Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Κατεπείγουσα ερώτηση για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατέ­θε­σε κατε­πεί­γου­σα ερώ­τη­ση προς την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ανα­δει­κνύ­ο­ντας το αίτη­μα για πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση από ευρω­ε­νω­σια­κά κον­δύ­λια χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις στους πλη­γέ­ντες από τις πλημ­μύ­ρες της Θεσσαλίας.

Όπως υπο­γραμ­μί­ζει: «15 νεκροί μέχρι αυτή την ώρα, και ένας ατε­λεί­ω­τος εφιάλ­της για τους κατοί­κους είναι τα απο­τε­λέ­σμα­τα των πλημ­μυ­ρών που χτύ­πη­σαν τη Θεσσαλία.

Ολό­κλη­ρα χωριά στην Καρ­δί­τσα και στα Τρί­κα­λα βρί­σκο­νται κυριο­λε­κτι­κά κάτω από τα λασπό­νε­ρα, συνοι­κί­ες μέσα στην πόλη της Λάρι­σας και χωριά του Νομού έχουν πλημ­μυ­ρί­σει ενώ ο κίν­δυ­νος για όλη την πόλη από την υπερ­χεί­λι­ση του Πηνειού παρα­μέ­νει. Ο δε Βόλος βρί­σκε­ται εδώ και μία εβδο­μά­δα μέσα στις λάσπες και χωρίς πόσι­μο νερό, ενώ το Πήλιο είναι σχε­δόν καθο­λι­κά αποκλεισμένο.
Πραγ­μα­τι­κά ανυ­πο­λό­γι­στες είναι οι κατα­στρο­φές σε περιου­σί­ες και καλ­λιέρ­γειες με αβέ­βαιο το αν, πότε και με ποιους όρους θα μπο­ρέ­σουν να ξανακαλλιεργήσουν.

Σε όλα αυτά προ­στί­θε­ται και ο υγειο­νο­μι­κός κίν­δυ­νος εξαι­τί­ας των χιλιά­δων νεκρών ζώων, των λιμνα­ζό­ντων νερών, των κου­νου­πιών, της κατα­στρο­φής των δομών ύδρευ­σης και της απου­σί­ας πόσι­μου νερού, με γαστρε­ντε­ρί­τι­δες και δερ­μα­τι­κές ασθέ­νειες να έχουν κάνει ήδη την εμφά­νι­σή τους.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: 10άδες μέλη ΚΚΕ & ΚΝΕ στη μάχη καθα­ρι­σμού _Η υπο­δο­χή των συν­δι­κά­των της Αττι­κής από τους αγρό­τες _VIDEO+Φωτο

Απέ­να­ντι στις εξορ­γι­στι­κές δικαιο­λο­γί­ες κυβέρ­νη­σης, περι­φε­ρεια­κών και δημο­τι­κών αρχών, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι μία και αμεί­λι­κτη: για τις επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες τρα­γω­δί­ες που ζει ο λαός μας ευθύ­νε­ται η πολι­τι­κή που ακο­λου­θούν δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις και το εχθρι­κό αστι­κό κρά­τος, ανά­με­σα τους και οι Περι­φε­ρεια­κές και Τοπι­κές Διοι­κή­σεις. Η πολι­τι­κή που αφή­νει τον λαό απρο­στά­τευ­το και ανο­χύ­ρω­το απέ­να­ντι σε όλες τις κατα­στρο­φές, για­τί θεω­ρεί την κάλυ­ψη των ανα­γκών του περιτ­τό κόστος.

Προ­κλη­τι­κή συνά­μα, είναι η ανα­κοί­νω­ση εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης των μέτρων απο­κα­τά­στα­σης για τους πλη­γέ­ντες που εκτός ότι είναι ανε­παρ­κέ­στα­τα συνι­στούν κι εμπαιγ­μό. Μάλι­στα, σε ένα ρεσι­τάλ κρα­τι­κής — κυβερ­νη­τι­κής αναλ­γη­σί­ας, αγρό­τες με νεκρά ζώα και κατε­στραμ­μέ­νες καλ­λιέρ­γειες καλού­νται να πλη­ρώ­σουν εκα­το­ντά­δες ευρώ μόνο για να τους επι­τρα­πεί να κάνουν αίτη­ση για αποζημιώσεις!».

Με βάση όλα τα παρα­πά­νω οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ, Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου-Αλα­βά­νος κατέ­θε­σαν τα εξής ερωτήματα:

«Ερω­τά­ται η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή πώς τοπο­θε­τεί­ται στα αιτήματα:

  • - Για απο­ζη­μί­ω­ση 100% στους πλη­γέ­ντες της Θεσ­σα­λί­ας για το σύνο­λο των ζημιών μέσα από την ταχύ­τα­τη κινη­το­ποί­η­ση του λεγό­με­νου “Ταμεί­ου Αλλη­λεγ­γύ­ης” της ΕΕ με άμε­ση άρση όλων των δυσμε­νών όρων και προ­ϋ­πο­θέ­σε­ών του που περι­κό­πτουν τους δικαιού­χους και θεω­ρούν ως “μη επι­λέ­ξι­μες τις ιδιω­τι­κές απο­ζη­μιώ­σεις”, δηλα­δή την απο­ζη­μί­ω­ση των πληγέντων.
  • - Για την αξιο­ποί­η­ση κον­δυ­λί­ων όπως του “Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης” και του ΕΣΠΑ προ­κει­μέ­νου να κατευ­θυν­θούν όχι στην κερ­δο­φο­ρία των ομί­λων, όπως αυτά προ­ο­ρί­ζο­νται μέχρι σήμε­ρα, αλλά στην ανα­κού­φι­ση των πλη­γέ­ντων. Για την χορή­γη­ση άμε­σων γεν­ναί­ων ενι­σχύ­σε­ων, την επί­σπευ­ση της απο­κα­τά­στα­σης του συνό­λου των ζημιών σε σπί­τια με κατα­στή­μα­τα, καλ­λιέρ­γειες, ζώα αγρο­τι­κές — κτη­νο­τρο­φι­κές υπο­δο­μές και μηχα­νή­μα­τα, αυτο­κί­νη­τα, την στε­λέ­χω­ση κι εξο­πλι­σμό των Νοσο­κο­μεί­ων και Κέντρων Υγεί­ας, τη λήψη όλων των άμε­σων μέτρων δημό­σιας υγεί­ας απο­κα­τά­στα­σης, όλων των δικτύ­ων και υπο­δο­μών των πλη­γέ­ντων περιο­χών, της άμε­σης εκπό­νη­σης κι εκτέ­λε­σης όλων των ανα­γκαί­ων αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων.
  • - Στο γεγο­νός ότι η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όσο και τα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν, οι Περι­φε­ρεια­κές και Δημο­τι­κές αρχές έχουν βαριές, εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες για­τί δεν πραγ­μα­το­ποί­η­σαν τα ανα­γκαία αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα ενώ αντί­θε­τα υλο­ποι­ή­θη­καν οι κατευ­θύν­σεις της ευρω­ε­νω­σια­κής οδη­γί­ας 2007/60/ΕΚ που ορί­ζει ότι τα κρά­τη-μέλη πρέ­πει να εφαρ­μό­ζουν σχέ­δια “που δεν συνε­πά­γο­νται υπερ­βο­λι­κό κόστος στον τομέα της δια­χεί­ρι­σης των κιν­δύ­νων πλημ­μύ­ρας” δια­κρί­νο­ντας “περιο­χές που στε­ρού­νται σημα­σί­ας, παρα­δείγ­μα­τος χάριν (…) σε αραιο­κα­τοι­κη­μέ­νες περιο­χές ή ακα­τοί­κη­τες περιο­χές (…) ή σε περιο­χές με περιο­ρι­σμέ­νους οικο­νο­μι­κούς πόρους”, με τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα την απώ­λεια ανθρώ­πι­νων ζωών, περιου­σιών, την κατα­στρο­φή του περιβάλλοντος».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο