Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα λέει πως εντόπισε κατάσκοπο που δρούσε για λογαριασμό της Βρετανίας

Οι κινε­ζι­κες αρχές ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι ο διευ­θυ­ντής ξένης εται­ρεί­ας συμ­βού­λων κατη­γο­ρεί­ται για κατα­σκο­πεία για λογα­ρια­σμό της βρε­τα­νι­κής υπη­ρε­σί­ας πλη­ρο­φο­ριών MI6.

Το υπουρ­γείο Δημό­σιας Ασφά­λειας του Πεκί­νου ανέ­φε­ρε μέσω WeChat ότι η υπη­ρε­σία κατα­σκο­πεί­ας του Λον­δί­νου, που είναι γενι­κά γνω­στή ως MI6 (σ.σ. στρα­τιω­τι­κή υπη­ρε­σία πληροφοριών/τομέας έξι) χρη­σι­μο­ποί­η­σε ξένο υπή­κοο, το επώ­νυ­μο του οποί­ου είναι Χουάνγκ, για να απο­κτή­σει «σχέ­σεις συνερ­γα­σί­ας στον τομέα (της συλ­λο­γής) πληροφοριών».

Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, η MI6 «ανέ­πτυ­ξε» (τη σχέ­ση με) τον Χουάνγκ Μου­μού το 2015.

Η εθνι­κό­τη­τα του προ­σώ­που αυτού, επι­κε­φα­λής εται­ρεί­ας συμ­βού­λων, δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται, ούτε δίνε­ται το όνο­μα της εται­ρεί­ας. Ανα­φέ­ρε­ται πως «εισήλ­θε στην Κίνα επα­νει­λημ­μέ­να με οδη­γί­ες να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το δημό­σιο προ­φίλ του ως κάλυ­ψη για να συγκε­ντρώ­σει πλη­ρο­φο­ρί­ες για την Κίνα για λογα­ρια­σμό της Βρε­τα­νί­ας» και να «βρει άλλους ανθρώ­πους με τους οποί­ους θα μπο­ρού­σε να έλθει σε επα­φή η MI6».

Φέρε­ται να έστει­λε 17 ανα­φο­ρές ‑μετα­ξύ άλλων και ορι­σμέ­νες που περιεί­χαν κινε­ζι­κά κρα­τι­κά μυστι­κά- στην MI6 προ­τού εντο­πι­στεί, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Το υπουρ­γείο ανέ­φε­ρε πως η έρευ­να που διε­νερ­γή­θη­κε «οδή­γη­σε γρή­γο­ρα στον εντο­πι­σμό απο­δεί­ξε­ων πως ο Χουάνγκ επι­δι­δό­ταν σε κατα­σκο­πευ­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα» και ότι «ελή­φθη­σαν εξα­να­γκα­στι­κά μέτρα» σε βάρος του, όρος που συνή­θως σημαί­νει πως κάποιος έχει προφυλακιστεί.

Όταν επι­κοι­νώ­νη­σε μαζί του για να του ζητή­σει σχό­λιο το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, το Φόρεϊν Όφις δεν απά­ντη­σε αμέσως.

Εδώ και μήνες, Λον­δί­νο και Πεκί­νο ανταλ­λάσ­σουν κατη­γο­ρί­ες περί κατασκοπείας.

Η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση προει­δο­ποί­η­σε πως κινέ­ζοι κατά­σκο­ποι βάζουν ολο­έ­να περισ­σό­τε­ρο στο στό­χα­στρο δημό­σιους λει­τουρ­γούς. Ερευ­νη­τής στο βρε­τα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο διέ­ψευ­σε πρό­σφα­τα πως κατα­σκό­πευε για λογα­ρια­σμό της κινε­ζι­κής υπη­ρε­σί­ας πληροφοριών.

Πέρυ­σι, η Κίνα έκα­νε σει­ρά εφό­δων σε ξένες πολυ­ε­θνι­κές εται­ρεί­ες συμβούλων.

Τον Μάιο, το Πεκί­νο ανα­κοί­νω­σε πως ερευ­νή­θη­καν τα γρα­φεία της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας συμ­βού­λων Capvision για την προ­στα­σία των «συμ­φε­ρό­ντων εθνι­κής ασφα­λεί­ας» της Κίνας.

Τον Απρί­λιο, οι κινε­ζι­κές αρχές ανέ­κρι­ναν το προ­σω­πι­κό του παραρ­τή­μα­τος στη Σαγκάη άλλης αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας συμ­βού­λων, της Bain.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο