Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΗΠΑ σε ΣΥΡΙΑ & ΙΡΑΚ: Πάνω από 85 χτυπήματα κατά στόχων αναφέρει το αμερικανικό Πεντάγωνο _ Μπάιντεν: η απάντηση “θα συνεχιστεί”

Πάνω από 85 στό­χοι σε Συρία και Ιράκ, έχουν χτυ­πη­θεί από τις αμε­ρι­κα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις, σύμ­φω­να με το Δια­κλα­δι­κό Στρα­τη­γείο των Αμε­ρι­κα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων αρμό­διο για την περιο­χή της Μέσης Ανα­το­λής (CENTCOM – Κεντρι­κή Διοίκηση).

Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, χτυ­πή­θη­καν βάσεις της «Δύνα­μης Κουντς» του σώμα­τος των Φρου­ρών της Ισλα­μι­κής Επα­νά­στα­σης του Ιράν και συν­δε­δε­μέ­νων ομά­δων πολι­το­φυ­λα­κής στις δύο χώρες. Συμ­με­τεί­χαν πολ­λά αερο­σκά­φη, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων βομ­βαρ­δι­στι­κών μεγά­λης εμβέ­λειας που απο­γειώ­θη­καν από τις ΗΠΑ, ενώ χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν περισ­σό­τε­ρες από 125 βόμ­βες και πύραυλοι.

Οι στό­χοι περιε­λάμ­βα­ναν βάσεις διοί­κη­σης και ελέγ­χου, κέντρα πλη­ρο­φο­ριών, σημεία εκτό­ξευ­σης ρου­κε­τών και πυραύ­λων και χώρους απο­θή­κευ­σης drone καθώς και εγκα­τα­στά­σεις εφο­δια­σμού και απο­θή­κες πυρο­μα­χι­κών ομά­δων πολι­το­φυ­λα­κής. Τα Συρια­κά Μέσα καταγ­γέλ­λουν την «επι­θε­τι­κό­τη­τα των ΗΠΑ» και ανα­φέ­ρουν ότι χτυ­πή­θη­καν περιο­χές στην έρη­μο της Συρί­ας, με απο­τέ­λε­σμα να σημειω­θούν ανθρώ­πι­νες απώλειες.

«Η απά­ντη­σή μας ξεκί­νη­σε σήμε­ρα. Θα συνε­χι­στεί σε ώρες και μέρη της επι­λο­γής μας», ανα­φέ­ρει ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν, σε δήλω­σή του για τις επι­δρο­μές κατά ιρα­νι­κών δυνά­με­ων σε Συρία και Ιράκ.

«Σήμε­ρα το από­γευ­μα, υπό την καθο­δή­γη­σή μου, οι αμε­ρι­κα­νι­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις έπλη­ξαν στό­χους σε εγκα­τα­στά­σεις στο Ιράκ και τη Συρία που χρη­σι­μο­ποιούν οι IRGC (σ.σ. οι Ιρα­νοί Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης) και οι συν­δε­δε­μέ­νες πολι­το­φυ­λα­κές για να επι­τε­θούν στις αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις», είπε.

Ισχυ­ρί­στη­κε ότι ΗΠΑ «δεν επι­διώ­κουν σύγκρου­ση στη Μέση Ανα­το­λή ή οπου­δή­πο­τε αλλού στον κόσμο» και προει­δο­ποί­η­σε: «Ας το γνω­ρί­ζουν όλοι όσοι μπο­ρεί να επι­διώ­ξουν να μας βλά­ψουν: Εάν βλά­ψε­τε έναν Αμε­ρι­κα­νό, θα απα­ντή­σου­με». Ο Τζο Μπάι­ντεν σήμε­ρα παρα­βρέ­θη­κε στην τελε­τή επα­να­πα­τρι­σμού των τριών Αμε­ρι­κα­νών στρα­τιω­τών που σκο­τώ­θη­καν στην επί­θε­ση στην Ιορδανία.

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Οι ΗΠΑ βομ­βαρ­δί­ζουν στη Συρία και το Ιράκ

Ιράν: Θα απαντήσουμε με πυγμή σε οποιαδήποτε επίθεση

Νωρί­τε­ρα στην Παρα­σκευή, ο πρό­ε­δρος του Ιράν Εμπρα­χίμ Ραΐ­σι απηύ­θυ­νε αυστη­ρή προει­δο­ποί­η­ση σχε­τι­κά με το ενδε­χό­με­νο επί­θε­σης των ΗΠΑ ως αντί­ποι­να για το χτύ­πη­μα με drone που σκό­τω­σε τρεις Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες στην Ιορδανία.

«Έχου­με πει επα­νει­λημ­μέ­να ότι δεν θα ξεκι­νή­σου­με οποιον­δή­πο­τε πόλε­μο, αλλά αν μια χώρα, μια σκλη­ρή δύνα­μη θέλει να μας εκφο­βί­σει, η Ισλα­μι­κή Δημο­κρα­τία του Ιράν θα απα­ντή­σει απο­φα­σι­στι­κά», δήλω­σε ο Ραΐ­σι κατά τη διάρ­κεια επί­σκε­ψής του σε ναυ­τι­κή βάση στο Μπα­ντάρ Αμπάς που δια­χει­ρί­ζο­νται οι Φρου­ροί της Επανάστασης.

Η «στρα­τιω­τι­κή ισχύς του Ιράν στην περιο­χή δεν απο­τέ­λε­σε και δεν είναι απει­λή για καμία χώρα, αλλά λει­τουρ­γεί ως πηγή ασφά­λειας στην οποία οι χώρες της περιο­χής μπο­ρούν να βασί­ζο­νται και να εμπι­στεύ­ο­νται», είπε καθώς περι­η­γή­θη­κε στη βάση. «Σήμε­ρα, ο εχθρός δεν έχει τη δυνα­τό­τη­τα να κάνει τίπο­τα ενα­ντί­ον μας επει­δή γνω­ρί­ζει ότι οι δυνά­μεις μας είναι ισχυ­ρές και ικα­νές», ανέ­φε­ρε.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: BBC,
«Associated Press» «Al Jazeera»
via 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο