Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιθεώρηση Εργασίας: Εξαρτημένη εργασία η συμμετοχή σε καλλιτεχνικές πρόβες – Τι πρόστιμο προβλέπεται για την αδήλωτη εργασία

Ενό­ψει της έναρ­ξης της καλ­λι­τε­χνι­κής περιό­δου 2023–24, η Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας υπο­γραμ­μί­ζει στους εργο­δό­τες των καλ­λι­τε­χνι­κών επι­χει­ρή­σε­ων τις υπο­χρε­ώ­σεις τους απέ­να­ντι στο προ­σω­πι­κό τους, ως προς την τήρη­ση της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας, μετά την ισχύ του άρθρου 111 κεφ. Β΄ του ν. 5039/2023, σχε­τι­κά με τις δοκι­μές (πρό­βες) πριν από την έναρ­ξη των παραστάσεων.

Συγκε­κρι­μέ­να:

  • Η συμ­με­το­χή των ηθο­ποιών, χορευ­τών, μου­σι­κών, τρα­γου­δι­στών, τεχνι­κών και λοι­πών εργα­ζο­μέ­νων με ειδι­κό­τη­τες απα­ραί­τη­τες για τη διε­ξα­γω­γή των προ­βών, που απα­σχο­λού­νται σε παρα­γω­γές θεά­τρου, μου­σι­κού θεά­τρου, λυρι­κού θεά­τρου, χορο­θε­ά­τρου, μου­σι­κής και χορού και σε πρό­βες πριν από την έναρ­ξη των παρα­στά­σε­ων λογί­ζε­ται ως χρό­νος εξαρ­τη­μέ­νης εργασίας.
  • Οι ατο­μι­κές τους συμ­βά­σεις εργα­σί­ας οφεί­λουν να συνά­πτο­νται πριν από την έναρ­ξη των προ­βών και να ανα­φέ­ρουν υποχρεωτικά:

α. Tον τόπο όπου θα πραγ­μα­το­ποιού­νται οι πρόβες.

β. Τον ελά­χι­στο αριθ­μό προ­βών που συμφωνείται.

γ. Την αμοι­βή, ανα­λό­γως του χρό­νου απα­σχό­λη­σης, που δεν υπο­λεί­πε­ται των θεσπι­σμέ­νων ελά­χι­στων αμοιβών.

  • Τονί­ζε­ται ότι τυχόν όροι συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας, που είναι ευνοϊ­κό­τε­ροι για τους παρα­πά­νω απα­σχο­λού­με­νους, κατισχύουν.
  • Οι προ­σλή­ψεις αναρ­τώ­νται στο Πλη­ρο­φο­ρια­κό Σύστη­μα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, σύμ­φω­να με τις ισχύ­ου­σες δια­τά­ξεις, πριν από την έναρ­ξη της πρό­βας και οι εργο­δό­τες κατα­χω­ρούν στο σύστη­μα ΕΡΓΑΝΗ τα ψηφια­κά στοι­χεία που σχε­τί­ζο­νται με το ωρά­ριο απασχόλησης.

Σε περί­πτω­ση που δεν αναρ­τη­θεί η πρό­σλη­ψη και δια­πι­στω­θεί αδή­λω­τη εργα­σία, επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο 10.500 ευρώ, ενώ για τις λοι­πές δια­πι­στού­με­νες παρα­βά­σεις επι­βάλ­λο­νται πρό­στι­μα σύμ­φω­να με την υπουρ­γι­κή από­φα­ση 80016/31–08-2022.

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο