Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επικίνδυνη, εχθρική και εγκληματική η στάση της Ιεράς Συνόδου

Τα παι­διά δε θα πάνε στο σχο­λείο, μπο­ρούν όμως να πηγαί­νουν στην εκκλησία…

Η από­φα­ση της Ιεράς Συνό­δου είναι επι­κίν­δυ­νη για την κοι­νω­νία, εχθρι­κή για τον άνθρω­πο και εγκληματική
Ανη­συ­χη­τι­κή και επι­κίν­δυ­νη η στά­ση του ΕΟΔΥ (επι­στή­μο­νες) και της κυβέρ­νη­σης που δεν τολ­μούν να αρθούν στο ύψος των περι­στά­σε­ων.

Δε χρειά­ζε­ται να φτά­σου­με στην κατά­στα­ση που είναι σήμε­ρα η Ιτα­λία για να απο­φα­σί­σουν να μιλήσουν

Όταν η επι­στή­μη φοβά­ται την Εκκλη­σία, την «πλη­ρώ­νει» η κοι­νω­νία. Όσο για την Εκκλη­σία απέ­δει­ξε πόσο μακριά από τα γήι­να και τα προ­βλή­μα­τα του λαού είναι.

«Η προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας είναι πολύ σοβα­ρό ζήτη­μα για να ενα­πό­κει­ται σε θρη­σκευ­τι­κές ή μετα­φυ­σι­κές ιδε­ο­λη­ψί­ες. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρ­νη­ση και το αρμό­διο υπουρ­γείο πρέ­πει να πάρουν όλα τα ανα­γκαία μέτρα για την υγεία του λαού, από τα οποία δεν μπο­ρούν να εξαι­ρού­νται οι ‑κατά τα άλλα σεβα­στές- εκκλη­σια­στι­κές λει­τουρ­γί­ες» (ανα­κοί­νω­ση ΚΚΕ)

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής «απαντά» στην Ιερά Σύνοδο για τον κοροναϊό

Τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση από αυτή της Ιεράς Συνό­δου της ελλα­δι­κής Εκκλη­σί­ας στο ζήτη­μα του κορο­ναϊ­ού έχει ο Αρχιε­πί­σκο­πος Αμε­ρι­κής, Ελπι­δο­φό­ρος, ο οποί­ος μάλι­στα εξέ­δω­σε και αυστη­ρές οδη­γί­ες προς τους κλη­ρι­κούς για την προ­φύ­λα­ξη από τον ιό.

Αντί­θε­τα από την Ιερά Σύνο­δο της Εκκλη­σί­ας της Ελλά­δος, η οποία ανα­κοί­νω­σε ότι «θα εξα­κο­λου­θή­σου­με στις Ορθό­δο­ξες Εκκλη­σί­ες μας να λει­τουρ­γού­με και να κοι­νω­νού­με, έχο­ντας την βεβαιό­τη­τα ότι κοι­νω­νού­με στη Ζωή και στην αθα­να­σία», ο Ελπι­δο­φό­ρος ανα­γνω­ρί­ζει τη «γνή­σια», όπως τονί­ζει ανη­συ­χία των πιστών και επι­ση­μαί­νει ότι «τα ίδια υλι­κά στοι­χεία που μπο­ρούν να μετα­φέ­ρουν τις ευλο­γί­ες του Θεού υπό­κει­νται επί­σης στη θραυ­σμέ­νη φύση του πεσμέ­νου μας κόσμου.. Η επι­στή­μη και ο λόγος που μας έδω­σε ο Θεός απαι­τούν να χρη­σι­μο­ποιού­με όλα τα δια­θέ­σι­μα μέσα για να προ­στα­τεύ­σου­με τους εαυ­τούς και τις οικο­γέ­νειές μας από την εξά­πλω­ση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας».

Ο Αρχιε­πί­σκο­πος Αμε­ρι­κής συμ­βου­λεύ­ει μάλι­στα «αυτούς που αισθά­νο­νται σωμα­τι­κά άσχη­μα να απέ­χουν από τις λει­τουρ­γι­κές συγκε­ντρώ­σεις μέχρι να είναι σίγου­ροι για τη διά­γνω­σή τους». Επί­σης, υπο­γραμ­μί­ζει: «Επι­πλέ­ον, κανέ­νας δεν πρέ­πει να επι­κρι­θεί για­τί επέ­λε­ξε να απέ­χει για λίγο από τη συμ­με­το­χή τους στις παρα­δο­σια­κές λει­τουρ­γι­κές πρα­κτι­κές της Αγί­ας Εκκλη­σί­ας μας. Αυτά τα μέτρα δεν αλλά­ζουν τις παρα­δό­σεις της Εκκλη­σί­ας, αλλά είναι μάλ­λον προ­σω­ρι­νές προ­φυ­λά­ξεις κατά τη διάρ­κεια αυτής της περιό­δου κρίσης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο