Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυκλοφορεί “ο συνταξιούχος ΟΑΕΕ” όργανο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Με πλού­σια όπως πάντα ύλη κυκλο­φο­ρεί “ο συντα­ξιού­χος ΟΑΕΕ” όργα­νο της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Παρα­θέ­του­με την εισή­γη­ση με θέμα “εκτί­μη­ση της δου­λειάς στο 6μηνο που πέρα­σε και προ­γραμ­μα­τι­σμό δρά­σης για το επό­με­νο διά­στη­μα”, που δεί­χνει ανά­γλυ­φα τα δια­χρο­νι­κά _και συνε­χώς οξυ­νό­με­να, προ­βλή­μα­τα του μαχη­τι­κού κλά­δου, αλλά και τη σωστή σύν­δε­ση των επί μέρους προ­βλη­μά­των με το “μεγά­λο” _οικονομικοπολιτικό πρό­βλη­μα, που έχει να κάνει με τους ευρύ­τε­ρους αστι­κούς σχε­δια­σμούς στην περιο­χή και γενικότερα

Συνά­δελ­φοι-Συνα­δέλ­φισ­σες,

Πρώ­τη συνε­δρί­α­ση του ΔΣ για το 2024, ευχό­μα­στε καλή χρο­νιά με αισιο­δο­ξία, ώστε να συνε­χί­σου­με τον αγώ­να μας με μεγα­λύ­τε­ρη αποφασιστικό­τητα για να αντα­πο­κρι­θού­με στις απαι­τή­σεις του σήμε­ρα και στις μεγά­λες ανά­γκες των συνταξιούχων.

Η αισιο­δο­ξία μας αυτή προ­έρ­χε­ται από τη δρά­ση και τους αγώ­νες του συντα­ξιου­χι­κού κινή­μα­τος όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, ιδιαί­τε­ρα στις τελευ­ταί­ες μας κινη­το­ποι­ή­σεις σε όλη την χώρα και την πανελ­λα­δι­κή συγκέ­ντρω­ση της Αθή­νας που ξεπέ­ρα­σε κάθε προηγούμενο.

Βέβαια το 2024 έκα­νε την είσο­δό του με κακούς οιω­νούς, οι πόλε­μοι σε Ουκρα­νία και Μέση Ανα­το­λή συνε­χί­ζο­νται με απρό­βλε­πτες εξε­λί­ξεις, τα προ­βλή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, της νεο­λαί­ας, των συντα­ξιού­χων και των άλλων στρωμά­των της χώρας μας παίρ­νουν εκρη­κτι­κές δια­στά­σεις. Στο Εκτε­λε­στι­κό Προ­ε­δρείο ομό­φω­να κατα­λή­ξα­με ότι η κατά­σταση θα δυσκο­λέ­ψει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το επό­με­νο διάστημα.

Ατέλειωτες περικοπές
στις συντάξεις και τα δικαιώματα μας

Όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα ακού­γα­με από στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης και από κοντά μια μερί­δα Μ.Μ.Ε, ότι όλοι οι λογα­ρια­σμοί των συντα­ξιού­χων θα γεμί­σουν χρή­μα­τα, από αυξή­σεις, επι­δό­μα­τα, ανα­δρο­μι­κά κλπ.

Σήμε­ρα οι συντα­ξιού­χοι είδαν από μόνοι τους τις νέες «αυξή­σεις» της τάξης του 3% καθώς και για τα επι­δό­μα­τα των 200,150,100 ευρώ εφά­παξ για όλο το 2024, τη στιγ­μή που οι τιμές απο­γειώ­νο­νται, μόνο η αύξη­ση του πληθω­ρισμού του Δεκέμ­βρη και των τιμο­λο­γί­ων στο ρεύ­μα το Γενά­ρη κατά­πιε τα ψίχου­λα που δόθηκαν.

Αυτή την αλή­θεια μετα­φέ­ρα­με στους συνα­δέλ­φους μας μέσα από τις περι­φε­ρεια­κές Συσκέ­ψεις των Δ. Συμ­βου­λί­ων των Σωμα­τεί­ων, τις τοπι­κές συγκε­ντρώ­σεις και στην πανελ­λα­δι­κή συγκέ­ντρω­ση. Οι περι­κο­πές όλων των κυβερ­νή­σε­ων από το έτος 2010 σε όλα μας τα δικαιώ­μα­τα είναι εδώ, καθώς και άλλες απο­φά­σεις που είχαν μικρύ­νει τις συντά­ξεις μας τόσο πολύ που δυσκο­λευό­μα­στε σήμε­ρα να μπο­ρού­με να ζήσου­με με αξιοπρέπεια.

Εδώ είναι οι ατε­λεί­ω­τες περι­κο­πές των συντά­ξι­μων απο­δο­χών, οι περι­κο­πές των δώρων μας, του ΕΚΑΣ, των συντά­ξε­ων χηρεί­ας, η αύξη­ση των κρα­τή­σε­ων για την υγεία κατά 6% ακό­μα και στους πεθα­μέ­νους, η αύξη­ση της συμ­με­το­χής στα φάρ­μα­κα, η κατα­βο­λή των ανα­δρο­μι­κών του 11μήνου 2015–2016 των επι­κου­ρι­κών και δώρων. Η προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά του νόμου Κατρού­γκα­λου που διατη­ρείται από την κυβέρ­νη­ση παρά τις δια­κη­ρύ­ξεις της για κατάρ­γη­ση. Η αρπα­γή δεκά­δων δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων από τα ασφα­λι­στι­κά μας ταμεία για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών και ο κατά­λο­γος δεν έχει τέλος.

Ήδη στο νέο ασφα­λι­στι­κό που ετοι­μά­ζε­ται, με βάση κάποιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, προ­βλέ­πο­νται νέα επώ­δυ­να μέτρα. Πέρα από το ίδιο που υπάρ­χει και ισχύ­ει και μας έχει δημιουρ­γή­σει όλα αυτά τα προ­βλή­μα­τα. Προ­στί­θε­νται και­νού­ρια π.χ. με βάση το προσ­δό­κι­μο ζωής δρο­μο­λο­γεί­ται η αύξη­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας για συντα­ξιο­δό­τη­ση στα 74 χρό­νια, η περι­κο­πή της μιας από τις δυο εθνι­κές συντά­ξεις για όσους δικαιού­νται σύντα­ξη χηρεί­ας, μεί­ω­ση χρηματο­δότησης προς τα ασφα­λι­στι­κά Ταμεία κλπ.

Το μέτρο για τους συνα­δέλ­φους μας που χρω­στά­νε στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία για χρέη από 20.000 σε 30.000 μπο­ρεί να δίνει κάποια λύση σε λίγους συνα­δέλ­φους, ωστό­σο μένουν χωρίς σύντα­ξη αρκε­τές χιλιά­δες άνθρω­ποι. Το ανα­γνώ­ρι­σε και ο ίδιος ο Υπουρ­γός Εργα­σί­ας λέγο­ντας ότι η πρό­τα­σή μας είναι καλή ‑για, αφαί­ρε­ση τόκων προ­στί­μων και το υπό­λοι­πο ποσό που μένει να, κρα­τιέ­ται μέχρι 15% από την σύντα­ξή τους- ώστε να δοθεί σύντα­ξη σε όλους τους συνα­δέλ­φους — αλλά για τώρα θέλει να δει πώς θα λει­τουρ­γή­σει αυτό το μέτρο. Τα προ­βλή­μα­τα τα δικά μας και όλων των λαϊ­κών στρω­μά­των δεν περιο­ρί­ζο­νται μόνο στα παραπάνω.

Τσακίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας -
10ήμερο πρόγραμμα δράσης πανελλαδικά

Το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας αδυ­να­τεί να αντα­πο­κρι­θεί στις ανά­γκες των ασφα­λι­σμέ­νων, τα δημό­σια νοσο­κο­μεία, κέντρα υγεί­ας, βρί­σκο­νται στα πρό­θυ­ρα της διά­λυ­σης. Αυτό λένε τα στοι­χεία που έρχο­νται κάθε μέρα στο φως, αυτό λένε οι συνά­δελ­φοί μας στις συζη­τή­σεις που κάνου­με από κάθε γωνιά της χώρας μας, το φαι­νό­με­νο έχει πάρει μεγά­λη έκτα­ση το τελευ­ταίο διά­στη­μα λόγω της έξαρ­σης του κορω­νοϊ­ού και των ιώσε­ων. Κλι­νι­κές μονά­δες αδυ­να­τούν να λει­τουρ­γή­σουν ή υπο­λει­τουρ­γούν, ειδι­κά μηχα­νή­μα­τα νεο­α­γο­ρα­σμέ­να και εγκα­τε­στη­μέ­να δεν λει­τουρ­γούν λόγω έλλει­ψης ειδι­κευ­μέ­νων για­τρών και άλλου προσωπικού.

Αυτή την εικό­να μετα­φέ­ρουν και οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι , στα δημό­σια νοσο­κο­μεία καθη­με­ρι­νά σε όλη την χώρα, δηλώ­νο­ντας ότι έχουν ξεπε­ρά­σει τα όρια αντο­χής τους και ; προει­δο­ποιούν ταυ­τό­χρο­να για τον κίν­δυ­νο που’ διατρέ­χουν οι ασθε­νείς και γενι­κά ο λαός μας από την κατά­στα­ση αυτή.

Η ΣΕΑ συνε­δρί­α­σε στις 17/1 και κατέ­λη­ξε αυτή, την περί­ο­δο, πέρα απ’ όλα τα προ­βλή­μα­τα που έχου­με στο πλαί­σιό μας, να ρίξου­με βάρος στην οργά­νω­ση της πάλης μας για τα προ­βλή­μα­τα της υγεί­ας. Να προ­χω­ρή­σου­με σε ένα 10ήμερσ δρά­σης πανελ­λα­δι­κά στα μέσα του Φλε­βά­ρη, όπου μέσα από συσκέ­ψεις των Σωμα­τεί­ων μας να κατα­λη­χθεί συγκε­κρι­μέ­νο πρό­γραμ­μα για κάθε περιο­χή. Στην Αττι­κή κατα­λή­ξα­με μια συγκέ­ντρω­ση και συνά­ντη­ση με το Υπουρ­γείο Υγεί­ας στις 13 Φλεβάρη.

Η κυβέρ­νη­ση πανη­γυ­ρί­ζει ότι η οικο­νο­μία μας πλέ­ον είναι η πιο στα­θε­ρή στην Ε.Ε. Είμα­στε το παρά­δειγ­μα,: πως γίνε­ται αυτό όταν ο μέσος όρος μισθών, συντά­ξε­ων είναι στο πάτο από πολ­λές χώρες της Ε.Ε. και ταυ­τό­χρο­να η ακρί­βεια στη χώρα μας είναι στην ψηλό­τε­ρη θέση των στοι­χεί­ων που βλέ­που­με. Πώς γίνε­ται η οικο­νο­μία μας να ανθεί και εμείς να μην το κατα­λα­βαί­νου­με στην ποιό­τη­τα της ζωής μας. ’ , ·

Πώς γίνε­ται, όταν προ­ε­κλο­γι­κά η κυβέρ­νη­ση τόνι­ζε πως η μεσαία τάξη, οι μικροί ΕΒΕ, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι έχουν υπο­στεί τις μεγα­λύ­τε­ρες συνέ­πειες και βγή­κε στα κάγκε­λα με τις δηλώ­σεις Κατρού­γκα­λου, για αύξη­ση των ασφαλιστι­κών εισφο­ρών, που θα δυσκό­λευε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες και λίγους μήνες μετά φέρ­νει νομο­σχέ­διο που τσα­κί­ζει τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες και τους εξα­φα­νί­ζει μέσα από την αβά­στα­χτη φορο­λο­γία και τα τεκ­μαρ­τά εισοδήματα. -

Στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών μας
ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αυτή την περί­ο­δο η κυβέρ­νη­ση με την στή­ρι­ξη και άλλων . κομ­μά­των φέρ­νει νόμο σχέ­διο για την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων με το επι­χεί­ρη­μα της πρό­σβα­σης των παι­διών μας, να μην ανα­γκά­ζο­νται να φεύ­γουν στο εξω­τε­ρι­κό. Μα η ύπαρ­ξη ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων είναι η αιτία που φεύ­γουν τα παι­διά για σπου­δές στο εξω­τε­ρι­κό. Η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί με την κατάρ­γη­ση του άρθρου 16 του συντάγ­μα­τος από την μια να απαλ­λα­γεί από την χρη­ματοδότηση των δημό­σιων | πανε­πι­στη­μί­ων και από την άλλη την ενί­σχυ­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης στον τομέα της παιδείας.

Η κυβέρ­νη­ση με κάποια απο­σπα­σμα­τι­κά μέτρα προ­σπα­θεί να μας πεί­σει ότι δήθεν δρο­μο­λο­γεί πρω­το­βου­λί­ες για την ανα­κού­φι­ση λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών από την ακρί­βεια στα είδη δια­τρο­φής, στην ενέρ­γεια κ.α. πολ­λή συζή­τη­ση λ.χ. γίνε­ται για το ποιο χρώ­μα στο τιμο­λό­γιο πρέ­πει να δια­λέ­ξου­με με δια­φο­ρά λίγων λεπτών σήμε­ρα, και δεν γίνε­ται κου­βέ­ντα ότι η κιλο­βα­τώ­ρα μέσα σε ένα χρό­νο έχει αυξη­θεί 380%, πάρο­χοι αξιο­ποιούν δίκτυα και υπο­δο­μή, που φτιά­χτη­καν με τα χρή­μα­τα του ελλη­νι­κού λαού και θησαυ­ρί­ζουν ή για κάποια προ­ϊ­ό­ντα που είναι στην επι­και­ρό­τη­τα π.χ. παι­δι­κό γάλα, ενώ όλες οι τιμές των προ­ϊ­ό­ντων αυξά­νο­νται συνεχώς.

Τα είπα­με και στην συνά­ντη­σή μας με όλο το επι­τε­λείο στο Υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, [ότι οι συντα­ξιού­χοι δεν θα στα­μα­τή­σουν να αγω­νί­ζο­νται στην Αθή­να και σε όλη την χώρα αν δεν δοθούν άμε­σες λύσεις στα χρο­νί­ζο­ντα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τά μας, για­τί επί της ουσί­ας στα βασι­κά μας αιτή­μα­τα συνα­ντή­σα­με Τοί­χο. Σε ορι­σμέ­να επι­μέ­ρους που τα συζη­τά­νε θα μας, δοθούν απα­ντή­σεις, ακό­μα περιμένουμε.

Κατα­λή­ξα­με στην ΣΕΑ μέσα στο μήνα να ζητή­σου­με συνά­ντη­ση ξανά με την νέα Υπουρ­γό Εργα­σί­ας για να μας δώσει απα­ντή­σεις με βάση την συζή­τη­ση που έγι­νε στην προη­γού­με­νη συνά­ντη­σή μας. Ακό­μα να τονί­σου­με εδώ πως εκκρε­μεί συνά­ντη­ση της Ομο­σπον­δί­ας με τον Υφυ­πουρ­γό κ. Τσα­κλό­γλου νιό τη πρό­βλη­μα με τα χρή­μα­τα για κοι­νω­νι­κό και θερα­πευ­τι­κό Τουρισμό.

Επι­μέ­νου­με στην λύση των προ­βλη­μά­των που συμπυ­κνώνονται στα υπο­μνή­μα­τα που τους έχου­με δώσει, και είναι αυτά που με την βία μας έχει αφαι­ρε­θεί, ό,τι έχου­με πλη­ρώ­σει σε όλη μας την ζωή για να ζήσου­με με αξιοπρέπεια.

Πλαίσιο αιτημάτων

  • Πλή­ρη κρα­τι­κή εγγύ­η­ση όλων των κύριων και επικου­ρικών συντάξεων.
  • Αυξή­σεις σε όλες τις συντά­ξεις στο ύψος του πληθω­ρισμού και κατώ­τε­ρη σύντα­ξη στο 80% του κατώ­τε­ρου μισθού.
  • Νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση ρύθ­μι­ση και από­δο­ση της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Άμε­ση κατα­βο­λή των ανα­δρο­μι­κών σε όλους τους συντα­ξιού­χους, δίχως δικα­στή­ρια και προ­α­παι­τού­με­να, για το 11μηνο 2015 — 2016.
  • Ενσω­μά­τω­ση της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς στις καταβαλ­λόμενες συντά­ξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
  • Να καταρ­γη­θεί η εισφο­ρά αλλη­λεγ­γύ­ης (ΑΚΑΓΕ).
  • Να επα­ναϋ­πο­λο­γι­στούν άμε­σα όλες οι συντά­ξεις που εκκρεμούν.
  • Η παράλ­λη­λη σύντα­ξη γα απο­δο­θεί και στους πριν το 2016.
  • Στην σύντα­ξη χηρεί­ας να απο­δί­δε­ται στο 70% του απο­θα­νό­ντος, χωρίς άλλη περικοπή.
  • Ο επι­ζών να έχει το δικαί­ω­μα επι­λο­γής σύνταξης.
  • Να δοθούν συντά­ξεις σε όσους χρω­στά­νε στα Ασφα­λιστικά Ταμεία με ρύθ­μι­ση των χρε­ών, αφού αφαι­ρε­θούν τόκοι και πρό­στι­μα το υπό­λοι­πο ποσό να το κρα­τά­νε από τη σύντα­ξη τους μέχρι 15%.
  • Αφο­ρο­λό­γη­το 12.000 ευρώ.
  • Η εθνι­κή σύντα­ξη να απο­δί­δε­ται ολό­κλη­ρη σε όλους τους ανά­πη­ρους, ανε­ξάρ­τη­τα από το ποσο­στό αναπηρίας.
  • Να καταρ­γη­θεί ο ΕΝΦΙΑ και οι πλει­στη­ρια­σμοί πρώ­της κατοικίας.
  • Απο­ζη­μί­ω­ση 100% στους πλη­γέ­ντες από φυσι­κές κατα­στρο­φές (σει­σμούς, φωτιές και πλημμύρες).
  • Να εκδο­θούν άμε­σα οι εκκρε­μείς συντά­ξεις των δι­καιούχων από την Θεσσαλία.
  • Κατάρ­γη­ση της κρά­τη­σης υπέρ υγεί­ας· και άμε­σα από τις επι­κου­ρι­κές, χηρείας.
  • Κατάρ­γη­ση Δημο­τι­κών Τελών για συντα­ξιού­χους με ετή­σια σύντα­ξή ως 12.000 ευρώ.
  • Η Εθνι­κή Σύντα­ξη να απο­δί­δε­ται σε όλες τις συντάξεις.
  • Την άμε­ση πρό­σλη­ψη για­τρών, νοση­λευ­τών και δη­μιουργία μονά­δων ΜΕΘ στα Δημό­σια νοσοκομεία.
  • Να ανοί­ξουν όλες οι δομές υγεί­ας που παρα­μέ­νουν κλει­στές και να δημιουρ­γη­θούν δημό­σιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Να προ­σλη­φθεί προ­σω­πι­κό στον ΕΦΚΑ να εξο­πλι­στεί με όλα τα ανα­γκαία τεχνι­κά μέρα για την άμε­ση έκδο­ση των συντάξεων.

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση -
Δυναμώνουμε την κοινή δράση μας

Από την περα­σμέ­νη συνε­δρί­α­ση μας εκτι­μώ­ντας τις εξε­λί­ξεις θέσα­με σαν βασι­κό στό­χο να δώσου­με αγω­νι­στι­κή απά­ντη­ση, η ομο­σπον­δία μας, τα Σωμα­τεία μας, μαζί με τις δυνά­μεις της ΣΕΑ ώστε να δυνα­μώ­σει η κοι­νή δρά­ση μέσα στο κίνη­μα των συντα­ξιού­χων απέ­να­ντι σε αυτές τις πολι­τι­κές που μας τσα­κί­ζουν την ζωή μας. Όλο αυτό το διά­στη­μα μετά και από την γενι­κή μας συνέ­λευ­ση στα Τρί­κα­λα κάνα­με μια προ­σπά­θεια να κρατή­σουμε ζωντα­νή την συζή­τη­ση μέσα στην κοι­νω­νία για τα προ­βλή­μα­τα των συντα­ξιού­χων που προ­σπα­θούν κυβέρνη­ση και άλλες δυνά­μεις να αποκρύψουν.

Στο τέλος του χρό­νου ολο­κλη­ρώ­σα­με το πανελ­λα­δι­κό πρό­γραμ­μα δρά­σης που ξεκί­νη­σε μέσα από τις περιφερεια­κές συσκέ­ψεις, τις τοπι­κές συγκε­ντρώ­σεις και πρω­το­βου­λί­ες των Σωμα­τεί­ων στους νομούς, την Παγκρά­τια συγκέ­ντρω­ση και την πανελ­λα­δι­κή συγκέ­ντρω­ση στις 24/11/2023.

Από την δρά­ση αυτή βγαί­νουν ορι­σμέ­να συμπε­ρά­σμα­τα χρή­σι­μα για τη συνέ­χι­ση της δου­λειάς μας με βάση το πλαί­σιο των αιτη­μά­των που έχου­με κατα­λή­ξει. Οι συσκέ­ψεις των Σωμα­τεί­ων, και οι συγκε­ντρώ­σεις σε γενι­κές γραμ­μές ήταν επι­τυ­χη­μέ­νες, έγι­νε αρκε­τά καλή συζή­τη­ση, ανταλ­λα­γή πεί­ρας, κάτι που το έχουν ανά­γκη οι , συνά­δελ­φοί μας ιδιαί­τε­ρα σε ορι­σμέ­νες περιο­χές με την συμ­με­το­χή νέων Σωμα­τεί­ων. Από το σύνο­λο των Σωμα­τεί­ων είχα­με τρεις περι­πτώ­σεις Προ­έ­δρων Σωμα­τεί­ων όπου ανοι­χτά έθε­σαν θέμα μη συμ­με­το­χής τους στις συσκέ­ψεις, νομί­ζου­με πως θα κρι­θούν από τους ίδιους τους συνα­δέλ­φους στην περιο­χή τους. Τα επι­χει­ρή­μα­τα παλιά και ξεπε­ρα­σμέ­να περί δήθεν κόκ­κι­νων γραμ­μών και κομ­μα­τι­κο­ποί­η­σης των συσκέψεων.

Το ξεκα­θα­ρί­σα­με και στο Δ.Σ. όπου ομό­φω­να πάρ­θη­κε η από­φα­ση για το πρό­γραμ­μα των κινη­το­ποι­ή­σε­ων. Είπα­με πως κόκ­κι­νη γραμ­μή είναι το πλαί­σιο δρά­σης που έχου­με κατα­λή­ξει στα Συνέ­δριά μας και έχει υιο­θε­τη­θεί από το σύνο­λο σχε­δόν των Σωμα­τεί­ων και των στε­λε­χών μας. Ας στα­μα­τή­σει λοι­πόν αυτή η υπο­κρι­σία ότι κάποια στε­λέ­χη κομ­μα­τι­κο­ποιούν την Ομο­σπον­δία και άλλα όχι και για να τελειώ­νου­με μ’ αυτό το παρα­μύ­θι κάποιοι συνά­δελ­φοι απ’ ότι φαί­νε­ται δυστυ­χώς τους ενο­χλεί το κίνη­μα, δεν θέλουν κίνη­μα, του­λά­χι­στον αυτό κατα­λα­βαί­νει κανείς από τις τοπο­θε­τή­σεις τους.

Το συμπέ­ρα­σμα που βγαί­νει είναι ότι εκεί που παλεύ­ου­με τα προ­βλή­μα­τα για την μαζι­κο­ποί­η­ση και την συμ­με­το­χή των συντα­ξιού­χων στη δρά­ση έχου­με απο­τε­λέ­σμα­τα. Η συμ­με­το­χή είναι άμε­σα δεμέ­νη με την δου­λειά των Σωμα­τείων και τη στα­θε­ρή συνερ­γα­σία και την κοι­νή δρά­ση με όλα τα Σωμα­τεία της ΣΕΑ. Αυτή μας η προ­σπά­θεια πρέ­πει να είναι στο κέντρο της προ­σο­χής μας, απέ­να­ντι στην συνε­χι­ζό­με­νη άρνη­ση της κυβέρ­νη­σης να δώσει ικα­νο­ποι­η­τι­κές λύσεις στα προβλή­ματά μας. Εμείς θα συνε­χί­σου­με την δρά­ση μας από την στιγ­μή που εκτι­μά­με ότι οι δυσκο­λί­ες θα μεγαλώσουν.

Στο επίκεντρο η ενίσχυση και
η μαζικοποίηση των Σωματείων μας

Στις αρχαι­ρε­σί­ες που έγι­ναν και ολο­κλη­ρώ­θη­καν στα Σωμα­τεία εκτός από δύο Σωμα­τεία, τα απο­τε­λέ­σμα­τά τους έχουν να κάνουν με την δου­λειά μας και όχι μόνο με τις αντι­κει­με­νι­κές δυσκο­λί­ες που συνα­ντά­με, ο Γ αρχαι­ρε­σί­ες δεν μπο­ρούν να είναι αντι­κεί­με­νο δρά­σης μόνο την διάρ­κεια που γίνο­νται εκλο­γές, αλλά μια συνε­χή δρά­ση του Σωμα­τεί­ου σε όλη τη διάρ­κεια της Θητεί­ας του. Σε πολ­λά Σωμα­τεία η συμ­με­το­χή στις εκλο­γές ήταν κάτω από το 2020, σε αρκε­τά είχα­με αύξη­ση των ψηφι­σά­ντων και σε λίγα είμα­στε στα ίδια.

Υπάρ­χουν αντι­κει­με­νι­κές δυσκο­λί­ες γι’ αυτό το αποτέ­λεσμα π.χ. συνά­δελ­φοι αργούν να βγουν στην σύντα­ξη σε σχέ­ση με τα προη­γού­με­να χρό­νια, νέοι συντα­ξιού­χοι συνε­χίζουν να δου­λεύ­ουν και δεν έρχο­νται να γρα­φούν στα Σωμα­τεία και να συμ­με­τέ­χουν στη δρά­ση τους, παλιοί συνά­δελ­φοι και συνα­δέλ­φισ­σες φεύ­γουν από την ζωή. Ακό­μα δυσκό­λε­ψε το γεγο­νός ότι οι εκλο­γές σε Σωμα­τεία μεγά­λων πόλε­ων έγι­ναν την περί­ο­δο του καλο­και­ριού και μάλι­στα την ίδια περί­ο­δο που είχα­με εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις Βου­λευ­τι­κές περι­φε­ρεια­κές — Δημοτικές.

Γι’ αυτό χρειά­ζε­ται μόνι­μη και στα­θε­ρή επα­φή με τους συντα­ξιού­χους, με εξορ­μή­σεις, με τα υλι­κά και στους χώρους που συγκε­ντρώ­νο­νται, ΚΑΠΗ, καφε­νεία, γενι­κά στα στέ­κια που συγκε­ντρώ­νο­νται και> να επι­διώ­κου­με εγγρα­φές αλλά και την συμ­με­το­χή τους στους αγώ­νες που προ­γραμ­μα­τί­ζου­με, Χρειά­ζε­ται να το τονί­σου­με και πάλι ότι είναι ανά­γκη τα γρα­φεία των Σωμα­τεί­ων μας να είναι ανοι­χτά περισ­σό­τε­ρες μέρες, περισ­σό­τε­ρες ώρες να μας βρί­σκουν όταν μι ψάχνουν οι συνάδελφοι.

Κλεί­νο­ντας θέλου­με να τονί­σω ξανά ότι η κατά­στα­ση ου Μέση Ανα­το­λή ιδιαί­τε­ρα, αλλά και στην Ουκρα­νία δεν είν καλή. Όχι μόνο συνε­χί­ζε­ται το αιμα­το­κύ­λι­σμα του άμα­χου πλη­θυ­σμού, νέων παι­διών φαντά­ρων, αλλά υπάρ­χουν σοβα­ρές ενδεί­ξεις ότι μπο­ρεί να έχου­με γενί­κευ­ση το πολέ­μων αφού αρχί­ζουν να εμπλέ­κο­νται και άλλες χώρες

Δυνα­μώ­νου­με τη φωνή μας, σαν συντα­ξιου­χι­κό κίνη­μα για να στα­μα­τή­σει τώρα η σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λα( στην Γάζα, ανα­γνώ­ρι­ση του Παλαι­στι­νια­κού κρά­τους, καμιά εμπλο­κή της χώρας μας, να στα­μα­τή­σει η κυβέρ­νη­ση να πλη­ρώ­νει δισ. για εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα που δεν έχει καμία σχέ­ση με τις αμυ­ντι­κές ανά­γκες της χώρας μας. Τώρα να δοθούν χρή­μα­τα για αυξή­σεις στους· μισθούς, σι συντά­ξεις, στην υγεία, στην παιδεία.

Πρόταση για την πραγματοποίηση του 
εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Έχουν ολο­κλη­ρω­θεί οι εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες στα Σωμα­τεία. Φέρ­νου­με πρό­τα­ση από το Εκτ. Προ­ε­δρείο να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το Συνέ­δριο λίγες μέρες νωρί­τε­ρα δηλα­δή 24- Απρί­λη 2024.

Οι λόγοι που προ­τεί­νε­ται για να έρθει πιο νωρίς είναι

Α) Το Πάσχα φέτος γιορ­τά­ζε­ται στις 5 Μαΐ­ου, ακο­λου­θούν ευρω­ε­κλο­γές οπό­τε ο Μάης γίνε­ται δύσκολος.
Β) Από αρχές του Μάη και μετά υπάρ­χουν δυσκο­λί­ες να βρού­με δωμά­τια στα κεντρι­κά ξενο­δο­χεία που να κάνουν πιο εύκο­λη την πρό­σβα­ση στο χώρο του Συνε­δρί­ου και φυσι­κά ένα μεγά­λο πρό­βλη­μα είναι το κόστος των δωμα­τί­ων όπου οι τιμές την καλο­και­ρι­νή περί­ο­δο ανε­βαί­νουν κατά πολύ.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο