Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ — Covid-19: Εγκρίθηκε το αντιικό χάπι Pfizer για χρήση στο σπίτι

Η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία Pfizer Inc ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι η Υπη­ρε­σία Τρο­φί­μων και Φαρ­μά­κων των ΗΠΑ (FDA) ενέ­κρι­νε το αντι­ι­ι­κό χάπι της για την Covid-19, καθι­στώ­ντας το την πρώ­τη θερα­πεία για τον νέο κορο­νο­ϊό που μπο­ρεί να λαμ­βά­νε­ται στο σπί­τι και ανα­μέ­νε­ται ότι θα γίνει ένα σημα­ντι­κό εργα­λείο στη μάχη για την αντι­με­τώ­πι­ση της ραγδαία εξα­πλού­με­νης παραλ­λα­γής Όμικρον.

Τα δεδο­μέ­να από την κλι­νι­κή δοκι­μή της Pfizer έδει­ξαν ότι το αντι­ι­ι­κό σχή­μα δύο φαρ­μά­κων που προ­τεί­νε­ται ήταν κατά 90% απο­τε­λε­σμα­τι­κό όσον αφο­ρά την πρό­λη­ψη νοση­λεί­ας και θανά­του σε ασθε­νείς που αντι­με­τώ­πι­ζαν υψη­λό κίν­δυ­νο να ανα­πτύ­ξουν σοβα­ρή νόσο. Τα πρό­σφα­τα εργα­στη­ρια­κά δεδο­μέ­να υπο­δη­λώ­νουν ότι το φάρ­μα­κο δια­τη­ρεί την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του και απέ­να­ντι στην Όμικρον.

Η FDA ενέ­κρι­νε το σκεύ­α­σμα, που λαμ­βά­νε­ται από το στό­μα, για τη θερα­πεία ενη­λί­κων ασθε­νών υψη­λού κιν­δύ­νου και παι­δια­τρι­κών ασθε­νών ηλι­κί­ας του­λά­χι­στον 12 ετών, εκτός νοσο­κο­μεί­ου. Η εται­ρεία δια­βε­βαί­ω­σε ότι είναι έτοι­μη να ξεκι­νή­σει αμέ­σως τις παρα­δό­σεις στις ΗΠΑ και να αυξή­σει την πρό­βλε­ψη παρα­γω­γής στα 120 εκα­τομ­μύ­ρια θερα­πευ­τι­κά σχή­μα­τα, από 80 εκα­τομ­μύ­ρια, εντός του 2022.

Η σύμ­βα­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης προ­βλέ­πει ότι το κάθε θερα­πευ­τι­κό σχή­μα θα κοστί­ζει 530 δολά­ρια. Οι ΗΠΑ έχουν παραγ­γεί­λει 10 εκα­τομ­μύ­ρια θερα­πευ­τι­κά σχή­μα­τα μέχρι στιγμής.

Τα χάπια της Pfizer, που θα λαμ­βά­νο­νται συν­δυα­στι­κά με το παλαιό­τε­ρο αντι­ι­ι­κό φάρ­μα­κο ριτο­να­βί­ρη, θα πωλού­νται με την εμπο­ρι­κή ονο­μα­σία Paxlovid. Τα χάπια θα πρέ­πει να λαμ­βά­νο­νται κάθε 12 ώρες, για πέντε ημέ­ρες, λίγο αφού εμφα­νι­στούν τα συμ­πτώ­μα­τα της Covid-19.

Η Pfizer ανέ­φε­ρε ότι σκο­πεύ­ει να υπο­βά­λει μια νέα αίτη­ση στην FDA εντός του 2022 ζητώ­ντας την πλή­ρη έγκρι­ση των ρυθ­μι­στι­κών αρχών για το φάρ­μα­κό της.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Τρία ξεχω­ρι­στά λογο­τε­χνι­κά βιβλία (και δώρο τα έξο­δα αποστολής)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο