Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΑΑΔΕ οδηγεί καρκινοπαθή λογιστή σε καταστροφή ή εγκατάλειψη χημειοθεραπειών!

Γρά­φει ο Γιώρ­γος Μου­σγάς //

Ο Διοι­κη­τής της Αρχής Γιώρ­γος Πιτσι­λής, απ’ τον οποίο ο ασθε­νής ζήτη­σε «ανα­στο­λή   όλων  των δηλω­τι­κών  υπο­χρε­ώ­σε­ων», λόγω «ανω­τέ­ρας βίας»,  του δια­μή­νυ­σε: «Ο κ. Διοι­κη­τής δεν συνο­μι­λεί με πολί­τες»(!!) Αλλά και τα όργα­να των συν­δι­κά­των, στα οποία ανή­κει ο ασθε­νής, απο­δεί­χτη­καν οι …καλύ­τε­ροι συνερ­γά­τες της ΑΑΔΕ, προ­τάσ­σο­ντας την είσπρα­ξη των εσό­δων του κράτους (!!!)

Ο Α.Π. είχε την ατυ­χία να δια­γνω­στεί με καρ­κί­νο στο έντε­ρο το Φλε­βά­ρη του 2021. Χει­ρουρ­γή­θη­κε το Μάρ­τη του 2021 και άρχι­σε χημειο­θε­ρα­πεί­ες, που θα ολο­κλη­ρω­θούν στις 23 Οκτω­βρί­ου 2021.

Ο 60χρονος καρ­κι­νο­πα­θής — τα πλή­ρη στοι­χεία είναι στη διά­θε­ση κάθε ενδια­φε­ρό­με­νου – δια­τη­ρεί λογι­στι­κό γρα­φείο, χωρίς συνερ­γά­τες και υπαλ­λή­λους, στη Νίκαια του Πει­ραιά εδώ και 32 χρό­νια. Εκτός λοι­πόν εκτός απ’ Γολ­γο­θά της υγεί­ας του υπο­χρε­ώ­θη­κε να σηκώ­σει και το σταυ­ρό του επαγ­γελ­μα­τι­κού μαρ­τυ­ρί­ου: Να αντα­πο­κρι­θεί, και να προ­λά­βει, τις υπο­χρε­ώ­σεις ένα­ντι των πελα­τών και των εφο­ριών εν μέσω χημειοθεραπειών.

Γι’ αυτό και ανα­ζή­τη­σε σανί­δα σωτη­ρί­ας στο άρθρο 61 του νόμου  4174/2013 «Φορο­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες και άλλες δια­τά­ξεις», που προ­βλέ­πει την «Απαλ­λα­γή λόγω ανω­τέ­ρας βίας».

Στις  7.6.2021 ο Α.Π. απέ­στει­λε  επι­στο­λή – αίτη­ση πρός την Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή Δημο­σί­ων Εσό­δων (ΑΑΔΕ). Στην επι­στο­λή-αίτη­ση, που τη συνό­ευε με τις απα­ραί­τη­τες ιατρι­κές γνω­μα­τεύ­σεις και εξε­τά­σεις που απο­δει­κνύ­ουν την κατά­στα­ση «ανω­τέ­ρας βίας», ο Α.Π., μετα­ξύ άλλων, ανέ­φε­ρε: «Επει­δή οι παρε­νέρ­γειες   της  θερα­πεί­ας  είναι έντο­νες ,  οι  θερά­πο­ντες  ιατροί  ογκο­λο­γοι    μου συνέ­στη­σαν    απο­χή από την  εργα­σία    (αναρ­ρω­τι­κή άδεια )  έως  τη λήξη της θερα­πεί­ας. Όπως γνω­ρί­ζε­τε  πολύ καλά   το επάγ­γελ­μα  μας απαι­τεί  συνε­χή  εγρή­γορ­ση , τόσο σωμα­τι­κή  όσο και πνευ­μα­τι­κή. Δυστυ­χώς για μένα    αυτό δεν είναι εφι­κτό στο παρα­πά­νω διά­στη­μα .  Βρί­σκο­μαι σε έκτα­κτη ανά­γκη  και σε περί­πτω­ση ανω­τέ­ρας βίας. 

Για το λόγο  αυτό ζητώ να  χορη­γή­σε­τε  ανα­στο­λή   όλων  των δηλω­τι­κών  υπο­χρε­ώ­σε­ων  των πελα­τών μου, όπως  δηλώ­σεις εισο­δή­μα­τος  φορο­λο­γι­κού έτους  2020 , παρα­κρα­τού­με­νων η επιρ­ρι­πτό­με­νων φόρων  , καθώς και ανα­στο­λή  υπο­βο­λής  οποιασ­δή­πο­τε   άλλης  δηλω­τι­κής  υπο­χρέ­ω­σης,    που λήγουν από  σήμε­ρα έως τις  31/12/2021.  Αιτού­μαι   επί­σης ανα­στο­λή υπο­χρέ­ω­σης  για την  εμπρό­θε­σμη  ενη­μέ­ρω­ση των λογι­στι­κών βιβλί­ων  των πελα­τών μου   για το ανω­τέ­ρω  διάστημα».

Η επι­στο­λή-αίτη­ση πρω­το­κο­λή­θη­κε στην ΑΑΔΕ (8.6.2021). Έκτο­τε άρχι­σε και ο τηλε­φω­νι­κός …Γολ­γο­θάς για τον Α.Π., καθώς ο Διοι­κη­τής της ΑΑΔΕ Γιώρ­γος Πιτσι­λής, αντί να απα­ντή­σει, ως ο καθ’ ύλην αρμό­διος και υπο­χρε­ού­με­νος απ’ το νόμο 4174/2013, απέ­στει­λε το θέμα σε διευ­θύν­σεις της υπη­ρε­σί­ας του, οι οποί­ες δηλώ­νουν αναρ­μό­διες. Μάλι­στα μία απ’ τις διευ­θύν­σεις – η ΚΒΣ – έδω­σε την κατα­πλη­κτι­κή απά­ντη­ση με την παρα­πο­μπή στις δια­τά­ξεις του νόμου 4308/2014 «για το χρό­νο ενη­μέ­ρω­σης των λογι­στι­κών αρχεί­ων (βιβλί­ων» και την «έγκαι­ρη σύντα­ξη των χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών καταστάσεων.» (!)

Στις  24/6/2021 ο Α.Π. επι­κοι­νώ­νη­σε με το γρα­φείο του Διοι­κη­τή της ΑΑΔΕ και ζήτη­σε να συνα­ντη­θεί με το Γ. Πιτσι­λή για να τον ενη­με­ρώ­σει για το πρό­βλη­μά του. Η απά­ντη­ση ήταν κάθε­τα αρνη­τι­κή με επί­κλη­ση των   ιδιαί­τε­ρων  υγειο­νο­μι­κών  συν­θη­κών. Ο Α.Π. ζήτη­σε να υπάρ­ξει, έστω,   τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με το Γ. Πιτσι­λή για να λάβει την απί­στευ­ση απά­ντη­ση: «Ο κ. Διοι­κη­τής δεν συνο­μι­λεί με πολίτες»(!)

Καταστροφή ή θάνατος

Έτσι ο Α. Π. υπο­χρε­ώ­θη­κε σε εξώ­δι­κη δια­μαρ­τυ­ρία (29.6.2021) πρός το Διοι­κη­τή της ΑΑΔΕ, την οποία κοι­νο­ποί­η­σε πρός τον Υπουρ­γό Εθνι­κής Οικο­νο­μί­ας και Οικο­νο­μι­κών Χρή­στο Σταϊ­κού­ρα. Στην εξώ­δι­κη δια­μαρ­τυ­ρία, μετα­ξύ των άλλων, αναφέρει:

 «Αξιό­τι­με κύριε Διοικητά,

Δεν γνω­ρί­ζω ποιό από τα τμή­μα­τα της υπη­ρε­σί­ας σας  θα γνω­μο­δο­τή­σει, προ­κει­μέ­νου να λάβω κάποια απά­ντη­ση . Αυτό που γνω­ρί­ζω ότι η έκδο­ση από­φα­σης είναι στην απο­κλει­στι­κή    σας αρμο­διό­τη­τα σύμ­φω­να   με το άρθρο 61 του Ν.4174/2013.  Κατα­νο­εί­τε πιστεύω  ότι  η υπό­θε­ση μου είναι εξαι­ρε­τι­κά επεί­γου­σα , και η όποια απά­ντη­ση  επί της αίτη­σής μου   έπρε­πε να είναι  ταχί­στη.  Επί­σης θεω­ρώ ότι μπο­ρεί­τε να αντι­λη­φθεί­τε τη  δυσχε­ρή θέση στην όποια βρί­σκο­μαι .  Το εισό­δη­μά μου   από   τους επαγ­γελ­μα­τί­ες πελά­τες μου είναι ήδη μειω­μέ­νο,   λογω    και της δικής μου μειω­μέ­νης προ­σφο­ράς, εξ αιτί­ας της ασθε­νεί­ας μου .. Γνω­ρί­ζε­τε δε ότι αν δεν  εγκρί­νε­τε την ανα­στο­λή των δηλω­τι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων   των πελα­τών μου, κιν­δυ­νεύω να επι­βα­ρυν­θώ με χιλιά­δες ευρώ  σε  πρό­στι­μα και προ­σαυ­ξή­σεις  που θα επι­βλη­θούν στους πελά­τες μου, με απο­τέ­λε­σμα  όχι μόνο   την οικο­νο­μι­κή μου κατα­στρο­φή αλλά και την ηθι­κή απα­ξί­ω­ση  που θα υπο­στώ. Η άλλη λύση είναι να δια­κό­ψω τη θερα­πεία μου  παρα­με­λώ­ντας  εντε­λώς την υγεία μου  και να προ­κα­λέ­σω ανε­πα­νόρ­θω­τη βλά­βη   στον εαυ­τό μου, βαδί­ζο­ντας  με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια προς  το θάνατο».

Συνδικάτα μάλαμα!

Ο Α.Π. απευ­θύν­θη­κε  γρα­πτά, και προ­φο­ρι­κά, στα όργα­να των συν­δι­κά­των στα οποία ανή­κει: Την Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δί­ων Φορο­τε­χνι­κών Ελεύ­θε­ρων Επαγ­γελ­μα­τιών (ΠΟΦΕΕ) και την Ένω­ση Φορ­το­τε­χνι­κών Ελεύ­θε­ρων Επαγ­γελ­μα­τιών Αττι­κής (ΕΦΕΕΑ).

Αντί για συμπα­ρά­στα­ση έλα­βε εξορ­γι­στι­κές προ­φο­ρι­κές απα­ντή­σεις απ’ τον πρό­ε­δρο και αντι­πρό­ε­δρο της ΠΟΦΕΕ. Εκτός αυτών των προ­φο­ρι­κών απα­ντή­σε­ων δεν υπήρ­ξε καμ­μία γρα­πτή απά­ντη­ση απ’ τις επι­στο­λές του Α.Π., αλλά και ούτε κάποια ενέρ­γεια και κίνη­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τός του.

Αίτημα για αναστολή των δηλωτικών υποχρεώσεων

Την ανα­στο­λή όλων των δηλω­τι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων και αντί­στοι­χα της ενη­μέ­ρω­σης των λογι­στι­κών βιβλί­ων, για όσο διά­στη­μα κρι­θούν οι ασθε­νείς ελευ­θε­ρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ες ανί­κα­νοι για εργα­σία και του­λά­χι­στον δύο μηνών μετά από αυτό, ζητά με ανα­κοί­νω­σή της η Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Φορο­τε­χνι­κών Ελευ­θέ­ρων Επαγ­γελ­μα­τιών Αττικής

Στην ανα­κοί­νω­ση  (22.7.2021) ανα­φέ­ρο­νται τα εξής: «Δεν πέρα­σε πολύς και­ρός από τις 4.6.2021 όταν η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. εξέ­δι­δε ανα­κοί­νω­ση που έβα­ζε σε περί­ο­πτη  θέση,  τη διεκ­δί­κη­ση   του δικαιώ­μα­τος   των λογι­στών στην ασθέ­νεια και την εγκυ­μο­σύ­νη και καλού­σε ( σωστά ) την πολι­τεία να επι­λύ­σει το χρό­νιο αυτό πρόβλημα.

Πρό­σφα­τα ένας συνά­δελ­φος μας δια­γνώ­στη­κε με σοβα­ρή ασθέ­νεια, (καρ­κί­νος ) και ευρι­σκό­με­νος σε έκτα­κτη ανά­γκη και ανω­τέ­ρα βία, απευ­θύν­θη­κε με αίτη­μα του κατ’ αρχή στο διοι­κη­τή της ΑΑΔΕ (7/6/21), ως κατά νόμο αρμό­διο  σύμ­φω­να με το άρθρο 61  Ν. 4174 να χορη­γή­σει ανα­στο­λή των δηλω­τι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων για τους πελά­τες του καθώς και ανα­στο­λή της εμπρό­θε­σμης ενη­μέ­ρω­σης των βιβλί­ων , έως τις 31/12/2021 λόγω της φύσης της ασθέ­νειας.    Ο διοι­κη­τής της ΑΑΔΕ αντί να απα­ντή­σει ως όφει­λε, παρέ­πεμ­ψε το αίτη­μα στις επι­μέ­ρους φορο­λο­γι­κές διευ­θύν­σεις, οι οποί­ες με τη σει­ρά τους δηλώ­νουν αναρ­μό­διες ….. Στον διοι­κη­τή  ΑΑΔΕ απε­στά­λη και εξώ­δι­κο προ­κει­μέ­νου να απα­ντή­σει.  Από τη μεριά του μέχρι σήμε­ρα   ουδε­μία απά­ντη­ση  δόθη­κε… Η μόνη γρα­πτή (και αχα­ρα­κτή­ρι­στη) απά­ντη­ση που έλα­βε ο συνά­δελ­φος ήταν από την διεύ­θυν­ση ΚΒΣ   η όποια είναι η εξής: “περαι­τέ­ρω, σε ζητή­μα­τα δικής μας αρμο­διό­τη­τας , ο χρό­νος  ενη­μέ­ρω­σης των λογι­στι­κών αρχεί­ων (βιβλί­ων) ρυθ­μί­ζε­ται με τις  δια­τά­ξεις του άρθρου 6 του ν. 2308/2014 όπου μετα­ξύ άλλων, ορί­ζε­ται  ότι σε κάθε περί­πτω­ση η ενη­μέ­ρω­ση γίνε­ται εντός του απαι­τού­με­νου χρό­νου για την έγκαι­ρη σύντα­ξη των χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών κατα­στά­σε­ων”. Πάλι καλά που μάθα­με   μέχρι πότε  γίνε­ται η ενη­μέ­ρω­ση των βιβλίων!

Ο συνά­δελ­φος ενη­μέ­ρω­σε γρα­πτά και προ­φο­ρι­κά  τους προ­έ­δρους της ΠΟΦΕΕ και της  ΕΦΕΕΑ   (της οποί­ας είναι μέλος )  για το αίτη­μα που υπέ­βα­λε στην ΑΑΔΕ, την απά­ντη­ση που έλα­βε και τους καλού­σε να πάρουν πρω­το­βου­λί­ες για τη δικαί­ω­ση, όχι μόνο  του ατο­μι­κού αιτή­μα­τος αλλά και τη λύση στην πρά­ξη του χρό­νιου αιτή­μα­τος της ασθέ­νειας των λογι­στών.  Οι απα­ντή­σεις που δόθη­καν ήταν  αν μη τι άλλο εξορ­γι­στι­κές, όπως συμ­βου­λές για αχα­ρα­κτή­ρι­στη, προ­σφυ­γές κλπ. Όταν τους  επι­ση­μάν­θη­κε σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία   ότι αυτό δεν απο­τε­λεί λύση και ούτε είναι στις διεκ­δι­κή­σεις του κλά­δου, πέρα­σαν στην αντε­πί­θε­ση με  επι­χει­ρή­μα­τα του στυλ: “Ο  χρό­νος που ζητάς είναι υπερ­βο­λι­κός!”, “Προ­έ­χουν τα έσο­δα του κρά­τους!”, “Έπρε­πε να είχες προ­βλέ­ψει” (Τι άρα­γε;) “Η απά­ντη­ση  που σου έδω­σαν ήταν η ενδε­δειγ­μέ­νη!” και “Δεν έχω χρό­νο να ασχο­λη­θώ με το θέμα σου δουλεύω!”

Φυσι­κά  σε καμία ενέρ­γεια δεν προ­χώ­ρη­σαν, ούτε στις επι­στο­λές απά­ντη­σαν.. Καλύ­τε­ρους “συνερ­γά­τες” το υπουρ­γείο και η ΑΑΔΕ δεν μπο­ρού­σαν να βρουν.  Σήμε­ρα πέτα­ξαν και το τελευ­ταίο φύλ­λο συκής οι δήθεν υπε­ρα­σπι­στές των δικαιω­μά­των του κλά­δου. Απο­δει­κνύ­ουν για μια ακό­μα φορά ότι είναι εχθροί των  αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων λογι­στών  και  όταν υπο­χρε­ώ­νο­νται να  “δεχτούν” κάποια αιτή­μα­τα όπως το αίτη­μα της ασθέ­νειας των λογι­στών  στην ολο­μέ­λεια των πρό­ε­δρων,  το κάνουν  μόνο για το θεαθήναι.

  • Κατα­δι­κά­ζου­με την απα­ρά­δε­κτη στά­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής μας ηγε­σί­ας, την  εχθρι­κή συμπε­ρι­φο­ρά τους απέ­να­ντι  στο συνάδελφο.
  • Είναι επι­κίν­δυ­νοι!! Πρέ­πει να απο­μο­νω­θούν και επι­τέ­λους να αλλά­ξουν και οι συσχε­τι­σμοί στο ανώ­τε­ρο συν­δι­κα­λι­στι­κό  μας όργανο.
  • Καταγ­γέλ­λου­με την ανάλ­γη­τη και απάν­θρω­πη συμπε­ρι­φο­ρά του διοι­κη­τή της ΑΑΔΕ  απέ­να­ντι στο συνάδελφο.
  • Καλού­με  την κυβέρ­νη­ση να επι­λύ­σει άμε­σα το θέμα της ασθέ­νειας για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους λογι­στές, οι οποί­οι εξα­να­γκά­ζο­νται από τις συν­θή­κες που έχουν επι­βλη­θεί στον κλά­δο, όχι μόνο  να δου­λεύ­ουν εκτός ανθρω­πί­νων ορί­ων, αλλά και με σοβα­ρές ασθέ­νειες που μπο­ρεί να έχουν ανε­πα­νόρ­θω­τες συνέ­πειες για την υγεία αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Ανά­λο­γα μέτρα πρέ­πει να παρ­θούν και για τις γυναί­κες που βρί­σκο­νται σε εγκυ­μο­σύ­νη και ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν μέχρι την τελευ­ταία μέρα με σοβα­ρούς κιν­δύ­νους για τις ίδιες και τα παιδιά.
  • Καλού­με όσους συνα­δέλ­φους αντι­με­τω­πί­ζουν πρό­βλη­μα υγεί­ας, που τους εμπο­δί­ζει στην άσκη­ση του επαγ­γέλ­μα­τος να μη διστά­σουν να δημο­σιο­ποι­ή­σουν το θέμα τους  με κάθε τρό­πο. Καλού­με το σύνο­λο των συνα­δέλ­φων να κατα­δι­κά­σουν την αχα­ρα­κτή­ρι­στη συμπε­ρι­φο­ρά ΕΦΕΕΑ και ΠΟΦΕΕ, να διεκ­δι­κή­σου­με ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ καθιέ­ρω­ση της ασθέ­νειας των λογι­στών με τη δια­δι­κα­σία ιατρι­κής γνω­μά­τευ­σης από τις αρμό­διες υγειο­νο­μι­κές υπηρεσίες.

Απαι­τού­με ανα­στο­λή όλων των δηλω­τι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων και αντί­στοι­χα της ενη­μέ­ρω­σης των λογι­στι­κών βιβλί­ων, για όσο διά­στη­μα κρι­θούν οι ασθε­νείς συνά­δελ­φοι ανί­κα­νοι για εργα­σία και του­λά­χι­στον δύο μηνών μετά από αυτό. Καλού­με όλους τους συνα­δέλ­φους να προ­συ­πο­γρά­ψουν για αυτήν την διεκ­δί­κη­ση».

 

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο