Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εφυγε» μία μεγάλη μορφή του ελληνικού μπάσκετ, ο Νίκος Μήλας

Μία μεγά­λη μορ­φή του ελλη­νι­κού μπά­σκετ, ο Νίκος Μήλας, «έφυ­γε» χτες από τη ζωή σε ηλι­κία 91 ετών. Ο εκλι­πών ήταν ο προ­πο­νη­τής της σπου­δαί­ας ομά­δας της ΑΕΚ που το 1968 έγι­νε η πρώ­τη ελλη­νι­κή που κατέ­κτη­σε ευρω­παϊ­κό τίτλο, το Κύπελ­λο Κυπελ­λού­χων Ευρώ­πης. Γενι­κό­τε­ρα είχε μακρά και επι­τυ­χη­μέ­νη δια­δρο­μή στο ελλη­νι­κό μπά­σκετ, και ως αθλη­τής και ως προπονητής.

Ο Νίκος Μήλας που ήταν ένας από τους πιο­νιέ­ρους του ελλη­νι­κού μπά­σκετ γεν­νή­θη­κε στις 9 Ιου­λί­ου του 1928 και εμφα­νί­σθη­κε στο μπά­σκετ τα πρώ­τα μετα­πο­λε­μι­κά χρό­νια. Στην αντρι­κή ομά­δα του Πανα­θη­ναϊ­κού προ­ω­θή­θη­κε από το εφη­βι­κό τμή­μα της ομά­δας γύρω στο 1948. Με τη φανέ­λα του Πανα­θη­ναϊ­κού θα παί­ξει στην τελι­κή φάση του πανελ­λή­νιου πρω­τα­θλή­μα­τος 1949 όπου η ομά­δα του θα κατα­τα­γεί τέταρτη.

Την ίδια χρο­νιά ο Μήλας θα συν­δέ­σει και ως μπα­σκε­τμπο­λί­στας το όνο­μα του με μια άλλη μεγά­λη επι­τυ­χία του Ελλη­νι­κού μπά­σκετ. Την κατά­κτη­ση της 3ης θέσης στο Ευρω­μπά­σκετ του 1949. Ένα χρό­νο αργό­τε­ρα θα πάρει το πρώ­το πρω­τά­θλη­μα με τον Παναθηναϊκό.

Το σκη­νι­κό θα επα­να­λη­φθεί και το 1951 και την επό­με­νη χρο­νιά ο Μήλας είναι μέλος της εθνι­κής ομά­δας και ταξι­δεύ­ει στο Ελσίν­κι για τους Ολυ­μπια­κούς Αγώνες.

Κάπου ανά­με­σα στο 1955 και στο 1956 ο Μήλας στα­μα­τά­ει το μπά­σκετ σε ηλι­κία μικρό­τε­ρη των 30 ετών.

Ανα­λαμ­βά­νει προ­πο­νη­τής στα μικρά τμή­μα­τα του Πανα­θη­ναϊ­κού και το 1960 προ­ω­θεί­ται στη θέση του προ­πο­νη­τή της αντρι­κής ομά­δας.  Τον Αύγου­στο του 1961 σε ηλι­κία μόλις 33 ετών ο Μήλας γίνε­ται ο δεύ­τε­ρος στην ιστο­ρία του Πανα­θη­ναϊ­κού που κερ­δί­ζει πρω­τά­θλη­μα Ελλά­δος και ως παί­κτης και ως προ­πο­νη­τής μετά τον Μίσ­σα Πανταζόπουλο!

Θα δια­κό­ψει για λίγο και θα επι­στρέ­ψει στον πάγκο της ομά­δας το 1963 και θα γίνει ο πρώ­τος προ­πο­νη­τής του Πανα­θη­ναϊ­κού στην ιστο­ρία του πρω­τα­θλή­μα­τος Α’ Εθνι­κής που θεσπί­στη­κε με ενιαία μορ­φή εκεί­νη ακρι­βώς τη χρο­νιά. Μένει για δύο χρό­νια στην ομά­δα αλλά η αδυ­να­μία του Πανα­θη­ναϊ­κού να κατα­κτή­σει τον τίτλο οδη­γεί στην απο­μά­κρυν­σή του.

Το 1967 θα ανα­λά­βει την ΑΕΚ και θα την οδη­γή­σει στον άθλο της κατά­κτη­σης του Κυπέλ­λου Κυπελ­λού­χων το 1968. Με την ΑΕΚ θα κατα­κτή­σει και δύο τίτλους πρω­τα­θλη­τή (1968, 1970). Το 1970 ο Μήλας θα απο­χω­ρή­σει από την ΑΕΚ και θα ανα­λά­βει την τεχνι­κή ηγε­σία του Ολυ­μπια­κού όπου έμει­νε για ενά­μι­ση χρό­νο. Μετά από σύντο­μη θητεία στον πάγκοπ του Πανα­θη­ναϊ­κού και της ΑΕΚ απο­σύ­ρε­ται από την ενερ­γό προ­πο­νη­τι­κή δράση.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο