Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: «Πρωταθλήτρια» στα εργατικά «ατυχήματα» η «Amazon»

«Πρω­τα­θλη­τής» στα εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα» που σημειώ­νο­νται στις απο­θή­κες των ΗΠΑ ανα­δει­κνύ­ε­ται ο κολοσ­σός του ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου «Amazon», απο­δει­κνύ­ο­ντας, με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο, ότι τα κέρ­δη των μονο­πω­λί­ων «χτί­ζο­νται» με την εκμε­τάλ­λευ­ση και το σακά­τε­μα των εργατών.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά είναι τα στοι­χεία που δημο­σιεύ­ει το «Στρα­τη­γι­κό Οργα­νω­τι­κό Κέντρο» (Strategic Organizing Center, SOC), βασι­σμέ­νο στα δεδο­μέ­να που παρέ­δω­σε η «Amazon» στην αρμό­δια ομο­σπον­δια­κή υπη­ρε­σία των ΗΠΑ (OSHA).

Η «Amazon», που απα­σχο­λεί το ένα τρί­το όλων των απο­θη­κά­ριων στις ΗΠΑ, έχει το 49% των εργα­τι­κών «ατυ­χη­μά­των» στον κλάδο.

Επι­πλέ­ον, από τις 38.334 περι­πτώ­σεις τραυ­μα­τι­σμού εργα­τών που σημειώ­θη­καν το 2021 στις απο­θή­κες της, οι 34.000 ήταν αρκε­τά σοβα­ροί καθώς κατέ­στη­σαν τους υπαλ­λή­λους ακα­τάλ­λη­λους για εργασία.

Η έκθε­ση του SOC επι­ση­μαί­νει ότι η «Amazon», μετά από μια παρο­δι­κή «χαλά­ρω­ση» στη διάρ­κεια των πρώ­των μηνών της παν­δη­μί­ας, επα­νέ­φε­ρε τα ασφυ­κτι­κά συστή­μα­τα ελέγ­χου και πίε­σης στα τέλη του 2020 και στη συνέ­χεια αυξή­θη­κε σημα­ντι­κά το ποσο­στό τραυματισμών.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι και η επέ­κτα­ση της «Amazon» μέσα στην παν­δη­μία: Το 2020 διέ­θε­τε 700 απο­θή­κες, ενώ το 2021 ο αριθ­μός τους αυξή­θη­κε στις 900. Επί­σης, το 2017 στην «Amazon» εργά­ζο­νταν περισ­σό­τε­ροι από 200.000 άνθρω­ποι, ενώ το 2021 ξεπέ­ρα­σαν τους 560.000.

Η SOC έχει καταγ­γεί­λει και στο παρελ­θόν τις άθλιες συν­θή­κες εργα­σί­ας στις απο­θή­κες της «Amazon». Σημα­ντι­κό ρόλο απο­κά­λυ­ψης έπαι­ξε και η από­πει­ρα των εργα­ζο­μέ­νων στην απο­θή­κη της στο Μπέ­σε­μερ της Αλα­μπά­μα να ιδρύ­σουν συν­δι­κά­το. Η από­πει­ρα απέ­τυ­χε, αλλά στη διάρ­κεια της εκστρα­τεί­ας ενό­ψει της ψηφο­φο­ρί­ας απο­κα­λύ­φθη­καν οι απάν­θρω­πες συν­θή­κες εργα­σί­ας που αντι­με­τω­πί­ζουν πολ­λοί εργαζόμενοι.

Κατά τ’ άλλα, ο ιδρυ­τής και εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής της «Amazon», Τζεφ Μπέ­ζος, υπό­σχε­ται ότι τάχα θα κάνει «το καλύ­τε­ρο για τους εργα­ζό­με­νους» ώστε να γίνει «ο καλύ­τε­ρος εργο­δό­της και το πιο ασφα­λές περι­βάλ­λον εργα­σί­ας στη Γη». Την ίδια ώρα, το ποσο­στό τραυ­μα­τι­σμών στις απο­θή­κες της «Amazon» αυξή­θη­κε κατά 20% από το 2020 έως το 2021…

Ριζο­σπά­στης.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο