Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηχητικό ντοκουμέντο από τη φασιστική επίθεση σε δημοσιογράφο

Συγκλο­νί­ζει το ηχη­τι­κό ντο­κου­μέ­ντο από την επί­θε­ση οργα­νω­μέ­νης φασι­στι­κής ομά­δας στον δημο­σιο­γρά­φο Θωμά Ιακό­μπι, ο οποί­ος κάλυ­πτε χθες το συλ­λα­λη­τή­ριο για την Μακε­δο­νία και έχει σκη­νο­θε­τή­σει το ντο­κι­μα­ντέρ για την Χρυ­σή Αυγή.

«Εσύ δεν είσαι που έκα­νες το ντο­κι­μα­ντέρ ρε»; «Εσύ δεν είσαι που τρά­βα­γες το ντο­κι­μα­ντέρ για την Χρυ­σή Αυγή (…) σβή­στο τώρα, σβή­στο» (σ.σ.αναφερόμενος σε αρχεία που είχε κατα­γρά­ψει στο κινη­τό του). «‘Ασε με λιγά­κι να το κάνω αυτό…το σβή­νω. Στα­μά­τα να με τρα­βάς», ακού­γε­ται να λέει με δυσκο­λία ο δημο­σιο­γρά­φος που δέχε­ται συνε­χώς γρο­θιές και χτυ­πή­μα­τα. «Σβή­στο τώρα, τώρα προ­χώ­ρα ρε». «Θα το κάνω τώρα». «Σβή­στο προ­χώ­ρα, πάρε το κινη­τό», ακού­γε­ται να φωνά­ζει κάποιος άλλος από τους δρά­στες. «Αφή­στε με να το κάνω.. όχι αυτό είναι το εργα­λείο μου. Το σβή­νω, αλλά αφή­στε με να το κάνω». «Τώρα, τώρα», «Δεν μπο­ρώ να αναπνεύσω…το σβή­νω, το σβή­νω.. αλλά»… «Ντο­κι­μα­ντέρ για την Χρυ­σή Αυγή; Ντο­κι­μα­ντέρ για την Χρυ­σή Αυγή;» «Αφή­στε τον ρε παι­διά..» ακού­γε­ται μια φωνή… «Βοή­θεια» … «Το κινη­τό ρε παι­διά»… «Ρε μ… έλα εδώ. Τώρα βοή­θεια;. Φέρε το κινη­τό, προ­χώ­ρα .. το κινη­τό πάρ­του, φέρε το κινη­τό… θα γ…ς».

Η ομά­δα φασι­στών, φορώ­ντας κου­κού­λες, επι­τέ­θη­κε στον δημο­σιο­γρά­φο Θωμά Ιακό­μπι την ώρα που κάλυ­πτε το συλ­λα­λη­τή­ριο για ξένα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ενώ και ο φωτο­ρε­πόρ­τερ, Κωστής Ντα­ντά­μης, δέχτη­κε επί­θε­ση λίγη ώρα αργό­τε­ρα από φασι­στι­κή ομά­δα, η οποία τον τραυ­μά­τι­σε σοβα­ρά στο κεφά­λι και του πήρε τον εξο­πλι­σμό του.

fotoreporter

Καταγγελία του Δ.Σ. της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

«Το ΔΣ της Ένω­σης Φωτο­ρε­πόρ­τερ Ελλά­δας καταγ­γέλ­λει δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση “δια­δη­λω­τών”, στα πλαί­σια του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου για το Μακε­δο­νι­κό ζήτη­μα στο Σύνταγ­μα. Συγκε­κρι­μέ­να, όπως προ­κύ­πτει μέσα από πλή­ρως δια­σταυ­ρω­μέ­νες πλη­ρο­φο­ρί­ες, μια ομά­δα μαυ­ρο­ντυ­μέ­νων ατό­μων με ελλη­νι­κές σημαί­ες, που επι­χεί­ρη­σαν να ανέ­βουν στις σκά­λες πέριξ του μνη­μεί­ου του ‘Αγνω­στου Στρα­τιώ­τη για να εισέλ­θουν στον προ­αύ­λιο χώρο της Βου­λής, επι­τέ­θη­καν σε πέντε φωτο­ρε­πόρ­τερ», ανα­φέ­ρε­ται στην καταγ­γε­λία της Ένω­σης και προ­στί­θε­ται: «Η επί­θε­ση με ρόπα­λα και με κατσα­βί­δι είχε ως απο­τέ­λε­σμα τον τραυ­μα­τι­σμό ενός συνα­δέλ­φου, ο οποί­ος δια­κο­μί­στη­κε στο νοσο­κο­μείο. Τον χτύ­πη­σαν στο­χευ­μέ­να στο κεφά­λι και σε άλλα σημεία του σώμα­τος και του έκλε­ψαν τον εξο­πλι­σμό. Οι υπό­λοι­ποι συνά­δελ­φοι γλί­τω­σαν με ελα­φρά τραύ­μα­τα από τα χτυ­πή­μα­τα, ωστό­σο χάθη­κε και εκλά­πη μέρος του εξο­πλι­σμού τους».

«Στην έρευ­να», συνε­χί­ζει, «των γεγο­νό­των το ΔΣ της ΕΦΕ έλα­βε γνώ­ση για ομά­δες ανθρώ­πων, με μαύ­ρα ρού­χα, ελλη­νι­κές σημαί­ες και σήμα με τον δικέ­φα­λο αετό στα ρού­χα τους, που είχαν μαζί τους φωτο­γρα­φί­ες από φωτο­ρε­πόρ­τερ. Προ­φα­νώς εγεί­ρο­νται υπο­ψί­ες ότι η σημε­ρι­νή (σ.σ.χθεσινή) επί­θε­ση μπο­ρεί να είναι προ­σχε­δια­σμέ­νη και οι συνά­δελ­φοι φωτο­ρε­πόρ­τερ που καλύ­πτουν δια­δη­λώ­σεις να είναι στο­χο­ποι­η­μέ­νοι. Το ΔΣ της ΕΦΕ εκφρά­ζει τον απο­τρο­πια­σμό και την αγα­νά­κτη­σή του για τέτοιες φασι­στι­κές ενέρ­γειες. Καλού­με όλες τις δημο­κρα­τι­κές δυνά­μεις του τόπου να κατα­δι­κά­σουν την επί­θε­ση και να ανα­λο­γι­στούν κατά πόσο η δική τους ρητο­ρι­κή συμ­βά­λει σε τέτοια συμ­βά­ντα και τέτοιου είδους φασι­στι­κές επι­θέ­σεις κατά ανθρώ­πων, της ελευ­θε­ρί­ας του τύπου και φυσι­κά της ίδιας της δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο