Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επεισόδια σε διαδήλωση κατά των μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων

Ο δήμαρ­χος του Ρότερ­νταμ κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα «ένα όργιο βίας» σε δια­δή­λω­ση, που έγι­νε χθες το βρά­δυ στην πόλη αυτή της Ολλαν­δί­ας κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, κατά την οποία επτά άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν και περισ­σό­τε­ροι από 20 συνελήφθησαν.

Πλή­θη μερι­κών εκα­το­ντά­δων ταρα­ξιών πυρ­πό­λη­σαν αυτο­κί­νη­τα, έρι­ξαν πυρο­τε­χνή­μα­τα και πέτα­ξαν πέτρες στην αστυ­νο­μία κατά τη διάρ­κεια της δια­μαρ­τυ­ρί­ας που έγι­νε χθες, Παρα­σκευή, το βρά­δυ. Η αστυ­νο­μία απά­ντη­σε με προει­δο­ποι­η­τι­κά πυρά και με τη χρή­ση αντλιών νερού υπό πίεση.

«Οι αστυ­νο­μι­κοί ανα­γκά­στη­καν να βγά­λουν τα όπλα τους και ακό­μη και να πυρο­βο­λή­σουν στον αέρα», δήλω­σε ο δήμαρ­χος Άχμεντ Αμπου­τά­λεμπ σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε νωρίς σήμε­ρα το πρωί.

Όταν ρωτή­θη­κε πώς χαρα­κτη­ρί­ζει το γεγο­νός, ο Αμπου­τά­λεμπ είπε ότι ήταν «ένα όργιο βίας, δεν μπο­ρώ να σκε­φτώ άλλον τρό­πο για να το περιγράψω».

Οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι συνέ­λα­βαν περισ­σό­τε­ρους από 20 ανθρώ­πους και ότι ανα­μέ­νε­ται να θέσουν υπό κρά­τη­ση και άλλους, καθώς το κέντρο της πόλης όπου σημειώ­θη­καν οι ταρα­χές παρα­κο­λου­θεί­ται εκτε­νώς από κάμε­ρες ασφαλείας.

Πολ­λοί ανέ­φε­ραν στους ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ότι κάποιος σκο­τώ­θη­κε στις ταρα­χές στο Ρότερ­νταμ, όμως η αστυ­νο­μία της πόλης διέ­ψευ­σε αυτήν την πληροφορία.

Οι δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν για να εκφρά­σουν την αντί­θε­σή τους στα κυβερ­νη­τι­κά σχέ­δια να επι­τρέ­πε­ται η πρό­σβα­ση στους κλει­στούς χώρους μόνον στους ανθρώ­πους που δια­θέ­τουν υγειο­νο­μι­κό πάσο, το οποίο δεί­χνει ότι κάποιος έχει εμβο­λια­στεί κατά της COVID-19 ή έχει αναρ­ρώ­σει από την νόσο.

Το πάσο αυτό είναι επί­σης δια­θέ­σι­μο σε όσους δεν έχουν εμβο­λια­στεί, αλλά έχουν υπο­βλη­θεί σε τεστ και αυτό έχει βγει αρνητικό.

Η Ολλαν­δία επέ­βα­λε εκ νέου κάποια μέτρα λοκντά­ουν το περα­σμέ­νο σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο αρχι­κά για τρεις εβδο­μά­δες σε μια προ­σπά­θεια να επι­βρα­δύ­νει την εξά­πλω­ση του νέου κορο­νοϊ­ού, αλλά τα ημε­ρή­σια κρού­σμα­τα παρα­μέ­νουν στα υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δά τους από τότε που ξέσπα­σε η πανδημία.

Οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν αριθ­μό ρεκόρ άνω των 23.000 νέων κρου­σμά­των σε μια ημέ­ρα την Πέμ­πτη, ο οποί­ος ξεπερ­νά­ει κατά πολύ τον προη­γού­με­νο υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό των 13.000 ημε­ρή­σιων κρου­σμά­των που είχε κατα­γρα­φεί τον Δεκέμ­βριο του 2020.

Ματαιώθηκε η διαδήλωση στο Άμστερνταμ μετά τις ταραχές στο Ρότερνταμ

Η δια­δή­λω­ση που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για σήμε­ρα στο Άμστερ­νταμ ενα­ντί­ον των μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας ακυ­ρώ­θη­κε μετά τα βίαια επει­σό­δια που σημειώ­θη­καν το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής στο Ρότερ­νταμ, ανα­κοί­νω­σαν οι διοργανωτές.

«Χθες το βρά­δυ, ξέσπα­σε κόλα­ση στο Ρότερ­νταμ» ανέ­φε­ρε στη σελί­δα της στο Facebook η οργά­νω­ση United We Stand Europe, ανα­φε­ρό­με­νη στο χάος που προ­κλή­θη­κε στο λιμά­νι αυτό και τον τραυ­μα­τι­σμό του­λά­χι­στον επτά ανθρώπων.

Η οργά­νω­ση United We Stand Europe σημεί­ω­σε ότι «δεν θεώ­ρη­σε σωστό» να γίνει η δια­δή­λω­ση στο Άμστερ­νταμ, μετά την εξέ­λι­ξη αυτή.

«Ήταν φρι­κτό να βλέ­που­με ταρα­χές και ακραία βία ενα­ντί­ον αστυ­νο­μι­κών και πυρο­σβε­στών χθες το βρά­δυ στο Ρότερ­νταμ» σχο­λί­α­σε από την πλευ­ρά του ο υπουρ­γός Ασφά­λειας και Δικαιο­σύ­νης Φερντ Γκρά­περ­χα­ους, κάνο­ντας λόγο για «σημα­ντι­κές υλι­κές ζημιές». «Οι άνδρες και οι γυναί­κες που κατε­βαί­νουν στους δρό­μους καθη­με­ρι­νά για τη δική μας ασφά­λεια βομ­βαρ­δί­στη­καν με πέτρες και βεγ­γα­λι­κά. Η αστυ­νο­μία και το υπουρ­γείο κάνουν τα πάντα για να εντο­πί­σουν, να ασκή­σουν διώ­ξεις και να τιμω­ρή­σουν τους ταρα­χο­ποιούς», πρό­σθε­σε.

Τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανέ­φε­ραν πάντως ότι μια δια­δή­λω­ση που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για σήμε­ρα στην πόλη Μπρέ­ντα θα γίνει κανονικά.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο