Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επτά «νέα» μέτρα για την «οπαδική βία» εμφανίζοντας τις ΠΑΕ σαν μέρος της λύσης!

Με … νέα αυστη­ρο­ποί­η­ση των ποι­νών, κάμε­ρες αλλά και την Αστυ­νο­μία παρού­σα στους αγώ­νες, προ­χω­ρά η κυβέρ­νη­ση στην αντι­με­τώ­πι­ση της «οπα­δι­κής βίας» όπως τα παρου­σί­α­σε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Αθλη­τι­σμού Γιάν­νης Βρού­τσης. Ωστό­σο, στο απυ­ρό­βλη­το μένει για άλλη μία φορά η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στον αθλη­τι­σμό, η σχέ­ση των «στρα­τών» με τις Ποδο­σφαι­ρι­κές Ανώ­νυ­μες Εταιρείες.

Και όχι μόνο μένουν στο απυ­ρό­βλη­το οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες στον Αθλη­τι­σμό αλλά η κυβέρ­νη­ση τους εμφα­νί­ζει και σαν λύση στο πρό­βλη­μα(!) αφού τους καλεί του προ­έ­δρους των ΠΑΕ για συζή­τη­ση με σκο­πό την για την “αντι­με­τώ­πι­ση” της βίας. Οπω είπε ο Γ. Βρου­τσης, στις παρεμ­βά­σεις η κυβέρ­νη­ση θέλει να συμ­μα­χή­σουν όλοι μαζί…

Συγκε­κρι­μέ­να, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Αθλη­τι­σμού, αφού δια­φή­μι­σε πως αυτή τη στιγ­μή η χώρα μας έχει τις «αυστη­ρό­τε­ρες ποι­νές σε όλη την Ευρώ­πη», ανα­κοί­νω­σε μετα­ξύ άλλων νέα αυστη­ρο­ποί­η­ση ποι­νών, πολ­λών βαθ­μί­δων με δια­φο­ρε­τι­κές ποι­νές ανά επί­πε­δο. Συγκε­κρι­μέ­να είπε πως θα ανα­μορ­φω­θεί η Διαρ­κής Επι­τρο­πής Αντι­με­τώ­πι­σης Βίας (ΔΑΕΒ) που θα απο­τε­λεί­ται από πέντε μέλη (δύο δικα­στι­κούς, ένα παρά­γο­ντα από υπουρ­γείο Αθλη­τι­σμού, ένα νομι­κό και έναν αξιω­μα­τι­κού του υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη) και οι οποί­οι θα έχουν «συγκε­κρι­μέ­νες και αυστη­ρές αρμοδιότητες».

Επί­σης θα ενι­σχυ­θούν τα διοι­κη­τι­κά μέτρα που θα είναι «απο­τε­λε­σμα­τι­κά, συγκε­κρι­μέ­να, στο­χευ­μέ­να» όπως είπε. Θα είναι τριών επι­πέ­δων όπως «χαμη­λής παρα­βα­τι­κής δια­βάθ­μι­σης (π.χ. ρατσι­στι­κά συν­θή­μα­τα ή πανό), μεσαί­ας ή μεγα­λύ­τε­ρης. Τα πρό­στι­μα θα δια­χω­ρί­ζο­νται σε ποι­νές οικο­νο­μι­κού χαρα­κτή­ρα για την πρώ­τη κατη­γο­ρία, κλεί­σι­μο θύρας ή κεκλει­σμέ­νων για τη δεύ­τε­ρη και πολ­λα­πλά­σιες επι­πτώ­σεις για τη τρί­τη. Θα υπάρ­χει ποι­νή φυλά­κι­σης και πρό­στι­μο για δημό­σιες δηλώ­σεις, ανα­κοι­νώ­σεις, κατα­χω­ρή­σεις κ.λ.π, ικα­νές να υπο­κι­νή­σουν πρά­ξεις βίας ή απει­λής σε βάρος των θεσμο­θε­τη­μέ­νων διοι­κη­τι­κών, δικαιο­δο­τι­κών, δικα­στι­κών οργά­νων του ποδο­σφαί­ρου, των διαι­τη­τών, καθώς και κατά των αξιω­μα­τού­χων των επαγ­γελ­μα­τι­κών ομάδων.

Άλλο μέτρο είναι η ηλε­κτρο­νι­κή επο­πτεία αθλη­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, δηλα­δή οι κάμε­ρες που θα κατα­γρά­φουν ακό­μα και τα απο­δυ­τή­ρια. Η Αστυ­νο­μία θα ελέγ­χει το σύστη­μα δύο μέρες πριν τον αγώ­να και θα στέλ­νει στη ΔΕΑΒ το απο­τέ­λε­σμα του ελέγ­χου. Αν ο έλεγ­χος δεί­ξει πλημ­με­λή λει­τουρ­γία, ο αγώ­νας θα γίνε­ται κεκλει­σμέ­νων θυρών. Αν σε νέο έλεγ­χο την ημέ­ρα του αγώ­να δε λει­τουρ­γούν οι κάμε­ρες, η ίδια ποι­νή θα ισχύ­ει και για το επό­με­νο παιχνίδι.

Σύμ­φω­να με τον Γ. Βρού­τση, με τη «ρήτρα παρα­βα­τι­κό­τη­τας» θα υπάρ­ξει πρό­στι­μο στις «μεγά­λες παρα­βά­σεις» των ΠΑΕ με ποσο­στό παρα­κρά­τη­σης από τα χρή­μα­τα που τους δίνο­νται από το «στοί­χη­μα» και τα ποσά αυτά θα πηγαί­νουν για την βελ­τί­ω­ση των εθνι­κών αθλη­τι­κών κέντρων. Επί­σης, για τους συν­δέ­σμους φιλά­θλων είπε ότι θα ισχύ­σει μία λέσχη ανά έμβλη­μα συλ­λό­γου που «θα απο­κτή­σουν οντό­τη­τα» με εκλεγ­μέ­να Διοι­κη­τι­κά Συμ­βού­λια ενώ οι υπό­λοι­πες θα κλείνουν.

Ανέ­φε­ρε ότι ξεκι­νά το ηλε­κτρο­νι­κό εισι­τή­ριο (το οποίο δε θα μετα­βι­βά­ζε­ται) και θα υπάρ­χει μέσω κινη­τού τηλε­φώ­νου. Εκεί η Αστυ­νο­μία θα το δια­σταυ­ρώ­νει με την ταυ­τό­τη­τα του κατό­χου στο κινητό.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός, για την παρου­σία της Αστυ­νο­μί­ας στα γήπε­δα είπε πως «πάντα θα υπάρ­χει στο σύστη­μα της παρα­κο­λού­θη­σης της έννο­μης λει­τουρ­γί­ας, της τάξης στα γήπεδα».

Πηγή: 902.gr

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο