Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-κορονοϊός: 300.000 κρούσματα, περισσότεροι από 8.000 θάνατοι

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ είπε στους Αμε­ρι­κα­νούς να προ­ε­τοι­μα­στούν για μια μεγά­λη άνο­δο στους θανά­τους λόγω του κορο­νοϊ­ού τις ερχό­με­νες μέρες, καθώς η χώρα αντι­με­τω­πί­ζει, όπως είπε, τις δυσκο­λό­τε­ρες δύο εβδο­μά­δες της πανδημίας.

«Θα υπάρ­ξουν πολ­λοί θάνα­τοι», δήλω­σε χθες ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος στην καθη­με­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων για την υγειο­νο­μι­κή κρίση.

«Φτά­νου­με σε μια στιγ­μή που θα είναι πολύ φρι­κτή», τόνι­σε. «Πιθα­νώς δεν έχου­με ξανα­δεί αριθ­μούς τέτοιου μεγέ­θους. Ίσως σε πόλε­μο, κατά τη διάρ­κεια του Πρώ­του ή του Δεύ­τε­ρου Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, ή κάτι τέτοιο».

Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος αντέ­κρου­σε την κρι­τι­κή ότι η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση δεν έχει πρά­ξει τα δέο­ντα για να προ­μη­θεύ­σει τις Πολι­τεί­ες με ανα­πνευ­στή­ρες που πολ­λοί ασθε­νείς που νοση­λεύ­ο­νται σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση χρειά­ζο­νται για να επι­βιώ­σουν. Ο ένοι­κος του Λευ­κού Οίκου υπο­στή­ρι­ξε ότι κυβερ­νή­τες ζητούν περισ­σό­τε­ρο εξο­πλι­σμό από όσο θα χρειαστούν.

«Φόβοι για ελλεί­ψεις έχουν οδη­γή­σει σε φου­σκω­μέ­να αιτή­μα­τα», τόνι­σε ο Τραμπ ανα­φο­ρι­κά με τα αιτή­μα­τα που έχει λάβει η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση για να δια­νεί­μει εξο­πλι­σμούς από το στρα­τη­γι­κό εθνι­κό απόθεμα.

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ξεπέ­ρα­σαν χθες το όριο των 300.000 κρου­σμά­των του νέου κορο­νοϊ­ού, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς. Η Πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης, επί­κε­ντρο του ιού στη χώρα, κατέ­γρα­ψε χθες 630 θανά­τους σε μια μέρα, τον χει­ρό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό της σε 24 ώρες, με απο­τέ­λε­σμα να αυξη­θεί σε 3.565 ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θανά­των που προ­κά­λε­σε η επι­δη­μία σε αυτή την πολι­τεία χθες.

Ο Λευ­κός Οίκος έχει προ­βλέ­ψει πως 100.000 με 240.000 Αμε­ρι­κα­νοί θα πεθά­νουν εξαι­τί­ας του κορο­νοϊ­ού ακό­μη και αν τηρη­θούν τα σημε­ρι­νά μέτρα κατ’οίκον περιορισμού.

Οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες του Λευ­κού Οίκου έχουν προ­βλέ­ψει ότι μετα­ξύ των 100.000 έως 240.000 Αμε­ρι­κα­νών θα μπο­ρού­σαν να σκο­τω­θούν στην παν­δη­μία, ακό­μη και αν ακο­λου­θού­νται oι εντο­λές για δια­μο­νή στο σπίτι.

Τραμπ: «Θέλω τους φιλάθλους πίσω στα γήπεδα»

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Ντό­ναλντ Τράμπ, είπε απευ­θυ­νό­με­νος στους αθλη­τι­κούς επι­τρό­πους, ότι ελπί­ζει ότι τα πρω­τα­θλή­μα­τα των αθλη­μά­των, τα οποί­οια έχουν ανα­στα­λεί μετά από το ξέσπα­σμα του κορο­νοϊ­ού, θα επα­νέλ­θουν σύντο­μα στη δράση.

Σε μια ενη­μέ­ρω­ση στο Λευ­κό Οίκο, ο Τραμπ δήλω­σε ότι μετα­ξύ των επι­τρό­πων που είχε επι­κοι­νω­νία ήταν εκεί­νοι από το NFL, το NBA, το NHL, τη Major League Baseball και τη Major League Soccer.

«Θέλω τους φιλά­θλους πίσω στα γήπε­δα», είπε ο Τραμμπ κατά την διάρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σης. «Όπο­τε είμα­στε έτοι­μοι. Όσο πιο γρή­γο­ρα μπορούμε,προφανώς.»

NBA και το NHL στα­μά­τη­σαν τα πρω­τα­θλή­μα­τα το Μάρ­τιο με το μπέιζ­μπολ και το MLS να καθυ­στε­ρούν την έναρ­ξη των σεζόν τους λόγω της παν­δη­μί­ας COVID-19.

«Οι φίλα­θλοι θέλουν να επι­στρέ­ψουν,» πρό­σθε­σε ο Τραμπ . «Θέλουν να δουν το μπά­σκετ, το μπέιζ­μπολ, το ποδό­σφαι­ρο και το χόκεϊ, θέλουν να δουν τα αθλή­μα­τά τους, θέλουν να πάνε στα γήπε­δα του γκολφ και να ανα­πνεύ­σουν ωραίο, καθα­ρό, όμορ­φο φρέ­σκο αέρα».

Το NFL ελπί­ζει να ξεκι­νή­σει τη σεζόν του το Σεπτέμ­βριο, αλλά ο κυβερ­νή­της της Καλι­φόρ­νια Γκά­βιν Νιού­σον είπε ότι ίσως δεν είναι δυνα­τόν. «Δεν περι­μέ­νω να συμ­βεί », ανέφ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο