Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επική πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Μαρσέιγ

Επι­κή, τρο­με­ρή πρό­κρι­ση του Πανα­θη­ναϊ­κού επί της Μαρ­σέιγ με 5–3 στα πέναλ­τι και ήρωα τον Αλμπέρ­το Μπρι­νιό­λι, ο οποί­ος έστει­λε το «τρι­φύλ­λι» στα play off του Champions League με τις επεμ­βά­σεις του κατά τη διάρ­κεια του αγώ­να, αλλά και την εκτέ­λε­ση του Γκε­νου­ζί από την άσπρη βού­λα. Το «τρι­φύλ­λι» βρέ­θη­κε πίσω στο σκορ στο πρώ­το ημί­χρο­νο με 2–0 από τα γκολ του Ομπα­με­γιάνγκ, αλλά με το εύστο­χο πέναλ­τι του Ιωαν­νί­δη στο 90’+9’ έστει­λε το ματς στην παρά­τα­ση (2–1) κι από εκεί στα πέναλ­τι, όπου «μίλη­σε» η ευστο­χία των παι­κτών του κι ο… Μπρινιόλι.

Το παι­χνί­δι ξεκί­νη­σε… κατα­στρο­φι­κά για τον Πανα­θη­ναϊ­κό, καθώς δέχθη­κε γκολ μόλις στο 2ο λεπτό. Από κόρ­νερ των «πρά­σι­νων», η Μαρ­σέιγ έφυ­γε γρή­γο­ρα στο transition κι έπια­σε τους «πρά­σι­νους» στον… ύπνο. Ο Εντια­γέ έβγα­λε μία εξαι­ρε­τι­κή κάθε­τη στο χώρο προς τον Ομπα­με­γιάνγκ, ο οποί­ος απέ­φυ­γε και τον Μπρι­νιό­λι και στην κενή εστία έκα­νε το 1–0 για τη γαλ­λι­κή ομά­δα, «ακυ­ρώ­νο­ντας» απ’ την εκκί­νη­ση του αγώ­να το προ­βά­δι­σμα που είχε απο­κτή­σει το «τρι­φύλ­λι» από το πρώ­το ματς.

Στο 9ο λεπτό από λάθος του Γεντ­βάι, ο Ομπα­με­γιάνγκ βρέ­θη­κε σε θέση βολής, όμως ο Μπρι­νιό­λι έδιω­ξε εντυ­πω­σια­κά στη γωνία του, ενώ στη συνέ­χεια το πλα­σέ του Ουνα­χί πέρα­σε πάνω από τα δοκά­ρια. Δύο λεπτά αργό­τε­ρα από νέο λάθος του Τζού­ρι­τσιτς, ο Εντια­γέ με ατο­μι­κή προ­σπά­θεια «πάτη­σε» στην περιο­χή και πλά­σα­ρε ελά­χι­στα άουτ από το αρι­στε­ρό δοκά­ρι του (έξαλ­λου με τους συμπαί­κτες του) Αλμπέρ­το Μπρινιόλι.

Στο 21’ ο «δαι­μό­νιος» Εντια­γέ έφτα­σε έξω απ’ την περιο­χή και πλά­σα­ρε, όμως ο Μπρι­νιό­λι έδει­ξε εξαι­ρε­τι­κά αντα­να­κλα­στι­κά κι απο­μά­κρυ­νε το τελεί­ω­μά του, ενώ στο 30’ ο γκολ­κί­περ του Πανα­θη­ναϊ­κού «απο­γειώ­θη­κε» για να απο­μα­κρύ­νει την κεφα­λιά του Ζιγκό. Ένα λεπτό μετά (31’) το σουτ του Κλος κόντρα­ρε στον Μάγκνου­σον κι έφυ­γε δίπλα απ’ το δοκά­ρι των «πρά­σι­νων», ενώ στο 33’ ο Μπρι­νιό­λι έδιω­ξε με τα πόδια το νέο πλα­σέ του Ομπαμεγιάνγκ.

Η Μαρ­σέιγ εξαρ­γύ­ρω­σε την από­λυ­τη υπε­ρο­χή της στο πρώ­το ημί­χρο­νο απέ­να­ντι στον «φοβι­κό» Πανα­θη­ναϊ­κό και με δεύ­τε­ρο γκολ, λίγο πριν οι ομά­δες πάνε στα απο­δυ­τή­ρια για το ημί­χρο­νο. Στο πρώ­το λεπτό των καθυ­στε­ρή­σε­ων του πρώ­του 45λέπτου οι Γάλ­λοι γύρι­σαν με υπο­μο­νή την μπά­λα, ο Κλος έστρω­σε με χαμη­λή σέντρα προς τον Ομπα­με­γιάνγκ που με το δεύ­τε­ρο προ­σω­πι­κό τέρ­μα του έκα­νε το 2–0 για τη Μαρσέιγ.

Ο Πανα­θη­ναϊ­κός μπή­κε με λίγο μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο και στο 51’ σε φάση διαρ­κεί­ας, ο Βιλέ­να σού­τα­ρε πάνω από τα δοκά­ρια του Λόπες. Στο 61’ ο Μπρι­νιό­λι έδιω­ξε με τα πόδια το πλα­σέ του Σαρ, ενώ στο 76’ ο Παλά­σιος έχα­σε τερά­στια ευκαι­ρία πλα­σά­ρο­ντας άουτ μετά την ασίστ του Μπερνάρ.

Στο 77’ από κόρ­νερ του Μλα­ντέ­νο­βιτς, ο Γεντ­βάι πήρε την κεφα­λιά, αλλά ο Λόπες έκα­νε τερά­στια επέμ­βα­ση στη γωνία του, ενώ στο 81’ ο Βιτί­νια με το που μπή­κε στο ματς πλά­σα­ρε εξ επα­φής άουτ.

Ο Πανα­θη­ναϊ­κός μετά το 70’ πίε­σε ασφυ­κτι­κά τη Μαρ­σέιγ και στο 85’ ο Λόπες έκα­νε άλλη μία σπου­δαία επέμ­βα­ση στο σουτ του Μαν­τσί­νι από πλά­για θέση.

Κι ενώ όλα έδει­χναν… χαμέ­να για τους «πρά­σι­νους» στο 6ο λεπτό των καθυ­στε­ρή­σε­ων έπει­τα από μία σέντρα του Παλά­σιος, ο Γκε­ντου­ζί έδιω­ξε την μπά­λα με το χέρι. Ο VAR Άτγου­ελ κάλε­σε τον Όλι­βερ για on field review κι ο Άγγλος ρέφε­ρι έδει­ξε την άσπρη βού­λα. Ο Ιωαν­νί­δης ανέ­λα­βε την ευθύ­νη της εκτέ­λε­σης και στο 90’+9 μεί­ω­σε σε 2–1, έδω­σε στον Πανα­θη­ναϊ­κό το γκολ που άξι­ζε βάση από­δο­σης στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο κι έστει­λε τον αγώ­να στην παράταση.

Στο 98’ ο Κλος βρέ­θη­κε σε θέση βολής και σού­τα­ρε λίγο άουτ, ενώ στο 104’ ο Μάγκνου­σον έδιω­ξε σωτή­ρια πάνω στη γραμ­μή το πλα­σέ του Βιτί­νια, μετά το γύρι­σμα του Βερετού.

Στο 110’ ακυ­ρώ­θη­κε το γκολ του Βιτί­νια, για οφσάιντ του Σαρ στο γύρι­σμα του Γκε­ντου­ζί και το 2–1 παρέ­μει­νε στον φωτει­νό πίνα­κα και το ματς οδη­γή­θη­κε στη δια­δι­κα­σία των πέναλ­τι, με τον Μαρ­θε­λί­νο να αλλά­ζει τερ­μα­το­φύ­λα­κα, περ­νώ­ντας στο γήπε­δο τον Μπλάν­κο, δευ­τε­ρό­λε­πτα πριν λήξει η παράταση.

Εκεί «μίλη­σε» η ευστο­χία των «πρά­σι­νων» και με το συνο­λι­κό 5–3 πήραν την πρό­κρι­ση στα play off του Champions League.

Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

Ιωαν­νί­δης 0–1

Γκε­ντου­ζί Απέ­κρου­σε ο Μπρινιόλι

Μπερ­νάρ 0–2

Βερε­τού 1–2

Κλεϊν­χέι­σλερ 1–3

Σαρ 2–3

Παλά­σιος 2–4

Βιτί­νια 3–4

Μλα­ντέ­νο­βιτς 3–5

Διαι­τη­τής: Μάικλ Όλι­βερ (Αγγλία)

Κίτρι­νες: Ομπα­με­γιάνγκ, Βερε­τού — Γεντ­βάι, Μπρι­νιό­λι, Βαγιαν­νί­δης, Μαν­τσί­νι, Ρου­μπέν, Μλα­ντέ­νο­βιτς, Τσέριν

Απο­βο­λές: -

Οι συν­θέ­σεις των δύο ομάδων:

ΜΑΡΣΕΪΓ (Μαρ­θε­λί­νο Γκαρ­θία): Πο Λόπες (120’+3’ Μπλάν­κο), Κλος, Ζιγκό, Εμπε­μπά, Λόντι, Ρον­γκιέρ, Βερε­τού, Σαρ, Εντια­γέ (68’ Γκε­ντου­ζί), Ουνα­χί (59’ Χαρίτ), Ομπα­με­γιάνγκ (80’ Βιτίνια).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιο­βά­νο­βιτς): Μπρι­νιό­λι, Βαγιαν­νί­δης, Γεντ­βάι, Μάγκνου­σον, Χουάν­καρ (70’ λ.τρ Μλα­ντέ­νο­βιτς), Ρου­μπέν Πέρεθ, Βιλέ­να (70’ Τσέ­ριν), Μαν­τσί­νι (106’ Κλεϊν­χέι­σλερ), Τζού­ρι­τσιτς (63’ Μπερ­νάρ), Βέρ­μπιτς (46’ Παλά­σιος), Σπό­ραρ (63’ Ιωαννίδης).

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο