Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-Νότια Κορέα: Ρίχνουν λάδι στη φωτιά με κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Στο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού τους με την Κίνα, οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και η Νότια Κορέα ξεκί­νη­σαν σήμε­ρα τα ετή­σια κοι­νά στρα­τιω­τι­κά γυμνά­σιά τους, υπό το πρό­σχη­μα της ενί­σχυ­σης της ετοι­μό­τη­τάς τους ένα­ντι της Βόρειας Κορέ­ας, η οποία φέρε­ται έτοι­μη από την πλευ­ρά της για νέες πυραυ­λι­κές δοκιμές.

Οι θερι­νές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις, που φέτος μετο­νο­μά­στη­καν σε «Ulchi Freedom Shield» και έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί να διαρ­κέ­σουν μέχρι την 1η Σεπτεμ­βρί­ου, πραγ­μα­το­ποιού­νται στον από­η­χο της δέσμευ­σης του προ­έ­δρου της Νότιας Κορέ­ας Γιουν Σουκ-γέολ (ο οποί­ος ανέ­λα­βε καθή­κο­ντα τον Μάιο) να αυξή­σει τη δύνα­μη απο­τρο­πής της χώρας του απέ­να­ντι στην υπο­τι­θέ­με­νη βορειο­κο­ρε­α­τι­κή απειλή.

Οι ασκή­σεις είχαν μειω­θεί τα τελευ­ταία χρό­νια λόγω της παν­δη­μί­ας Covid-19 και καθώς ο προ­κά­το­χος του Γιουν επε­δί­ω­κε να ανα­βιώ­σει τον διά­λο­γο με την Πιον­γκ­γιάνγκ, που χαρα­κτή­ρι­ζε τα στρα­τιω­τι­κά γυμνά­σια «πρό­βα εισβολής».

Την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα η Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Βόρεια Κορέα εκτό­ξευ­σε δύο πυραύ­λους κρουζ από την πόλη Οντσόν (δυτι­κά), αφό­του Νότια Κορέα και ΗΠΑ ξεκί­νη­σαν την προ­κα­ταρ­κτι­κή εκπαί­δευ­ση για τις ασκήσεις.

Η κυβέρ­νη­ση του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει φέτος πολ­λές πυραυ­λι­κές δοκι­μές και φέρε­ται έτοι­μο να προ­χω­ρή­σει στην έβδο­μη πυρη­νι­κή δοκι­μή του ανά πάσα στιγ­μή, σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χους της Σεούλ.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο