Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιστήμονες χρονολόγησαν με ακρίβεια απολιθώματα του Homo erectus ηλικίας περίπου 110.000 ετών

Επι­στή­μο­νες, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας σύγ­χρο­νες μεθό­δους χρο­νο­λό­γη­σης, κατέ­λη­ξαν στο συμπέ­ρα­σμα ότι απο­λι­θώ­μα­τα του σημα­ντι­κό­τε­ρου άμε­σου προ­γό­νου του σύγ­χρο­νου ανθρώ­που, του «Όρθιου Ανθρώ­που» (Homo erectus), που ανα­κα­λύ­φθη­καν πριν από αρκε­τές δεκα­ε­τί­ες στην Κεντρι­κή Ιάβα της Ινδο­νη­σί­ας, έχουν ηλι­κία 108.000 έως 117.000 ετών.

Ο Homo erectus, ο οποί­ος ήταν πρό­δρο­μος του Homo sapiens, υπήρ­ξε το πρώ­το ανθρώ­πι­νο είδος που περ­πά­τη­σε κανο­νι­κά όρθιος στα δύο πόδια του. Εμφα­νί­στη­κε στην Αφρι­κή πριν από περί­που δύο εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια και εξα­πλώ­θη­κε σε μεγά­λο μέρος της Ευρα­σί­ας. Προη­γού­με­νες έρευ­νες είχαν δεί­ξει ότι ο Homo erectus με κάποιο τρό­πο εξα­πλώ­θη­κε στο ινδο­νη­σια­κό αρχι­πέ­λα­γος και έφθα­σε στη νήσο Ιάβα πριν από περί­που 1,6 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια. Πριν από περί­που 400.000 είχε ουσια­στι­κά εξα­φα­νι­στεί από όλο τον κόσμο, αλλά φαί­νε­ται πως τα τελευ­ταία υπο­λείμ­μα­τά του είχαν επι­βιώ­σει στα νησιά της Ινδονησίας.

Στη δεκα­ε­τία του 1930 είχαν βρε­θεί από Ολλαν­δούς μηχα­νι­κούς δίπλα στον ποτα­μό Σόλο της Κεντρι­κής Ιάβα 12 κρα­νία και δύο οστά των κάτω άκρων, που ανή­καν σε Homo erectus. Όμως, απο­δεί­χτη­κε δύσκο­λη η χρο­νο­λό­γη­σή τους μέχρι σήμε­ρα, λόγω της πολυ­πλο­κό­τη­τας των γεω­λο­γι­κών στρω­μά­των της περιο­χής, με συνέ­πεια οι έως τώρα εκτι­μή­σεις των επι­στη­μό­νων για την ηλι­κία των απο­λι­θω­μά­των να εμφα­νί­ζουν τερά­στιες απο­κλί­σεις, από 27.000 έως 550.000 έτη.

Αυτή τη φορά, οι ερευ­νη­τές από πολ­λές χώρες (ΗΠΑ, Βρε­τα­νία, Αυστρα­λία, Δανία, Κανα­δά, Ινδο­νη­σία), με επι­κε­φα­λής τον Ράσελ Σιό­τσον του αμε­ρι­κα­νι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου της Αϊό­βα, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «Nature», προ­χώ­ρη­σαν σε νέα διε­ξο­δι­κό­τε­ρη και με πιο σύγ­χρο­νες μεθό­δους ανά­λυ­ση, κατα­λή­γο­ντας σε μια ορι­στι­κή ηλι­κία, που κυμαί­νε­ται μετα­ξύ 108.000 και 117.000 ετών.

Με βάση αυτό τον υπο­λο­γι­σμό, πρό­κει­ται για τον τελευ­ταίο γνω­στό Homo erectus που έζη­σε στη Γη. Τα κρα­νία φαί­νε­ται να ανή­κουν σε άτο­μα που πέθα­ναν μαζι­κά, πιθα­νώς λόγω κλι­μα­τι­κών και περι­βαλ­λο­ντι­κών αλλα­γών πριν από περί­που 130.000 χρόνια.

«Η εν λόγω τοπο­θε­σία είναι η τελευ­ταία γνω­στή εμφά­νι­ση του Homo erectus που έχει βρε­θεί οπου­δή­πο­τε στον κόσμο. Δεν μπο­ρού­με να ισχυ­ρι­στού­με ότι χρο­νο­λο­γή­σα­με την εξα­φά­νι­σή του, αλλά χρο­νο­λο­γή­σα­με την τελευ­ταία παρου­σία του. Δεν έχου­με άλλα στοι­χεία ότι ο Homo Erectus έζη­σε αργό­τε­ρα οπου­δή­πο­τε αλλού», δήλω­σε ο Σιότσον.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιο­δι­κό «Nature»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο