Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Εκκλησία ζητά να λειτουργούν οι ναοί κεκλεισμένων των θυρών

Να επι­τρα­πεί στους κλη­ρι­κούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λει­τουρ­γία και τις ιερές ακο­λου­θί­ες κανο­νι­κά, αλλά κεκλει­σμέ­νων των θυρών, ζητούν με επι­στο­λή προς την υπουρ­γό Παι­δεί­ας, Νίκη Κερα­μέ­ως, ο Αρχιε­πί­σκο­πος Αθη­νών και πάσης Ελλά­δος Ιερώ­νυ­μος και η Ιερά Σύνο­δος. Αίτη­μα που συνο­δεύ­ε­ται και από ένα δεύ­τε­ρο, προ­σθή­κη «ατο­μι­κής προ­σευ­χής» στους λόγους εξό­δου από το σπί­τι. Ένα αίτη­μα­που θα «βγά­λει» στους δρό­μους προς τις εκκλη­σί­ες εκα­το­ντά­δες, κυρί­ως ηλι­κιω­μέ­νους, σε μια στιγ­μή που από την κυβέρ­νη­ση και τους λοι­μω­ξιο­λό­γους γίνε­ται έκκλη­ση για περιο­ρι­σμό των μετα­κι­νή­σε­ων στις απο­λύ­τως αναγκαίες.

«Τού­το θα διευ­κο­λύ­νη τα μέγι­στα την αγια­στι­κήν απο­στο­λήν της ποι­μαι­νού­σης Εκκλη­σί­ας η οποία οφεί­λει να δέε­ται και να προ­σεύ­χε­ται υπέρ υγεί­ας του λογι­κού αυτής ποι­μνί­ου, αλλά θα συντε­λέ­ση καθο­ρι­στι­κά και εις την δια­τή­ρη­σιν της ψυχραι­μί­ας των λαϊ­κών μελών της Εκκλη­σί­ας…», τονί­ζει στην επι­στο­λή του ο Αρχιε­πί­σκο­πος που κάνει ειδι­κή μνεία και στους ναούς που βρί­σκο­νται στα νοση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα της χώρας, οι οποί­οι παρα­μέ­νουν «σιω­πη­λοί».

Στην ίδια επι­στο­λή, η Εκκλη­σία της Ελλά­δος διά του Αρχιε­πι­σκό­που ζητά να επι­τρα­πεί να τελούν τη Θ. Λει­τουρ­γία και στα μονα­στή­ρια, όπου οι άνθρω­ποι ζουν ούτως ή άλλως με κοι­νο­βια­κό τρόπο.

Επί­σης, επι­ση­μαί­νε­ται η ανά­γκη να επι­τρα­πεί η τέλε­ση κηδειών και σε ναούς εκτός κοι­μη­τη­ρί­ων, αφού σε πολ­λές περιο­χές της χώρας τα κοι­μη­τή­ρια δεν έχουν ναούς.

Επι­πρό­σθε­τα, γίνε­ται ανα­φο­ρά και στις δια­δι­κτυα­κές μετα­δό­σεις ιερών ακολουθιών.

Με δεύ­τε­ρη επι­στο­λή της, την οποία υπο­γρά­φει ο αρχι­γραμ­μα­τέ­ας της, επί­σκο­πος Ωρε­ών Φιλό­θε­ος, η Ιερά Σύνο­δος ζητά από τον γ.γ. Θρη­σκευ­μά­των, Γιώρ­γο Καλαν­τζή, να προ­βλε­φθεί στους λόγους που επι­τρέ­πουν έξο­δο από τα σπί­τια, η «ατο­μι­κή προ­σευ­χή», όπως περι­γρά­φε­ται στην ΚΥΑ που εξέ­δω­σαν οι υπουρ­γοί Παι­δεί­ας και Υγεί­ας, ενώ γίνε­ται ειδι­κή ανα­φο­ρά και για τους ανθρώ­πους που επι­θυ­μούν να επι­σκε­φθούν τα μνή­μα­τα οικεί­ων τους στα νεκροταφεία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο