Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ — Επιστολή Δημοκρατικών στο Μπάιντεν: Ζητούν συνομιλίες με τη Ρωσία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Τα πρώ­τα δείγ­μα­τα αμφι­σβή­τη­σης της πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης Μπάι­ντεν ανα­φο­ρι­κά με την ολο­έ­να και αυξα­νό­με­νη εμπλο­κή των ΗΠΑ στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία κάνουν την εμφά­νι­σή τους στην πολι­τι­κή σκη­νή της χώρας, καθώς η παρο­χή δεκά­δων δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων από την Ουά­σιγ­κτον για τη στή­ρι­ξη της κυβέρ­νη­σης του Κιέ­βου επι­τεί­νει τις ενδο­α­στι­κές αντι­θέ­σεις, ειδι­κά σε μία περί­ο­δο που η αμε­ρι­κα­νι­κή οικο­νο­μία πιέ­ζε­ται έντο­να, λόγω των συνε­πειών του πολέ­μου, αλλά και εξαι­τί­ας της όξυν­σης του αντα­γω­νι­σμού με την Κίνα.

Σε αυτό το πλαί­σιο, κοινο­βου­λευ­τι­κοί του Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος ζήτη­σαν χθες Δευ­τέ­ρα από τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο να αρχί­σει απευ­θεί­ας συνο­μι­λί­ες με τη Ρωσία με σκο­πό να επι­τευ­χθεί τερ­μα­τι­σμός της ένο­πλης σύρ­ρα­ξης το ταχύ­τε­ρο. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη φορά που δια­τυ­πώ­νε­ται τέτοια έκκλη­ση από στε­λέ­χη του κόμ­μα­τος του προ­έ­δρου των ΗΠΑ.

«Σας καλού­με να συνο­δεύ­σε­τε την οικο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη που προ­σφέ­ρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρα­νία με ενερ­γή διπλω­μα­τι­κή ώθη­ση και να διπλα­σιά­σε­τε τις προ­σπά­θειές σας για να επι­διω­χθεί ρεα­λι­στι­κό πλαί­σιο για να συμ­φω­νη­θεί κατά­παυ­ση του πυρός», ανα­φέ­ρουν οι κοι­νο­βου­λευ­τι­κοί στην επι­στο­λή αυτή.

Στην ίδια επι­στο­λή, αν και κατα­δι­κά­ζουν την «σκαν­δα­λώ­δη και παρά­νο­μη εισβο­λή της Ρωσί­ας» και τονί­ζουν πως η όποια λύση θα πρέ­πει να εγκρι­θεί από το Κίε­βο, δηλώ­νουν πως «ως μέλη της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων, υπεύ­θυ­να για τον τρό­πο που δαπα­νώ­νται δεκά­δες δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια των Αμε­ρι­κα­νών φορο­λο­γου­μέ­νων για τη χορή­γη­ση στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας σε αυτή τη σύρ­ρα­ξη, πιστεύ­ου­με ότι η ανά­μει­ξη αυτού του είδους σε αυτόν τον πόλε­μο δημιουρ­γεί επί­σης την ευθύ­νη για τις ΗΠΑ να εξε­ρευ­νή­σουν όλες τις δια­θέ­σι­μες οδούς».

Καλούν τέλος τον Μπάι­ντεν να κάνει «σθε­να­ρές διπλω­μα­τι­κές προ­σπά­θειες για να υπο­στη­ρι­χθεί λύση μέσω δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και κατά­παυ­ση του πυρός», να αρχί­σει «απευ­θεί­ας συνο­μι­λί­ες με τη Ρωσία» και να «εξε­ρευ­νή­σει προ­ο­πτι­κές για μια νέα ευρω­παϊ­κή συμ­φω­νία ασφα­λεί­ας που θα είναι απο­δε­κτή από όλα τα μέρη».

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με την επι­στο­λή, ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, Νεντ Πράις, επι­σή­μα­νε πως «κανέ­νας δεν θέλει να δει αυτόν τον πόλε­μο να τερ­μα­τί­ζε­ται περισ­σό­τε­ρο από τους Ουκρα­νούς ομο­λό­γους μας». Πρό­σθε­σε όμως πως «δεν γνω­ρί­ζου­με πότε θα γίνει αυτό (…) διό­τι δεν έχου­με καμία ένδει­ξη από πλευ­ράς Ρωσί­ας ότι είναι έτοι­μη να εμπλα­κεί σε διπλω­μα­τι­κές προ­σπά­θειες και διά­λο­γο».

Από την πλευ­ρά της, η εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλω­σε πως η θέση της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης ήταν και παρα­μέ­νει «πολύ σαφής: τίπο­τα για την Ουκρα­νία χωρίς την Ουκρα­νία».

Ωστό­σο, ο προ­βλη­μα­τι­σμός για τις αρνη­τι­κές συνέ­πειες που θα έχει στην οικο­νο­μία των ΗΠΑ η επ’ αόρι­στον παρά­τα­ση της πολε­μι­κής σύγκρου­σης στην Ουκρα­νία γίνε­ται ολο­έ­να και πιο εμφα­νής και «αγκα­λιά­ζει» όλο και περισ­σό­τε­ρους βου­λευ­τές και από τα δύο μεγά­λα κόμματα.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ο Κέβιν Μακάρ­θι, ο Ρεπου­μπλι­κά­νος που προ­α­λεί­φε­ται για να δια­δε­χθεί την Νάν­σι Πελό­σι στο αξί­ω­μα του προ­έ­δρου της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων, εάν, όπως προ­οιω­νί­ζο­νται δημο­σκο­πή­σεις, το κόμ­μα του κερ­δί­σει την πλειο­ψη­φία των εδρών στο σώμα του Κογκρέ­σου σε δύο εβδο­μά­δες, διε­μή­νυ­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα πως «εν μέσω ύφε­σης δεν μπο­ρού­με να υπο­γρά­ψου­με λευ­κή επι­τα­γή για την Ουκρα­νία. Δεν είναι δυνα­τόν».

902.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο