Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ: Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων σε Δήμους και Περιφέρειες

Στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση της Περι­φε­ρεια­κής Ένω­σης Δήμων Αττι­κής (ΠΕΔΑ) μίλη­σε τη Δευ­τέ­ρα 12 Φλε­βά­ρη ο Ηλί­ας Στα­μέ­λος, δήμαρ­χος Και­σα­ρια­νής εκ μέρους των εκλεγ­μέ­νων με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση».

Ο Ηλ. Στα­μέ­λος χαι­ρέ­τι­σε τις κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζό­με­νων σε όλη τη χώρα που κλι­μα­κώ­νο­νται ενό­ψει της μεγά­λης πανελ­λα­δι­κής απερ­γί­ας στις 28/2 και τόνι­σε πως «στη­ρί­ζου­με τα δίκαια αιτή­μα­τα των εργα­ζό­με­νων σε Δήμους και Περιφέρειες».

Χαι­ρέ­τη­σε επί­σης τις μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις των αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων, τις φοι­τή­τριες και τους φοι­τη­τές που δίνουν αγώ­να «απέ­να­ντι στα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, για πραγ­μα­τι­κά δημό­σια και δωρε­άν παι­δεία, για να έχουν πτυ­χία με αξία και αύριο δου­λειά με δικαιώματα».

Ο Ηλ. Στα­μέ­λος, στη συνέ­χεια, στά­θη­κε στις βαριές συνέ­πειες που ζει ο λαός από τις αντι­λαϊ­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις. Όπως σημεί­ω­σε, «έχου­με δρα­στι­κές περι­κο­πές των δαπα­νών για το σύνο­λο των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών. Έχου­με επι­πτώ­σεις, με την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση, τη φορο­λη­στεία, από την ακρί­βεια στους τομείς π.χ. ενέρ­γειας στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα που κατοι­κούν στις πόλεις μας αλλά και αύξη­ση όλων των δαπα­νών που σχε­τί­ζο­νται με την λει­τουρ­γία των υπη­ρε­σιών των Περι­φε­ρειών και των Δήμων. Με την ενί­σχυ­ση της πολι­τι­κής της αντα­πο­δο­τι­κής λει­τουρ­γί­ας, των αυξή­σε­ων των τελών κ.λ.π. Περι­φέ­ρειες και δήμοι ως κομ­μά­τι του κεντρι­κού κρά­τους ανα­λαμ­βά­νουν όλο και πιο ενερ­γό ρόλο στην υλο­ποί­η­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής και στους σχε­δια­σμούς επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Και έχουν συγκε­κρι­μέ­νες ευθύ­νες, για τις περι­φε­ρεια­κές και τις δημο­τι­κές αρχές που στη­ρί­ζο­νται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανε­ξάρ­τη­τα από το μαν­δύα με τον οποίο εμφανίζονται».

Στη συνέ­χεια ανέ­δει­ξε τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα των δήμων που επη­ρε­ά­ζουν δρα­μα­τι­κά την καθη­με­ρι­νό­τη­τα των κατοί­κων του λεκανοπεδίου.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, σχε­τι­κά με την κου­τσου­ρε­μέ­νη χρη­μα­το­δό­τη­ση, σημεί­ω­σε πως «οι ΚΑΠ δεν συμ­βα­δί­ζουν ούτε ακό­μα με τις προ­βλέ­ψεις του Νόμου 3852/2010 (Καλ­λι­κρά­της). Στους δήμους με βάση το νόμο θα έπρε­πε να δοθούν φέτος 8,5 δις και δίνο­νται 2,2 δις και στις περι­φέ­ρειες θα έπρε­πε να δοθεί 1,5 δις και δίνε­ται 0,7 δις».

Επί­σης, ανα­φέρ­θη­κε στην κατεύ­θυν­ση για έντα­ση της τοπι­κής φορο­λο­γί­ας και της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας, στα κατα­σχε­τή­ρια για οφει­λές άνω των 50 ευρώ, στις υπο­στε­λε­χω­μέ­νες υπη­ρε­σί­ες των δήμων, στις δημο­τι­κές δομές που είναι ασυ­ντή­ρη­τες και γερ­νά­νε και στην απου­σία υπο­δο­μών και ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δια­σμού πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, διό­τι «η προ­στα­σία του λαού θεω­ρεί­ται κόστος με βάση και τις κατευ­θύν­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης».

Ακό­μα, μίλη­σε για τη συνέ­χι­ση του εγκλή­μα­τος στη χωμα­τε­ρή της Φυλής ως «συνέ­πεια μιας εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής στον τομέα της δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζει και αυτόν τον τομέα ως πεδίο κερ­δο­φο­ρί­ας επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων σε βάρος της ποιό­τη­τας ζωής και της υγεί­ας του λαού, σε βάρος του περιβάλλοντος.Ταυτόχρονα την ίδια ώρα πλη­ρώ­σα­με τις πρώ­τες δόσεις από το χαρά­τσι στο τέλος ταφής και η ανα­κύ­κλω­ση καρ­κι­νο­βα­τεί με ευθύ­νη του κεντρι­κού κράτους».

Απέ­να­ντι στα ζητή­μα­τα αυτά υπο­γράμ­μι­σε πως η στά­ση της πλειο­ψη­φί­ας του ΔΣ της ΠΕΔΑ ήταν «τυπι­κή λει­τουρ­γία, ενώ κινού­νταν στην ίδια κατεύ­θυν­ση της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής χωρίς διεκ­δι­κη­τι­κό χαρα­κτή­ρα, περιο­ρι­ζό­με­νη σε δια­χει­ρι­στι­κού τύπου παρεμβάσεις».

«Εμείς έχου­με ως γνώ­μο­να το λαϊ­κό συμ­φέ­ρον και το επό­με­νο διά­στη­μα κινού­με­νοι με βάση αυτό που είχα­με πει προ­ε­κλο­γι­κά, δηλα­δή ως εργα­τι­κή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση διεκ­δι­κού­με και παλεύ­ου­με στη­ρι­ζό­με­νοι στη δύνα­μη των ανθρώ­πων του μόχθου, στη μεγά­λη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία» τόνι­σε ο Ηλ. Στα­μέ­λος και ανα­φέρ­θη­κε στις διεκ­δι­κή­σεις που στη­ρί­ζουν οι εκλεγ­μέ­νοι με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», οι οποί­ες αφορούν:

  • Την πλή­ρη κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, που να καλύ­πτει το σύνο­λο των ανα­γκών, Περι­φε­ρειών και Δήμων, με αύξη­ση της φορο­λό­γη­σης στο 45% του μεγά­λου κεφαλαίου.
  • Να απο­δο­θεί το σύνο­λο των πόρων που έχουν θεσπι­στεί για την Τ.Δ. και των οφει­λό­με­νων σε αυτή.
  • Μεί­ω­ση αντα­πο­δο­τι­κών τελών και φόρων. Κατάρ­γη­ση του κατα­να­γκα­στι­κού πλαι­σί­ου της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας στη λει­τουρ­γία των υπη­ρε­σιών των Δήμων, όπως ισχύ­ει σήμε­ρα σε καθα­ριό­τη­τα, ηλεκτροφωτισμό.
  • Κανέ­να περιου­σια­κό στοι­χείο φτω­χών, ανέρ­γων νοι­κο­κυ­ριών σε πλει­στη­ρια­σμό για όφει­λες στους Δήμους. Άμε­ση νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση της δυνα­τό­τη­τας του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου να απαλ­λάσ­σει ή να μειώ­νει χρέη οφει­λε­τών με βάση κοι­νω­νι­κά και οικο­νο­μι­κά κριτήρια.
  • Εξα­σφά­λι­ση της λει­τουρ­γί­ας και ανά­πτυ­ξη νέων δημό­σιων κοι­νω­νι­κών δομών με σύγ­χρο­νες, δωρε­άν παρο­χές και υπη­ρε­σί­ες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σύγ­χρο­να και ασφα­λή σχο­λι­κά κτίρια.
  • Συνο­λι­κός σχε­δια­σμός και χρη­μα­το­δό­τη­ση με ευθύ­νη του κρά­τους όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων και έργων για την πρό­λη­ψη και αντι­με­τώ­πι­ση φυσι­κών φαι­νο­μέ­νων και κατα­στρο­φών, της μεγά­λης έκτα­σης βιο­μη­χα­νι­κών και άλλων τεχνο­λο­γι­κών ατυχημάτων.
  • Δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των με γνώ­μο­να τις λαϊ­κές ανά­γκες, με σεβα­σμό στο περι­βάλ­λον, στην δημό­σια υγεία, στους φυσι­κούς πόρους, το λαϊ­κό εισόδημα.
  • Κατάρ­γη­ση όλου του αντι­δρα­στι­κού πλαι­σί­ου που έχει κατα­κερ­μα­τί­σει τις εργα­σια­κές σχέ­σεις και του μνη­μο­νι­κού πλαι­σί­ου που απα­γο­ρεύ­ει τις προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού στους Δήμους και τις Περι­φέ­ρειες. Πλή­ρη δια­σφά­λι­ση των όρων υγιει­νής και ασφά­λειας στην εργα­σία των εργα­ζο­μέ­νων στους δήμους.
  • Κατάρ­γη­ση όλου του αντι­δρα­στι­κού θεσμι­κού πλαι­σί­ου στη συγκρό­τη­ση, τις αρμο­διό­τη­τες των οργά­νων της ΤΔ, που στό­χο έχει την αντα­πο­δο­τι­κή και επι­χει­ρη­μα­τι­κή λει­τουρ­γία των Δήμων.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο