Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού

Εάν προ­τί­θε­ται να ανα­λά­βει τις προ­φα­νείς ‑του­λά­χι­στον πολι­τι­κές- ευθύ­νες που υπάρ­χουν για τη μη δια­σφά­λι­ση των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των εκλο­γέ­ων, σε ποιες ενέρ­γειες έχει προ­βεί για τη διε­ρεύ­νη­ση των συν­θη­κών διαρ­ρο­ής των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων και για την από­δο­ση των ανά­λο­γων διοι­κη­τι­κών ή και ποι­νι­κών ευθυ­νών σε όλους τους εμπλε­κό­με­νους και τι μέτρα θα πάρει για να απο­τρα­πεί κάθε πιθα­νό­τη­τα επα­νά­λη­ψης αντί­στοι­χου περι­στα­τι­κού και για να προ­στα­τευ­τεί ‑όσο αυτό είναι δυνα­τό- η δια­δι­κα­σία εγγρα­φής στην πλατ­φόρ­μα από αντί­στοι­χες διαρ­ρο­ές προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων, ρωτούν την υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Γιάν­νης Γκιό­κας, Γιάν­νης Δελής, Μαρία Κομνη­νά­κα και Βασί­λης Μετα­ξάς, με Ερώ­τη­σή τους που κατέ­θε­σαν προς την Νίκη Κεραμέως.

Ανα­λυ­τι­κά το κεί­με­νο της Ερώτησης:

«Τερά­στιο πολι­τι­κό και νομι­κό ζήτη­μα έχει δημιουρ­γή­σει η διαρ­ροή προ­σω­πι­κών λογα­ρια­σμών ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου Ελλή­νων εκλο­γέ­ων του εξω­τε­ρι­κού, που είχαν εγγρα­φεί στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους εξω­τε­ρι­κού για τις προη­γού­με­νες εκλογές.

Η διαρ­ροή αυτή απο­κα­λύ­φθη­κε από πλή­θος καταγ­γε­λιών των ίδιων των Ελλή­νων του εξω­τε­ρι­κού, που έλα­βαν μηνύ­μα­τα από την ευρω­βου­λευ­τή της ΝΔ και μέλος της Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του Ευρω­παϊ­κού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, Άννα-Μισέλ Αση­μα­κο­πού­λου, χωρίς οι ίδιοι να έχουν δώσει τη συγκα­τά­θε­σή τους ή να έχουν εγγρα­φεί σε κάποια λίστα παρα­λη­πτών που τηρεί η ευρωβουλευτής.

Σύμ­φω­να με τις ίδιες καταγ­γε­λί­ες σε πολ­λές περι­πτώ­σεις πρό­κει­ται για “διευ­θύν­σεις” ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου (email), που οι Από­δη­μοι αξιο­ποί­η­σαν μόνο για την εγγρα­φή τους στις ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, συνε­πώς σε καμία περί­πτω­ση δεν θα μπο­ρού­σαν αυτές να ήταν γνω­στές σε τρίτους.

Επι­πλέ­ον, οι παρα­λή­πτες του μηνύ­μα­τος της ευρω­βου­λευ­τή έλα­βαν με μερι­κά λεπτά δια­φο­ρά και ενη­με­ρω­τι­κό μήνυ­μα ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών σχε­τι­κά με την επι­στο­λι­κή ψήφο, γεγο­νός που παρα­πέ­μπει σε κάποιου είδους συντο­νι­σμό μετα­ξύ των δύο μηνυμάτων.

Είναι προ­φα­νές ότι προ­κύ­πτουν εύλο­γα και ανα­πά­ντη­τα ερω­τή­μα­τα σχε­τι­κά με το πώς και κάτω από ποιες συν­θή­κες η κυβερ­νη­τι­κή ευρω­βου­λευ­τής απέ­κτη­σε τις διευ­θύν­σεις ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου που μόνο οι αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών θα έπρε­πε να κατέχουν.

Όλα τα παρα­πά­νω, εκτός των σοβα­ρών πολι­τι­κών και νομι­κών προ­ε­κτά­σε­ων που έχουν, επι­βε­βαιώ­νουν και τους μεγά­λους κιν­δύ­νους που από την πρώ­τη στιγ­μή είχε επι­ση­μά­νει το ΚΚΕ για το αδιά­βλη­το των ευρω­ε­κλο­γών, μέσα από τη δια­δι­κα­σία της επι­στο­λι­κής ψήφου, την οποία στή­ρι­ξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισ­σό­τε­ρο που η επι­στο­λι­κή ψήφος (υπο­χρε­ω­τι­κή για τους ψηφο­φό­ρους του εξω­τε­ρι­κού), κατά την ταυ­το­ποί­η­ση, παρα­λα­βή, απο­στο­λή των σχε­τι­κών φακέ­λων, θα διεκ­πε­ραιώ­νε­ται από ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες ταχυ­δρο­μεί­ων – ταχυ­με­τα­φο­ρών, οι οποί­ες θα έχουν στην κατο­χή τους προ­σω­πι­κά στοι­χεία των ψηφοφόρων.

Με βάση τα παρα­πά­νω ερω­τά­ται η κ. Υπουργός:

- Προ­τί­θε­ται να ανα­λά­βει τις προ­φα­νείς ‑του­λά­χι­στον πολι­τι­κές- ευθύ­νες που υπάρ­χουν για τη μη δια­σφά­λι­ση των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των εκλογέων.

- Σε ποιες ενέρ­γειες έχει προ­βεί για τη διε­ρεύ­νη­ση των συν­θη­κών διαρ­ρο­ής των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων και για την από­δο­ση των ανά­λο­γων διοι­κη­τι­κών ή και ποι­νι­κών ευθυ­νών σε όλους τους εμπλεκόμενους.

- Τι μέτρα θα πάρει για να απο­τρα­πεί κάθε πιθα­νό­τη­τα επα­νά­λη­ψης αντί­στοι­χου περι­στα­τι­κού και για να προ­στα­τευ­τεί ‑όσο αυτό είναι δυνα­τό- η δια­δι­κα­σία εγγρα­φής στην πλατ­φόρ­μα από αντί­στοι­χες διαρ­ρο­ές προ­σω­πι­κών δεδομένων».

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο