Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Γρά­φει ο // Σπύ­ρος Τζόκας

 Περί­ερ­γα παι­χνί­δια παί­ζει η ζωή και μερι­κές φορές είναι αμεί­λι­χτη, όταν προ­σπα­θείς να την ξεγε­λά­σεις. Είναι εκδι­κη­τι­κή και μπο­ρεί να σε σφά­ζει με το μπα­μπά­κι. Είναι κάτι μετα­ξύ φάρ­σας και τρα­γω­δί­ας. Ας ανα­τρέ­ξου­με λίγο στα γεγο­νό­τα. Ο 34χρονος σήμε­ρα Μπά­μπης Ανα­γνω­στό­που­λος σκη­νο­θέ­τη­σε το σκη­νι­κό του εγκλή­μα­τος, δένο­ντας τον εαυ­τό του και σκο­τώ­νο­ντας τη σκυ­λί­τσα του ζευ­γα­ριού, τη Roxy, σε μια προ­σπά­θεια να απο­τρέ­ψει τους αστυ­νο­μι­κούς από τη δια­λεύ­καν­ση της υπό­θε­σης. Η αστυ­νο­μία που ερεύ­νη­σε τον τόπο του εγκλή­μα­τος βρή­κε την κόρη του ζευ­γα­ριού, τη μικρή Λυδία, δίπλα στο σώμα της νεκρής μητέ­ρας της. Ο πιλό­τος ισχυ­ρί­στη­κε ότι οι «ληστές» ήταν εκεί­νοι που σκό­τω­σαν τη γυναί­κα του, αλλά, όπως απο­κα­λύ­φθη­κε τελι­κά, ο Ανα­γνω­στό­που­λος ήταν ο πραγ­μα­τι­κός δολο­φό­νος. Άλλη μια φρι­κτή γυναι­κο­κτο­νία από έναν άνθρω­πο με μεγά­λες υπο­κρι­τι­κές ικα­νό­τη­τες και απί­στευ­το κυνισμό.

Ο άνθρω­πος αυτός χθες 2 Ιου­νί­ου 2023 απο­φά­σι­σε να δώσει πανελ­λή­νιες εξε­τά­σεις για εισα­γω­γή στην τρι­το­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση και παρά τις αντιρ­ρή­σεις που εκφρά­στη­καν τελι­κά του επε­τρά­πη. Οι ανθρώ­πι­νοι νόμοι του επέ­τρε­ψαν να υλο­ποι­ή­σει τους σχε­δια­σμούς του σε αντί­θε­ση με την τρα­γι­κή Καρο­λάιν που  τα όνει­ρα της, η ζωή της, τα νιά­τα της, το παι­δί της… όλα σπαράγματα.

Υπάρ­χουν όμως και οι φυσι­κοί νόμοι, για θυμη­θεί­τε την Αντι­γό­νη και τον Κρέ­ο­ντα,  που έρχο­νται κάποιες φορές να δια­κω­μω­δή­σουν τους ανθρώ­πι­νους. Και το κάνουν με δια­φο­ρε­τι­κούς τρό­πους. Αυτή τη φορά βρή­καν τον τρό­πο να δοκι­μά­σουν τις αντο­χές ενός δολο­φό­νου και να απο­κα­λύ­ψουν και να ειρω­νευ­τούν  την απο­χαυ­νω­μέ­νη κοι­νω­νία που δεν ήταν παι­δί τους η Καρο­λάιν, ούτε η κάθε Καρο­λάιν που δέχε­ται βία και συνε­χί­ζει  αμέ­ρι­μνα τη ζωή της.

Το θέμα της νεο­ελ­λη­νι­κής γλώσ­σας είναι αυτό που χλευά­ζει τον συζυ­γο­κτό­νο. Πήγε να δώσει εξε­τά­σεις και κλή­θη­κε  να απα­ντή­σει  στα ερω­τή­μα­τα που ανα­φέ­ρο­νταν στα φαι­νό­με­να, γυναι­κο­κτο­νί­ας, βια­σμού, οικο­γε­νεια­κής βίας, σεξουα­λι­κής παρε­νό­χλη­σης και ποι­κί­λων άλλων προ­σβο­λών των γυναι­κών κάθε άλλο παρά σπά­νια είναι. Τα κεί­με­να ήταν απο­κα­λυ­πτι­κά για τη βία των γυναι­κών και τα ερω­τή­μα­τα μετα­ξύ των άλλων ήταν και τα παρακάτω:

  • «Να απο­δώ­σε­τε συνο­πτι­κά σε μία παρά­γρα­φο 60–70 λέξε­ων τις από­ψεις του συγ­γρα­φέα του Κει­μέ­νου 1 για την κοι­νω­νι­κή θέση της γυναί­κας»  και
  • «Να ανα­φέ­ρε­τε φαι­νό­με­να παρα­βί­α­σης των δικαιω­μά­των της γυναί­κας στη σύγ­χρο­νη επο­χή στον ιδιω­τι­κό και δημό­σιο βίο»

Τρα­γι­κή ειρω­νεία πραγ­μα­τι­κά και ράπι­σμα στον ίδιο και την αδιά­φο­ρη κοι­νω­νία.  Η θλι­βε­ρή  εικό­να της δολο­φο­νί­ας, του φοβι­σμέ­νου παι­διού έρχε­ται και ξανάρ­χε­ται πάλι μπρο­στά μας.  Ο κόσμος μας φαί­νε­ται να δύει. Κλή­θη­κε δηλα­δή ο δολο­φό­νος να περι­γρά­ψει την πρά­ξη του, να ανα­φέ­ρει  φαι­νό­με­να παρα­βί­α­σης των δικαιω­μά­των της γυναίκας!!!

Η Καρο­λάιν ήταν πίσω από τα θέμα­τα της νεο­ελ­λη­νι­κής γλώσ­σας,  αλλά  δεν μπο­ρεί να το μάθει.  Δικός της δάκτυ­λος ήταν τα θέμα­τα της νεο­ελ­λη­νι­κής γλώσ­σας. Και αυτό για­τί κραυ­γά­ζει ότι στην θέση της δεν θέλει να βρε­θεί οποια­δή­πο­τε γυναί­κα που δεν «υπα­κού­ει» και «αντι­στέ­κε­ται». Όποια γυναί­κα «το παί­ζει δύσκο­λη». Για­τί έτσι η  Καρο­λάιν θα δολο­φο­νεί­ται ξανά και ξανά.. Και αυτό δεν πρέ­πει να το επι­τρέ­ψου­με και δεν θα το επιτρέψουμε.

 * Ο Σπύ­ρος Τζό­κας είναι Πανε­πι­στη­μια­κός συγγραφέας, 
πρώ­ην δήμαρ­χος Καισαριανής, 
υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθηνών

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο