Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα ζητούν υγειονομικοί ~| Video

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Κάθε μέρα που περ­νά­ει είναι και χει­ρό­τε­ρη στα νοσο­κο­μεία, ενώ η επι­στρά­τευ­ση των 200 ιδιω­τών για­τρών δεν λύνει το πρό­βλη­μα των χιλιά­δων ελλεί­ψε­ων σε για­τρούς και νοση­λευ­τές, των μετα­κι­νή­σε­ων ασθε­νών και υγειο­νο­μι­κών από νοσο­κο­μείο σε νοσο­κο­μείο, των ελλεί­ψε­ων σε εξοπλισμό.

Χωρίς ΜΕΘ το «Θριάσιο»

Στα όριά του είναι το Θριά­σιο Νοσο­κο­μείο, όπως ανέ­φε­ρε μιλώ­ντας στο «Mega» το πρωί της Τρί­της ο Γιάν­νης Γαλα­νό­που­λος, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. Μετά την εφη­με­ρία, και τα 17 κρε­βά­τια της ΜΕΘ είναι γεμά­τα, 4 ασθε­νείς Covid και 2 non Covid είναι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι εκτός ΜΕΘ, ενώ υπάρ­χουν μόλις 6 κενά απλά κρεβάτια.

Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στο Θριά­σιο Νοσο­κο­μείο καταγ­γέλ­λει ότι για να προ­σλη­φθούν παθο­λό­γοι και πνευ­μο­νο­λό­γοι, μετα­κι­νή­θη­καν και εφη­με­ρεύ­ουν στις κλι­νι­κές Covid άλλες ειδικότητες.
Απο­τέ­λε­σμα είναι να στε­ρού­νται οι ασθε­νείς την εξει­δι­κευ­μέ­νη ιατρι­κή φρο­ντί­δα από για­τρούς της αντί­στοι­χης ειδι­κό­τη­τας με την επι­δη­μία, αλλά και να δημιουρ­γού­νται προ­βλή­μα­τα στη λει­τουρ­γία των υπό­λοι­πων ιατρεί­ων του ΤΕΠ, των κλινικών.

Η μονα­δι­κή ενί­σχυ­ση στο νοσο­κο­μείο ήταν μόνο 2 για­τροί τόνι­σε ο Μανώ­λης Βαρ­δα­βά­κης, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων και πρό­σθε­σε ότι υπάρ­χουν εκα­το­ντά­δες υγειο­νο­μι­κοί άνερ­γοι που θέλουν να προ­σλη­φθούν και η κυβέρ­νη­ση δεν ικα­νο­ποιεί το αίτη­μά τους.

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Στο Νοσο­κο­μείο Νίκαιας ξεκι­νά­με την εφη­με­ρία με ελά­χι­στα κενά κρε­βά­τια σε πάρα πολύ δύσκο­λες συν­θή­κες σημεί­ω­σε η Μαί­ρη Αγρο­γιάν­νη, παθο­λό­γος και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, μιλώ­ντας το πρωί της Τρί­της στην ΕΡΤ 1.

Πρό­σθε­σε ότι υπάρ­χουν δια­σω­λη­νω­μέ­νοι σε κοι­νούς θαλά­μους, υπάρ­χουν μέρες που λεί­πουν ακό­μη και ανα­πνευ­στή­ρες, ενώ το προ­σω­πι­κό και οι δομές που υπάρ­χουν δεν επαρκούν.

Τόνι­σε την ανά­γκη να επι­τα­χθεί συνο­λι­κά και άνευ όρων ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας, να εντα­χθεί στη μάχη με όλον τον εξο­πλι­σμό που έχει, με όλο το επι­στη­μο­νι­κό δυνα­μι­κό, με όλα τα κρεβάτια.

Ασφυκτική η κατάσταση και στη Θεσσαλία

Ασφυ­κτι­κή είναι η κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται και στα νοσο­κο­μεία της Θεσ­σα­λί­ας καθώς χτες η πλη­ρό­τη­τα στις κλί­νες ΜΕΘ Covid έφτα­σε το 95%. Όπως τονί­ζουν οι για­τροί, στις Μονά­δες νοση­λεύ­ο­νται βαριά περι­στα­τι­κά, τα οποία συνή­θως χρή­ζουν νοση­λεί­ας 2–3 εβδο­μά­δων και κατά συνέ­πεια δεν προ­βλέ­πε­ται σύντο­μα να υπάρ­ξουν δια­θέ­σι­μα κρε­βά­τια. Ταυ­τό­χρο­να, συνε­χί­ζο­νται οι δια­κο­μι­δές από τα Νοσο­κο­μεία της Λαμί­ας και της Χαλ­κί­δας, αφού αυτά έχουν πλη­ρό­τη­τα που αγγί­ζει το 100% και εξυ­πη­ρε­τούν δεκά­δες κρού­σμα­τα από την Αττική.Covid Γιατροί ΜΕΘ

Όλες αυτές τις μέρες αξιο­ποιού­νται οι πρό­χει­ρες ΜΕΘ Covid που στή­θη­καν τους προη­γού­με­νους μήνες, όχι μόνο σε χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες, αλλά και σε απλούς θαλά­μους, σε βάρος της αντι­με­τώ­πι­σης άλλων σοβα­ρών ασθε­νειών. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, στο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο Λάρι­σας τα μισά χει­ρουρ­γεία, που σύμ­φω­να με τον προ­γραμ­μα­τι­σμό του νοσο­κο­μεί­ου έπρε­πε να είχαν ήδη γίνει, έχουν ανα­στα­λεί. Σύμ­φω­να με στοι­χεία, ο αριθ­μός των χει­ρουρ­γεί­ων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν τον Φλε­βά­ρη του 2021 είναι 266 τακτι­κά και 155 έκτα­κτα, δηλα­δή συνο­λι­κά 421, ενώ υπό κανο­νι­κές συν­θή­κες θα έπρε­πε να έχουν γίνει τα διπλά­σια. Που σημαί­νει ότι περισ­σό­τε­ροι από 400 ασθε­νείς με προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, πιθα­νόν και σοβα­ρά, δεν είχαν τη δυνα­τό­τη­τα να χει­ρουρ­γη­θούν, με ό,τι αυτό μπο­ρεί να συνε­πά­γε­ται για την υγεία τους. Αντί­στοι­χη είναι η κατά­στα­ση στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Λάρι­σας που έχει μετα­τρα­πεί ξανά σε μιας νόσου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο