Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η&Μ: Μηνιάτικο 30 ευρώ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Το Σου­η­δι­κό Κρα­τι­κό Ταμείο Βοή­θειας προς χώρες του Τρί­του κόσμου  Swedfund μέσω του προ­γράμ­μα­τος επι­χει­ρη­μα­τι­κή βιω­σι­μό­τη­τα, απο­φά­σι­σε να χτί­σει εργο­στά­σιο ενδυ­μά­των για την εται­ρία ΗΜ (!) στην Αιθιο­πία. Το πρό­γραμ­μα υπο­λο­γί­ζε­ται να δώσει 4.000 θέσεις εργα­σί­ας. Δεν διευ­κρι­νί­ζει όμως αν αυξη­θούν οι μισθοί του προσωπικού.

Στα άλλα εργο­στά­σια ενδυ­μά­των της ΗΜ στην Αιθιο­πία ο μισθός είναι 300 κορώ­νες τον μήνα (30 ευρώ), 2 κορώ­νες, 0,20 ευρώ την Ώρα!

Παρό­λο που το εργο­στά­σιο χτί­ζε­ται με χρή­μα­τα κρα­τι­κής βοή­θειας το μεγα­θή­ριο των ενδυ­μά­των δεν μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί μεγα­λύ­τε­ρους μισθούς.

«Θα έχου­με τις ίδιες υψη­λές απαι­τή­σεις για βιω­σι­μό­τη­τα  και εργα­σια­κές σχέ­σεις όπως και στα υπό­λοι­πα εργο­στά­σια» δηλώ­νει εκπρό­σω­πος της εταιρείας .

«Η ΗΜ θα συν­δρά­μει με τόσες παραγ­γε­λί­ες ώστε το εργο­στά­σιο να μπο­ρεί να προ­σλά­βει 4.000 ράφτριες που αλλιώς θα ήταν άνεργες».

«Έτσι αυξά­νο­νται οι πιθα­νό­τη­τες επι­βί­ω­σης και για τις ράφτριες και την Αιθιο­πία» δηλώ­νει ο Gerth Svensson ανα­πλη­ρω­τής Δ.Σ της Swedfunds στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση. Στό­χος μας είναι η κατα­πο­λέ­μη­ση της φτώ­χειας σε μια από τις πιο φτω­χές χώρες» συμπλη­ρώ­νει, άσχε­τα αν κατα­δι­κά­ζει τους ίδιους τους εργα­ζό­με­νους σε φτώ­χεια με 30 ευρώ τον μήνα.

Η ΗΜ έχει περί­που  161.000 εργα­ζό­με­νους ανά τον κόσμο. 4. 500 κατα­στή­μα­τα σε 68 χώρες, ηλε­κτρο­νι­κό εμπό­ριο σε  41 χώρες. Το 2016 ο τζί­ρος της ήταν 223 δισ. κορώ­νες, 23 δισ. ευρώ. Το 2015 βάσει του αριθ­μού κατα­στη­μά­των είναι η μεγα­λύ­τε­ρη αλυ­σί­δα ρού­χων πάνω από τους αντα­γω­νι­στές Gap και Zara.

Τι να πρω­το­σχο­λιά­σει κανείς, παρα­με­ρί­ζο­ντας την όμορ­φη στη­μέ­νη, φωτο­γρα­φία για τις εργα­σια­κές συνθήκες ;

Το σύγ­χρο­νο δουλεμπόριο;

Την ιμπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή της Σου­η­δί­ας; Την αγα­στή συνερ­γα­σία των μονο­πω­λί­ων με τον κρα­τι­κό κορβανά ;

Την κατα­σπα­τά­λη­ση των χρη­μά­των των φορο­λο­γού­με­νων Σου­η­δών εργα­ζο­μέ­νων για τα κέρ­δη της ΗΜ;

Την παντε­λή έλλει­ψη δια­μαρ­τυ­ρί­ας από το Σου­η­δι­κό εργα­τι­κό κίνη­μα; Τα ζαχα­ρώ­νουν πίσω από ωραί­ες λέξεις όπως απα­σχό­λη­ση, βιω­σι­μό­τη­τα αλλά και σκλη­ρό εκβια­σμό όπως «επι­βί­ω­ση» για τους ανθρώ­πους και «σωτη­ρία» της άμοι­ρης Αιθιο­πί­ας. Καπι­τα­λι­σμός Σου­η­δι­κός πασπα­λι­σμέ­νος με χρυσόσκονη.

Πηγές
Εφη­με­ρί­δες Aftonbladet, SvD, Dagens Samhället.
SVT, Σου­η­δι­κή τηλεόραση.
Swedfunds.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο