφρα­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης  στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στη προ­πα­γάν­δα με κατα­σκευα­σμέ­να ψέμα­τα για την πραγ­μα­τι­κή κατά­στα­ση στο νησί της επα­νά­στα­σης, τον αγώ­να που δίνει ο λαός και η κομ­μα­τι­κή-κρα­τι­κή ηγε­σία ενά­ντια στο εμπάργκο,καθώς και τις κατα­κτή­σεις στους τομείς Υγεί­ας, Παι­δεί­ας, αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας κλπ. Από την πλευ­ρά του γενι­κός πρό­ξε­νος στά­θη­κε στο περιε­χό­με­νο του βιβλίο του, στη προ­σω­πι­κό­τη­τα του Χοσέ Μαρ­τί (εθνι­κού ήρωα της Κού­βας) και τη αγά­πη του προς την Ελλά­δα και κατέ­λη­ξε ότι όπως η Ελλά­δα αντι­με­τώ­πι­σε αυτο­κρα­το­ρί­ες (Περ­σι­κή, Οθω­μα­νι­κή) έτσι σήμε­ρα και ο λαός της Κού­βας με τους αγώ­νες του αντι­στέ­κε­ται σαν να είναι Θερ­μο­πύ­λες και Μεσολόγγι.Η συνά­ντη­ση έκλει­σε με ανταλ­λα­γή δώρων, με τους εκπρο­σώ­που των φορέ­ων να τους προ­σφέ­ρουν κρα­σί και τσί­που­ρο “παρα­γω­γής τους”!

Συνά­ντη­ση με Δήμαρχο 

Σε ιδιαί­τε­ρα θερ­μό κλί­μα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το πρωί του Σαβ­βά­του 11/12 συνά­ντη­ση στο Δημαρ­χείο της Νάου­σας, μετα­ξύ του Δημάρ­χου Νάου­σας Νικό­λα Καρα­νι­κό­λα της πρέ­σβει­ρας της Κού­βας Zelmys Maria Dominguez Cortina και του Πρό­ξε­νου JoseOriolMarreroMartinez. Επί­σης παρό­ντες ήταν η αντι­δή­μαρ­χος Νάου­σας Δώρα Μπαλ­τα­τζί­δου, ο Πρό­ε­δρος της Δημο­τι­κής Ενό­τη­τας Νάου­σας Κώστας Χατζη­στυλ­λής και ο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της ΛΑΣ Αλέ­ξαν­δρος Χατζηιωαννίδης.

Από τη πλευ­ρά του ο Δήμαρ­χος Νάου­σας ανα­φέρ­θη­κε για ζητή­μα­τα της ιστο­ρί­ας της πόλης, εξέ­φρα­σε την εκτί­μη­σή του για το ιδιαί­τε­ρα ανθρώ­πι­νο κλί­μα που ανα­πτύ­χθη­κε, αλλά και για τους αγώ­νες των δύο λαών για την ανε­ξαρ­τη­σία τους, την εκτί­μη­ση του για τη συμ­βο­λή της Κού­βας στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας με την απο­στο­λή ακό­μη και ιατρών-νοση­λευ­τών σε διά­φο­ρες χώρες, ενώ προ­σκά­λε­σε με αφορ­μή τα 200 χρό­νια από το Ολο­καύ­τω­μα της πόλης το 2022 να έλθει αντι­προ­σω­πεία από την Κού­βα για να συμ­με­τά­σχει στην παρέ­λα­ση και τις εορ­τα­στι­κές εκδηλώσεις.

Από την πλευ­ρά τους η Πρέ­σβει­ρα και ο Πρό­ξε­νος ανα­φέρ­θη­καν στους δεσμούς των δύο λαών κάτι που εκφρά­ζε­ται και με το βιβλίο του Πρό­ξε­νου που παρου­σιά­στη­κε στη Βέροια, ενώ απο­δέ­χτη­κε και τη πρό­τα­ση να παρα­βρε­θεί η Πρε­σβεία στις εκδη­λώ­σεις του 2022. Επί­σης κατά τη διάρ­κεια της συζή­τη­σης έγι­νε ενη­μέ­ρω­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, αλλά και για τις κατα­κτή­σεις του Κου­βα­νι­κού λαού.

Η συνά­ντη­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε με τη παρά­δο­ση από μέρος της Κου­βα­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας αντί­τυ­που του βιβλί­ου του Πρό­ξε­νου με προ­σω­πι­κό προς τον δήμαρ­χο αφιέ­ρω­ση, ενώ από την πλευ­ρά της Δημο­τι­κής Αρχής προ­σφέρ­θη­καν πλή­θος δώρων (μετα­ξύ αυτών και το απα­ραί­τη­το Ναου­σαϊ­κο κρασί)

*Τέλος η αντι­προ­σω­πεία (ΦΩΤΟ) επι­σκέ­φθη­κε τον Χώρο Θυσί­ας, το πάρ­κο του Αγί­ου Νικο­λά­ου και το Κέντρο Βιο­μη­χα­νι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς Νάου­σας – ΕΡΙΑ. Τέλος πριν φύγουν κατό­πιν απαί­τη­σης των κατοί­κων του Τρι­λό­φου επι­σκέ­φθη­κε το χωριό όπου τους παρα­τέ­θη­κε γεύμα.
veroia cuba6 veroia cuba7 veroia cuba8
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο