Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερείπια και καταστροφή αντικρίζουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που καταφέρνουν να γυρίσουν στις πόλεις τους

Χιλιά­δες εκτο­πι­σμέ­νοι Παλαι­στί­νιοι επι­χει­ρούν μετά τη χτε­σι­νή έναρ­ξη της ολι­γο­ή­με­ρης εκε­χει­ρί­ας στη Λωρί­δα της Γάζας να επι­στρέ­ψουν στα σπί­τια τους.

Σε έναν πλη­θυ­σμό περί­που 2,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων, οι εκτο­πι­σμέ­νοι ανέρ­χο­νται σε 1,7 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους, η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των οποί­ων, για να γλι­τώ­σει τη σφα­γή από τον ισραη­λι­νό κατο­χι­κό στρα­τό, ανα­γκά­στη­κε να κατα­φύ­γει στον νότο.

Οσοι επι­χει­ρούν να γυρί­σουν στη Βόρεια Γάζα, βρί­σκουν απέ­να­ντί τους φραγ­μούς από ισραη­λι­νές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις, οι οποί­ες σε μια σει­ρά περι­πτώ­σεις άνοι­ξαν πυρ ενα­ντί­ον τους, σκο­τώ­νο­ντας 2 Παλαι­στί­νιους και τραυ­μα­τί­ζο­ντας άλλους.

Ωστό­σο και όσοι κατα­φέρ­νουν να γυρί­σουν στις πόλεις τους, κυρί­ως στην κεντρι­κή Γάζα, αντι­κρί­ζουν ερεί­πια και καταστροφή.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά είναι όσα μετα­δί­δει ο αντα­πο­κρι­τής του «Al Jazeera», Hisham Zaqout, ο οποί­ος επι­σκέ­φθη­κε τον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό Bureij στην κεντρι­κή Γάζα, όπου μίλη­σε με αρκε­τούς Παλαι­στί­νιους που γύρι­σαν στις γει­το­νιές τους.

«Το σπί­τι μας έχει κατα­στρα­φεί, τίπο­τα δεν έχει μεί­νει όρθιο. Και οι περισ­σό­τε­ρες από τις πάπιες και τα κοτό­που­λα φαγώ­θη­καν από πει­να­σμέ­να σκυ­λιά του δρό­μου», δήλω­σε μια ηλι­κιω­μέ­νη γυναί­κα. «Αυτό δεν είναι πόλε­μος, είναι γενο­κτο­νία», πρό­σθε­σε. «Είναι πρω­το­φα­νή εγκλήματα».

Ενας νεα­ρός άνδρας δήλω­σε: «Ειλι­κρι­νά, δεν φαντα­ζό­μουν ποτέ το μέγε­θος της κατα­στρο­φής, ούτε καν το ένα εκα­το­στό της. Το σπί­τι μου βομ­βαρ­δί­στη­κε. Υπέ­στη ζημιές και δεν είναι πια κατάλ­λη­λο για να ζει κανείς σε αυτό. Πρέ­πει να ξανα­χτι­στεί από την αρχή», πρόσθεσε.

Οταν ρωτή­θη­κε πώς θα μπο­ρού­σε να μεί­νει ξανά εκεί, απά­ντη­σε ότι είναι καλύ­τε­ρο να ζει σε ένα σπί­τι χωρίς τοί­χους «από το να ταπει­νώ­νε­ται σε υπερ­πλή­ρη σχο­λεία — κατα­φύ­για του ΟΗΕ».

«Πίνου­με θαλασ­σι­νό νερό και προ­σποιού­μα­στε ότι είναι γλυ­κό νερό. Τι μπο­ρού­με να κάνου­με;», ανέφερε.

Τερά­στια η κατα­στρο­φή και στη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Η Tahani al-Najjar επέ­στρε­ψε στα ερεί­πια του σπι­τιού της, που ισο­πε­δώ­θη­κε από ισραη­λι­νό βομ­βαρ­δι­σμό, ο οποί­ος σκό­τω­σε 7 μέλη της οικο­γέ­νειάς της, όπως λέει στο πρα­κτο­ρείο «Reuters».

«Πού θα ζήσου­με; Πού θα πάμε; Προ­σπα­θού­με να μαζέ­ψου­με κομ­μά­τια ξύλου για να φτιά­ξου­με μια σκη­νή για να προ­στα­τευ­τού­με, αλλά χωρίς απο­τέ­λε­σμα. Δεν υπάρ­χει τίπο­τα που να προ­στα­τεύ­ει μια οικο­γέ­νεια», λέει η 58χρονη Najjar, μητέ­ρα 5 παιδιών.

«Θα χτί­σου­με ξανά», είπε η Najjar, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι το σπί­τι της έχει ισο­πε­δω­θεί άλλες δυο φορές από τον ισραη­λι­νό στρα­τό, το 2008 και το 2014…

Πηγή: 902.gr

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο