Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφιάλτική νύχτα στην Εύβοια: Πνίγηκαν βρέφος και δύο ηλικιωμένοι (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Πλη­ρο­φο­ρί­ες και για τρί­το νεκρό, ένα βρέ­φος, στην περιο­χή των Πολι­τι­κών που πλημ­μύ­ρι­σαν το βρά­δυ από τις βρο­χές σε συν­δυα­σμό με την έλλει­ψη αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωράκισης.

Έγι­νε γνω­στό πως το βρέ­φος βρέ­θη­κε νεκρό σε σπί­τι στα Πολιτικά.

Ανε­πι­βε­βαί­ω­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες στο μετα­ξύ μιλούν και για τέταρ­το νεκρό. Σύμ­φω­να με τα όσα μετέ­δω­σε η ΕΡΤ πρό­κει­ται για έναν 39χρονο στην περιο­χή Μπούρτζι.

Πιο νότια, στο Βασι­λι­κό, συνε­χί­ζο­νται οι προ­σπά­θειες με ελι­κό­πτε­ρο Super Puma για τον εντο­πι­σμό αγνο­ου­μέ­νων. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες αγνο­ού­νται δύο άνθρωποι.

Η κατά­στα­ση είναι εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη στην κεντρι­κή Εύβοια.

Δύο ηλι­κιω­μέ­νοι ανα­σύρ­θη­καν νεκροί στα Πολι­τι­κά Ευβοί­ας από τα σπί­τια τους που πλημ­μύ­ρι­σαν από την τρο­με­ρή νερο­πο­ντή που έπνι­ξε από χτες το βρά­δυ την περιο­χή και ειδι­κό­τε­ρα τα Ψαχνά, τα Πολι­τι­κά και το Λευ­κα­ντί. Πρό­κει­ται για ένας 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποί­οι είχαν εγκλω­βι­στεί στις οικί­ες τους όπου βρέ­θη­καν χωρίς τις αισθή­σεις τους.

Η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία συνε­χί­ζει τις επι­χει­ρή­σεις για απο­μα­κρύν­σεις των εγκλω­βι­σμέ­νων από τις πλημ­μύ­ρες στην Εύβοια, ενώ σε επι­φυ­λα­κή βρί­σκε­ται όλος ο μηχα­νι­σμός, καθώς σύμ­φω­να με την ΕΜΥ τα φαι­νό­με­να ανα­μέ­νε­ται τα συνε­χι­στούν μέχρι τις μεση­με­ρια­νές ώρες σήμε­ρα, Κυρια­κή 9 Αυγούστου.

Σημειώ­νε­ται ότι από νωρίς τη νύχτα είχε γίνει στην Εύβοια μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση με τις κατευ­θύν­σεις και της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, ενώ το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα ήταν σε επι­φυ­λα­κή από τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες λόγω των προ­βλέ­ψε­ων της ΕΜΥ. Ωστό­σο, όπως λένε αρμό­διοι αξιω­μα­τι­κοί, ο όγκος νερού που έπε­σε ήταν πάρα πολύ μεγά­λος με απο­τέ­λε­σμα να σημειω­θούν οι μεγά­λες πλημμύρες.

Μέχρι πριν από λίγο, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από το ΠΣ, έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από οχή­μα­τα και οικί­ες 35 απο­μα­κρύν­σεις ατό­μων τα οποία έχουν μετα­φερ­θεί σε ασφα­λές σημείο ενώ η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία έχει δεχθεί 139 κλή­σεις οι περισ­σό­τε­ρες εκ των οποί­ων αφο­ρούν αντλή­σεις υδάτων.

Οι κλή­σεις αφο­ρούν στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Δήμου Διρ­φύ­ων-Μεσ­σα­πί­ων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολι­τι­κών) και Δήμου Χαλ­κι­δέ­ων Ευβοί­ας και κυρί­ως στις περιο­χές Μπούρ­τζι, Πολι­τι­κά και Λευκαντί.

Για την αντι­με­τώ­πι­ση των περι­στα­τι­κών επι­χει­ρούν 83 πυρο­σβέ­στες και πεζο­πό­ρο τμή­μα με ειδι­κό εξο­πλι­σμό, 31 οχή­μα­τα, ειδι­κά οχή­μα­τα καθώς και 3 δια­σω­στι­κές λέμ­βοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επί­σης, ενερ­γούν στις πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες περιο­χές ενα­έ­ριοι δια­σώ­στες του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελι­κό­πτε­ρο καθώς και ένα ακό­μη ελι­κό­πτε­ρο για ενα­έ­ρια επι­τή­ρη­ση και συντο­νι­σμό των δυνά­με­ων που επιχειρούν.

Συν­δρο­μή παρέ­χει το Λιμε­νι­κό Σώμα με ένα πλω­τό μέσο και ένα ελι­κό­πτε­ρο έρευ­νας και διά­σω­σης και η Τοπι­κή Αυτο­διοί­κη­ση με μηχα­νή­μα­τα έργου.

Λόγω των προ­βλέ­ψε­ων της ΕΜΥ η Πυρο­σβε­στι­κή καλεί τους πολί­τες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί και σε περί­πτω­ση εκδή­λω­σης έκτα­κτων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων, να ακο­λου­θούν πιστά τις υπο­δεί­ξεις των αρμό­διων αρχών.

Συνεχίζει η κακοκαιρία και τα προβλήματα στην Εύβοια 

«Ήδη έχουν κατα­γρα­φεί δύο νεκροί ένας άνδρας 85 χρο­νών και μία γυναί­κα 86 χρο­νών που έμει­ναν σε δια­φο­ρε­τι­κά σπί­τια, εγκλω­βί­στη­καν και έχα­σαν τη ζωή τους» δηλώ­νει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρ­χος Διρ­φύ­ων Μεσ­σα­πί­ων Γιώρ­γος Ψαθάς προ­σθέ­το­ντας ότι «ανα­ζη­τού­με έναν ακό­μη και ελπί­ζου­με να μην είναι ο τρί­τος νεκρός».

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις, ιδιαί­τε­ρα στα Ψαχνά και στα Πολι­τι­κά το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των σπι­τιών έχουν πλημ­μυ­ρί­σει και οι προ­σπά­θειες απε­γκλω­βι­σμού συνε­χί­ζο­νται, μέσα από νερά και λάσπες, ενώ μετά τις 8 το πρωί άρχι­σε σιγά-σιγά να πέφτει η έντα­ση της βρο­χής και το κύμα μετα­κι­νή­θη­κε περισ­σό­τε­ρο νότια.

Στα Πολι­τι­κά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή όπως τα χωριά Στε­νή, Πούρ­νος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρ­ξει τερά­στιες ζημιές και σε σπί­τια και σε υπο­δο­μές αλλά και στο οδι­κό δίκτυο. Το μόνο θετι­κό σημά­δι είναι ότι έχει στα­μα­τή­σει βροχή.

Ήδη χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα εργά­ζο­νται στο κεντρι­κό δρό­μο προς τα Πολι­τι­κά για να απο­κα­τα­στή­σουν την κυκλοφορία.

Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί σε Μπούρτζι και Λευκαντί

Δεν συμ­βαί­νει όμως το ίδιο νότια της Χαλ­κί­δας εκεί όπου οι πυρο­σβέ­στες αδυ­να­τούν να φτά­σουν στα σπί­τια για­τί οι δρό­μοι είναι κομ­μέ­νοι και ζήτη­σαν ενι­σχύ­σεις από ελι­κό­πτε­ρο ώστε να ξεκι­νή­σουν απε­γκλω­βι­σμοί ανθρώ­πων από τις ταρά­τσες των σπιτιών.

Όπως έγι­νε γνω­στό, δια­τέ­θη­κε ελι­κό­πτε­ρο και σε λίγο θα βρί­σκε­ται εκεί έτσι ώστε να βοη­θή­σει, ιδιαί­τε­ρα στο Μπούρ­τζι και το Λευ­κα­ντί, καθώς έχει κατα­στρα­φεί το οδι­κό δίκτυο και τα νερά δεν επι­τρέ­πουν την κίνη­ση κανε­νός αυτο­κι­νή­του. Τα μονά οχή­μα­τα που έχουν μπει στην περιο­χή είναι χωμα­τουρ­γι­κά οχή­μα­τα που έχει δια­θέ­σει η Περι­φέ­ρεια, ενώ συνε­χί­ζε­ται η βρο­χό­πτω­ση με συνέ­πεια να μην υπάρ­χει μια πρώ­τη απο­τί­μη­ση των ζημιών δεν είναι δυνα­τόν να προ­σεγ­γί­σουν τα Πυρο­σβε­στι­κά οχήματα.

evoia13 evoia14 evoia15 evoia16 evoia17 evoia18 evoia19

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο