Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα πυροπροστασίας ενόψει του καύσωνα

Την λήψη άμε­σων μέτρων πυρο­προ­στα­σί­ας ενό­ψει του καύ­σω­να ζητά σύσ­σω­μη η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με Ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε προς τα υπουρ­γεία Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, και Οικονομικών.

Ανα­λυ­τι­κά η Ερώτηση:

«Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας πριν την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου κατέ­θε­σε Ερώ­τη­ση προς την κυβέρ­νη­ση ζητώ­ντας να ληφθούν έκτα­κτα μια σει­ρά ανα­γκαία μέτρα για την ενί­σχυ­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας της χώρας μας. Η κυβέρ­νη­ση δεν έλα­βε κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο, αν και βρι­σκό­μα­στε στη μέση σχε­δόν της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου εφαρ­μό­ζο­ντας για μια ακό­μα χρο­νιά τον ίδιο απο­τυ­χη­μέ­νο και κατα­στρε­πτι­κό για τα δάση και το περι­βάλ­λον σχε­δια­σμό. Παρά τους πρό­σφα­τους κυβερ­νη­τι­κούς ισχυ­ρι­σμούς πως ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός είναι έτοι­μος να αντι­με­τω­πί­σει τις πυρ­κα­γιές, όσες έχουν ξεσπά­σει έως τώρα τους δια­ψεύ­δουν. Ευθύ­νες επί­σης έχουν και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αφού έχουν εφαρ­μό­σει την ίδια πολι­τι­κή και ουδέ­πο­τε δέχτη­καν τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για την πυροπροστασία.

Παρα­μέ­νει για μια ακό­μα χρο­νιά η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και υπο­στε­λέ­χω­ση της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας, η ανύ­παρ­κτη λήψη μέτρων δια­χεί­ρι­σης και προ­στα­σί­ας των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των. Επί­σης είναι γνω­στά τα δια­χρο­νι­κά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει η Πυρο­σβε­στι­κή, με μειω­μέ­νη χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, την υπο­στε­λέ­χω­ση υπη­ρε­σιών, με την ύπαρ­ξη δια­φο­ρε­τι­κών εργα­σια­κών σχέ­σε­ων πυρο­σβε­στών, με προ­βλή­μα­τα τόσο στον επί­γειο όσο και τoν ενα­έ­ριο στό­λο αφού τα αερο­σκά­φη “Canadair” έχουν ξεπε­ρά­σει τα σαρά­ντα πέντε (45) χρό­νια πτη­τι­κού έργου και αντι­με­τω­πί­ζουν ελλεί­ψεις σε ανταλλακτικά.

Εξάλ­λου, σύμ­φω­να με τις μετε­ω­ρο­λο­γι­κές προ­βλέ­ψεις το επό­με­νο διά­στη­μα θα επι­κρα­τή­σουν υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες σε όλη τη χώρα, συν­θή­κες που έχει απο­δει­χτεί δια­χρο­νι­κά ότι αυξά­νουν κατα­κό­ρυ­φα τον δεί­κτη επι­κιν­δυ­νό­τη­τας για την εκδή­λω­ση κατα­στρε­πτι­κών πυρκαγιών.

Σαν να μην έφτα­ναν όλα τα παρα­πά­νω η κυβέρ­νη­ση δημο­σί­ευ­σε την Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου για τη μετα­κί­νη­ση στρα­τιω­τι­κών και πυρο­σβε­στών για τη στε­λέ­χω­ση των οχη­μά­των του ΕΚΑΒ, απο­δυ­να­μώ­νο­ντας παρα­πέ­ρα την Πυρο­σβε­στι­κή, όπως έκα­ναν άλλω­στε και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις με τη στε­λέ­χω­ση των αερο­δρο­μί­ων της “Fraport” και των ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νων αυτοκινητοδρόμων.

Δημο­σιεύ­θη­κε η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ: Και οδη­γοί δήμων στα ασθε­νο­φό­ρα μετά την Πυρο­σβε­στι­κή και τον Στρατό

Για όλους τους παρα­πά­νω λόγους η κυβέρ­νη­ση οφεί­λει να πάρει σήμε­ρα, εκτά­κτως, όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση των πυρ­κα­γιών όπως:

Να εξα­σφα­λί­σει την ανα­γκαία, ακό­μα και έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση μέσω του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για τη δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία των δασών σε όλους τους εμπλε­κό­με­νους κρα­τι­κούς φορείς για να μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στις απαι­τή­σεις της αντι­πυ­ρι­κής περιόδου.

Να καλύ­ψει τις τερά­στιες ανά­γκες της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας και της Πυρο­σβε­στι­κής με μόνι­μο προσωπικό.

Να μονι­μο­ποι­ή­σει τώρα όλους τους πεντα­ε­τείς, επτα­ε­τείς και επο­χι­κούς πυροσβέστες.

Να καταρ­γή­σει την αδια­νό­η­τη υπε­ρερ­γα­σία των πυρο­σβε­στών με το πρό­σχη­μα των “έκτα­κτων ανα­γκών” και τη διαρ­κή επί­κλη­ση μερι­κών και γενι­κών επι­φυ­λα­κών για προ­λη­πτι­κούς λόγους.

Να καταρ­γή­σει την αντιε­πι­στη­μο­νι­κή διά­σπα­ση της ενιαί­ας δια­χεί­ρι­σης των δασών, που ισχύ­ει από το 1998 και δια­χω­ρί­ζει την πρό­λη­ψη από την κατα­στο­λή της πυρκαγιάς.

Να εφαρ­μό­σει για τους πυρο­σβέ­στες ένα σύγ­χρο­νο μισθο­λό­γιο, που θα λαμ­βά­νει υπό­ψη και το σημε­ρι­νό κόστος ζωής. Επί­σης, να καθιε­ρω­θεί πεν­θή­με­ρη βδο­μά­δα εργα­σί­ας με πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση των υπε­ρω­ριών, των νυχτε­ρι­νών, των εξαι­ρέ­σι­μων και αργιών, όπως προ­βλέ­πε­ται για τους υπό­λοι­πους δημό­σιους υπαλλήλους.

Να υπάρ­ξει ριζι­κή αλλα­γή στον τρό­πο εκπαί­δευ­σης των πυρο­σβε­στών, μέσα από ένα τρί­χρο­νο πλά­νο εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, που θα συμπε­ρι­λαμ­βά­νει και την πρα­κτι­κή εκπαί­δευ­ση με αξιο­ποί­η­ση της σύγ­χρο­νης επι­στη­μο­νι­κής γνώ­σης και όλων των απα­ραί­τη­των μέσων και σε κατάλ­λη­λες κτι­ρια­κές εγκαταστάσεις.

Να χορη­γη­θούν όλα τα συσ­σω­ρευ­μέ­να οφει­λό­με­να ρεπό στους πυροσβέστες.

Να εξα­σφα­λί­σει τα απα­ραί­τη­τα χρή­μα­τα από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό ώστε να ενι­σχύ­σει τις αρμό­διες δυνά­μεις πυρο­προ­στα­σί­ας με τα ανα­γκαία μέσα, με βελ­τί­ω­ση των υπο­δο­μών, των τεχνι­κών μέσων, με ενί­σχυ­ση και ανα­νέ­ω­ση του μηχα­νο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος σε πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα και σύγ­χρο­να πλω­τά μέσα για τους λιμε­νι­κούς πυρο­σβε­στι­κούς σταθ­μούς καθώς και των Δασαρχείων.

Να ενι­σχυ­θεί και να ανα­νε­ω­θεί ο κρα­τι­κός ενα­έ­ριος στό­λος αερο­πυ­ρό­σβε­σης και διά­σω­σης, παίρ­νο­ντας υπό­ψη την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της χρή­σης του ως μέσου, καθώς και τις ιδιαί­τε­ρες γεω­μορ­φο­λο­γι­κές συν­θή­κες της χώρας μας.

Να γίνει σχε­δια­σμός των απα­ραί­τη­των δασο­τε­χνι­κών — αντι­δια­βρω­τι­κών — αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων και να εξα­σφα­λι­στούν οι ανα­γκαί­ες πιστώ­σεις, στο πλαί­σιο της συνο­λι­κής δια­χεί­ρι­σης των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των και των ορει­νών — ημιο­ρει­νών περιοχών.

Να γίνο­νται προ­σλή­ψεις στο εξής συνο­λι­κά για μόνι­μες θέσεις με πλή­ρη επι­χει­ρη­σια­κή αξιο­ποί­η­ση και πλή­ρη εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα και να καταρ­γη­θεί το αντι­λαϊ­κό — αντερ­γα­τι­κό καθε­στώς της επο­χι­κής εργασίας.

Να παρ­θεί πίσω η Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιεχομένου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουρ­γοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρ­νη­ση για την υλο­ποί­η­ση όλων των παρα­πά­νω προτάσεων.

Ενω­τι­κή Αγω­νι­στι­κή Κίνη­ση Πυρο­σβε­στών: Ανα­κοί­νω­ση για τις δηλώ­σεις του Πρω­θυ­πουρ­γού σχε­τι­κά με την στε­λέ­χω­ση ασθε­νο­φό­ρων του ΕΚΑΒ από πυροσβέστες

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο