Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Πάνω από 40% των Αμερικάνων έχουν θετική άποψη για τον σοσιαλισμό

Παρά τις δεκα­ε­τί­ες σφο­δρής και επί­μο­νης αντι­κομ­μου­νι­στι­κής προ­πα­γάν­δας στις ΗΠΑ, αυξά­νε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο ο αριθ­μός των Αμε­ρι­κά­νων που απο­κτούν θετι­κή άπο­ψη για τον σοσιαλισμό.

Σε σχε­τι­κή έρευ­να που διε­ξή­χθη από την εται­ρεία Axios/Momentive, το 41% των ενή­λι­κων Αμε­ρι­κά­νων έχουν θετι­κή αντα­πό­κρι­ση στον όρο «σοσια­λι­σμός», ποσο­στό που είναι αυξη­μέ­νο κατά 2 μονά­δες σε σχέ­ση με δύο χρό­νια πριν.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, το 60% (53% το 2019) των Αφρο­α­με­ρι­κά­νων, το 45% (41% το 2019) των γυναι­κών στις ΗΠΑ και το 33% (27% το 2019) των μη-λευ­κών Ρεπου­μπλι­κά­νων έχουν θετι­κή άπο­ψη για τον σοσιαλισμό.

Την ίδια στιγ­μή, η παν­δη­μία του Κορω­νοϊ­ού και η κατάρ­ρευ­ση του ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νου συστή­μα­τος υγεί­ας ανέ­δει­ξε στο μεγα­λείο της την αδί­στα­κτη φύση του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, κάτι που απο­τυ­πώ­θη­κε και στην εν λόγω έρευ­να: Το 2019, το 58% των Αμε­ρι­κά­νων ηλι­κί­ας 18–34 ετών είχε θετι­κή γνώ­μη για τον καπι­τα­λι­σμό, ενώ σήμε­ρα το ποσο­στό αυτό ανέρ­χε­ται σε 49%.

Στον γυναι­κείο πλη­θυ­σμό των ΗΠΑ μόλις το 48% των ερω­τη­θέ­ντων απά­ντη­σε πως βλέ­πει θετι­κά το καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα.

Η πρό­σφα­τη αυτή έρευ­να έρχε­ται να προ­στε­θεί σε μια σει­ρά δημο­σκο­πή­σε­ων που τα τελευ­ταία χρό­νια δεί­χνουν ότι, με αργούς αλλά στα­θε­ρούς ρυθ­μούς και παρά τους τόνους ιδε­ο­λο­γι­κής προ­πα­γάν­δας, η έννοια του σοσια­λι­σμού «κερ­δί­ζει έδα­φος» στον Αμε­ρι­κά­νι­κο λαό.

Πηγή: idcommunism.com

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο