Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ελλάδα ισοπέδωσε το Καζακστάν — Ένα βήμα από το όνειρο της συμμετοχής στα τελικά του EURO 2024

Νύχτα… μαγι­κή για την Εθνι­κή Ελλά­δας, η οποία έκα­νε «φύλ­λο κι φτε­ρό» το Καζακ­στάν επι­κρα­τώ­ντας με το εμφα­τι­κό 5–0 στην OPAP Arena στον ημι­τε­λι­κό των play off του «Path C» και το όνει­ρο της συμ­με­το­χής στα τελι­κά του EURO 2024 απέ­χει πλέ­ον μία νίκη. Αυτή που θα ψάξουν οι παί­κτες του Γκου­στά­βο Πογιέτ την προ­σε­χή Τρί­τη (26/3, 21:45) στην απέ­να­ντι στη Γεωρ­γία του Κβί­τσα Κβα­ρα­τσκέ­λια, στον μεγά­λο τελι­κό που δίνει ως «έπα­θλο» στον νικη­τή τη συμ­με­το­χή του στην τελι­κή φάση του EURO της Γερ­μα­νί­ας και στον 6ο όμι­λο όπου περι­μέ­νουν ήδη η Τουρ­κία, η Πορ­το­γα­λία και η Τσε­χία. Τα γκολ των Μπα­κα­σέ­τα (9’ πέναλ­τι), Πέλ­κα (15’), Ιωαν­νί­δη (37’), Κουρ­μπέ­λη (40’) και το αυτο­γκόλ του Ταπά­λοφ 86’ «σφρά­γι­σαν» τον ελλη­νι­κό θρί­αμ­βο, με τη «γαλα­νό­λευ­κη» να στρέ­φει την προ­σο­χή της στη μεγά­λη «μάχη» με τους Γεωργιανούς.

Η εκκί­νη­ση της ελλη­νι­κής ομά­δας ήταν «εκρη­κτι­κή», καθώς έπια­σε το Καζακ­στάν απ’ το… λαι­μό και του προ­κά­λε­σε ασφυ­ξία! Μόλις στο 2’ από σέντρα του Μπάλ­ντοκ από τα δεξιά, ο Πέλ­κας δεν μπό­ρε­σε να πιά­σει την κεφα­λιά κι ο Τσι­μί­κας με δυνα­τό σουτ έξω απ’ την περιο­χή έστει­λε την μπά­λα πάνω απ’ τα δοκάρια.

Στο 7’ ο Πέλ­κας βρέ­θη­κε μετά από κόντρες σε θέση βολής, με τον Σάτσκι να απο­κρού­ει. Ο επι­θε­τι­κός της Μπα­σακ­σε­χίρ επέ­μει­νε κυνη­γώ­ντας τη φάση κι ο Καΐ­ροφ τον ανέ­τρε­ψε καθα­ρά εντός της περιο­χής. Ο Μάκε­λι έδει­ξε αμέ­σως την άσπρη βού­λα κι ο Μπα­κα­σέ­τας στο 9ο λεπτό δεν λάθε­ψε, στέλ­νο­ντας την μπά­λα με δύνα­μη στο βάθος της εστί­ας των Καζά­κων για το 1–0 της Ελλάδας.

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Η «γαλα­νό­λευ­κη» δεν… φρέ­να­ρε μετά το γκολ, κυνή­γη­σε κι άλλο ένα τέρ­μα και στο 15’ «χτύ­πη­σε» ξανά. Από πολύ ωραία ανά­πτυ­ξη από τους Μπα­κα­σέ­τα, Μάντα­λο και σέντρα του Μασού­ρα από τα δεξιά, ο Πέλ­κας με κεφα­λιά-ψαρά­κι σαν… σέντερ φορ μέσα απ’ τη μικρή περιο­χή έκα­νε το 2–0.

Οι φιλο­ξε­νού­με­νοι έκα­ναν αισθη­τή την παρου­σία τους στο 24’, όταν ο Τσι­μί­κας έκα­νε λάθος έξω απ’ την περιο­χή, με τον Τσεσ­νό­κοφ να του κλέ­βει την μπά­λα και να σου­τά­ρει δυνα­τά προς την εστία. Η μπά­λα κόντρα­ρε στο κεφά­λι του Χατζη­διά­κου και χτύ­πη­σε στη ρίζα του δεξιού δοκα­ριού του Βλα­χο­δή­μου, φεύ­γο­ντας στη συνέ­χεια κόρνερ.

Η ελλη­νι­κή «μηχα­νή» έμοια­ζε… αστα­μά­τη­τη και συνέ­χι­σε με το… γκά­ζι στο πόδι. Στο 37’ ο Κουρ­μπέ­λης βρή­κε εξαι­ρε­τι­κά τον Μασού­ρα από τα δεξιά, εκεί­νος περί­με­νε την κίνη­ση του Ιωαν­νί­δη και την κατάλ­λη­λη στιγ­μή του γύρι­σε την μπά­λα με το εξω­τε­ρι­κό, με τον φορ του Πανα­θη­ναϊ­κού να σημειώ­νει… σβη­στά το 3–0.

Η Ελλά­δα συνέ­χι­σε να κάνει ότι… ήθε­λε μέσα στο γήπε­δο. Στο 40’ από κόρ­νερ του Μάντα­λου και χαμη­λή πάσα του Μπα­κα­σέ­τα προς Τσι­μί­κα, ο μπακ τη Λίβερ­πουλ «σέρ­βι­ρε» προς τη μικρή περιο­χή, όπου ο Κουρ­μπέ­λης σηκώ­θη­κε ψηλό­τε­ρα απ’ όλους κάνο­ντας με κεφα­λιά το 4–0 σε ένα ονει­ρι­κό ημί­χρο­νο για την ελλη­νι­κή ομάδα.

Οι παί­κτες της Εθνι­κής συνέ­χι­σαν επι­θε­τι­κά και στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο και στο 51’ είχαν διπλή ευκαι­ρία με τα σουτ του Μάντα­λου και του Μπα­κα­σέ­τα που βρή­καν «απά­ντη­ση» απ’ τον Σάτσκι. Στο 72’ ο Μπα­κα­σέ­τας βρέ­θη­κε ξανά σε θέση βολής, όμως το τελεί­ω­μά του κόντρα­ρε και πέρα­σε κόρ­νερ, ενώ στο 85’ ο Μάντα­λος δεν μπό­ρε­σε να νική­σει από κοντά τον Σάτσκι.

Η ελλη­νι­κή ομά­δα έφτα­σε εντέ­λει και σε πέμ­πτο γκολ στο 86’ όταν από καλο­χτυ­πη­μέ­νο κόρ­νερ του Τσι­μί­κα, ο Ταπά­λοφ στην προ­σπά­θειά του να απο­κρού­σει έστει­λε την μπά­λα στο βάθος της εστί­ας της ομά­δας του για το 5–0 της Εθνι­κής, ενώ στο 90΄ ο Μασού­ρας έφτα­σε πολύ κοντά και σε 6ο γκολ για την Ελλά­δα, αλλά το πλα­σέ του κόντρα­ρε κι έφυ­γε κόρ­νερ, στην τελευ­ταία καλή ευκαι­ρία του αγώνα.

Διαι­τη­τής: Ντά­νι Μάκε­λι (Ολλαν­δία)
Κίτρι­νες: 30’ Χατζη­διά­κος — 17’ Βορο­γκόφ­σκι, 55’ Σαντι­μπέ­κοφ, 67’ Ορα­ζοφ, 69’ Γερλάνοφ

Οι συν­θέ­σεις των δύο ομάδων:

ΕΛΛΑΔΑ (Γκου­στά­βο Πογιέτ): Βλα­χο­δή­μος, Μπάλ­ντοκ (67’ Ρότα), Μαυ­ρο­πά­νος, Χατζη­διά­κος (46’ Ρέτσος), Τσι­μί­κας, Κουρ­μπέ­λης, Μάντα­λος, Μπα­κα­σέ­τας (74’ Μπου­χα­λά­κης), Μασού­ρας, Πέλ­κας (64’ Κων­στα­ντέ­λιας), Ιωαν­νί­δης (64’ Γιακουμάκης).

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ (Μάγκο­μεντ Άντιεφ): Σάτσκι, Καΐ­ροφ (46’ Ταπά­λοφ), Μπί­στροφ, Μαρό­τσκιν, Γερ­λά­νοφ, Βορο­γκόφ­σκι, Τσεσ­νό­κοφ (68’ Ζού­εφ), Μπεϊ­σε­μπέ­κοφ (46’ Σαντι­μπέ­κοφ), Ζαϊ­ντου­ντί­νοφ, Αστά­νοφ (46’ Ορά­ζοφ), Σαμο­ρό­ντοφ (77’ Αϊμπέτοφ).

Πηγή: ΑΠΕ / ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο