Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ζωής και θανάτου…

«Η πολε­μι­κή σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία πυρο­δο­τεί επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις για τους λαούς της Ευρώ­πης, για όλο τον κόσμο, μετά τη ρωσι­κή εισβο­λή, καθώς ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός αντα­γω­νι­σμός εισέρ­χε­ται σε νέα φάση. Ο κίν­δυ­νος μιας πιο γενι­κευ­μέ­νης πολε­μι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης είναι σήμε­ρα πιο ορα­τός από κάθε ανά­λο­γη κατά­στα­ση». Αυτά σημεί­ω­νε τον περα­σμέ­νο Μάρ­τη η Από­φα­ση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρανία.

Οι εξε­λί­ξεις που ακο­λού­θη­σαν, με απο­κο­ρύ­φω­μα τη Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ που τώρα βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, δεν επι­βε­βαιώ­νουν απλά την πολε­μι­κή προ­ε­τοι­μα­σία ανά­με­σα στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά στρα­τό­πε­δα, αλλά και τους τερά­στιους κιν­δύ­νους που απορ­ρέ­ουν για τους λαούς από την επι­θε­τι­κή πολι­τι­κή του ΝΑΤΟ, που κλι­μα­κώ­νε­ται σε όλα τα επί­πε­δα. Αυτό μαρ­τυ­ρούν όλα τα στοι­χεία, τέσ­σε­ρις μήνες μετά την έναρ­ξη του πολέμου.

Το ΝΑΤΟ δεκα­πλα­σιά­ζει τις ετοι­μο­πό­λε­μες δυνά­μεις του, κυρί­ως στο έδα­φος της Ευρώ­πης, και ετοι­μά­ζε­ται να ανα­πτύ­ξει 300.000 και πλέ­ον ΝΑΤΟι­κούς σε διά­τα­ξη πολέ­μου απέ­να­ντι στη Ρωσία. Οι λεγό­με­νες «ομά­δες μάχης» ανα­βαθ­μί­ζο­νται και διευ­ρύ­νο­νται στη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία.

Το σχέ­διο περι­κύ­κλω­σης της Ρωσί­ας επε­κτεί­νε­ται, με τη διεύ­ρυν­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας στη σκαν­δι­να­βι­κή χερ­σό­νη­σο. Παρά τις αντιρ­ρή­σεις της Τουρ­κί­ας, που παζα­ρεύ­ει τον δικό της ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο στον ΝΑΤΟι­κό σχε­δια­σμό, η ενερ­γό­τε­ρη εμπλο­κή της Σου­η­δί­ας και της Φιν­λαν­δί­ας στα ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια έχει δρο­μο­λο­γη­θεί και δημιουρ­γεί νέα δεδο­μέ­να στην αντι­πα­ρά­θε­ση με τη Ρωσία, που έχει προει­δο­ποι­ή­σει ότι δεν θα δεχτεί ΝΑΤΟι­κές βάσεις και πυρη­νι­κά όπλα στις δύο αυτές χώρες.

Εξί­σου επι­θε­τι­κή είναι και η προ­σπά­θεια διεύ­ρυν­σης των εταί­ρων — μη μελών του ΝΑΤΟ στην περιο­χή του Περ­σι­κού Κόλ­που και του Ινδο-Ειρη­νι­κού, όπου βρί­σκε­ται το άλλο μεγά­λο μέτω­πο της αντι­πα­ρά­θε­σης με την Κίνα. Οι αντα­γω­νι­σμοί σ’ αυτήν την περιο­χή οξύ­νο­νται επι­κίν­δυ­να, απο­τυ­πώ­νο­ντας με τον πιο άμε­σο τρό­πο τη σύγκρου­ση ΗΠΑ — Κίνας για την οικο­νο­μι­κή, στρα­τιω­τι­κή και πολι­τι­κή πρω­το­κα­θε­δρία στο διε­θνές ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστημα.

Οι πολε­μι­κοί προ­ϋ­πο­λο­γι­σμοί των κρα­τών — μελών του ΝΑΤΟ απο­γειώ­νο­νται, με κολοσ­σιαία εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι αυτά δεν εξυ­πη­ρε­τούν την άμυ­να των κρα­τών, την προ­ά­σπι­ση της εδα­φι­κής τους ακε­ραιό­τη­τας και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα, αλλά τους επι­θε­τι­κούς σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ απέ­να­ντι στους αντα­γω­νι­στές του. Οι λαοί θα πλη­ρώ­σουν από την τσέ­πη τους περισ­σό­τε­ρα από 1 τρισ. ευρώ μόνο το 2022 για να κατα­στεί το ΝΑΤΟ ικα­νό­τε­ρο στη στρα­τιω­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της Ρωσί­ας, αλλά και της Κίνας.

Το «στρα­τη­γι­κό δόγ­μα» του ΝΑΤΟ απέ­να­ντι στη Ρωσία προ­σαρ­μό­ζε­ται στα νέα δεδο­μέ­να της πολε­μι­κής σύγκρου­σης και από «στρα­τη­γι­κός εταί­ρος» χαρα­κτη­ρί­ζε­ται πλέ­ον «στρα­τη­γι­κή απει­λή» για την ευρω­α­τλα­ντι­κή συμ­μα­χία. Η Σύνο­δος Κορυ­φής της Μαδρί­της θα επι­βε­βαιώ­σει αυτήν την αλλα­γή, που έχει ήδη απο­τυ­πω­θεί στη στή­ρι­ξη με όλα τα μέσα της κυβέρ­νη­σης και των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Ουκρα­νί­ας, για να απο­κρού­σουν τη ρωσι­κή εισβολή.

Μέσα σ’ αυτό το ναρ­κο­πέ­διο, η βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας στον ΝΑΤΟι­κό σχε­δια­σμό μόνο ανη­συ­χία θα πρέ­πει να προ­κα­λεί στον λαό. Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση στη­ρί­ζει τη διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ, συμ­με­τέ­χει με έμψυ­χο και άλλο στρα­τιω­τι­κό υλι­κό στις μονά­δες ταχεί­ας αντί­δρα­σης του ΝΑΤΟ, στέλ­νει οπλι­σμό στην Ουκρα­νία, στη­ρί­ζει τον πολε­μι­κό σχε­δια­σμό με τις βάσεις και τις άλλες ΝΑΤΟι­κές υπο­δο­μές στη χώρα μας, ανα­λαμ­βά­νει να προ­ω­θή­σει τη ΝΑΤΟι­κή στρα­τη­γι­κή στα Βαλ­κά­νια και δαπα­νά σε εξο­πλι­σμούς το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, κατα­γρά­φο­ντας τη μια πρω­τιά μετά την άλλη στο σύνο­λο των 30 κρα­τών — μελών του ΝΑΤΟ, πάνω και από τις ΗΠΑ!

Είναι όλα αυτά που βάζουν τον ελλη­νι­κό λαό στο μάτι του κυκλώ­να της πολε­μι­κής προ­ε­τοι­μα­σί­ας και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, με ευθύ­νη και των άλλων κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­κού τόξου. Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που συμ­φω­νεί με τη νέα διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ, έχει βάλει τη σφρα­γί­δα του στη μετα­τρο­πή της χώρας σε ΝΑΤΟι­κό πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο, με τη δια­πραγ­μά­τευ­ση της «ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής στρα­τη­γι­κής συνερ­γα­σί­ας» και καλεί την κυβέρ­νη­ση να απαι­τή­σει μεγα­λύ­τε­ρα ανταλ­λάγ­μα­τα για την αστι­κή τάξη από την εμπλο­κή της στον πόλε­μο της Ουκρανίας.

Οι απο­φά­σεις της Συνό­δου του ΝΑΤΟ ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέ­μου και των αντα­γω­νι­σμών και φέρ­νουν πιο κοντά το ενδε­χό­με­νο γενί­κευ­σης της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης. Γι’ αυτό η οργα­νω­μέ­νη απά­ντη­ση του λαού ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και την εμπλο­κή της χώρας είναι πλέ­ον ζήτη­μα ζωής και θανά­του. Αυτό κατα­δει­κνύ­ουν και οι αυρια­νές κινη­το­ποι­ή­σεις στην Αθή­να, στη Δυτι­κή Ελλά­δα και αλλού, που το μήνυ­μά τους πρέ­πει να εκπέμ­ψει μαζι­κά και αποφασιστικά.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο