Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κυβέρνηση για τους μισθούς: “Μούφα” τριετίες αντί για ουσιαστικές αυξήσεις

«Άνθρα­κες απο­δει­κνύ­ε­ται ο …μπο­να­μάς περί «αυξή­σε­ων» και μάλι­στα από την Πρω­το­χρο­νιά τις οποί­ες δια­φη­μί­ζουν οι προ­πα­γαν­δι­στές της κυβέρ­νη­σης, με αφορ­μή την εφαρ­μο­γή από 1/1/2024 της διά­τα­ξης περί «ξεπα­γώ­μα­τος των τριε­τιών» που ψηφί­στη­κε το περα­σμέ­νο φθι­νό­πω­ρο. «Πρω­τα­γω­νι­στής» ο ίδιος ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας, που με στόμ­φο επα­να­λάμ­βα­νε χτες ότι «επί θητεί­ας μου θα δουν αύξη­ση στα εισο­δή­μα­τά τους υπάλ­λη­λοι στον ιδιω­τι­κό τομέα…».

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, βέβαια, οι μισθω­τοί που αμεί­βο­νται με τον κατώ­τα­το μισθό θα πρέ­πει να περι­μέ­νουν από μερι­κούς μήνες μέχρι και 3 ολό­κλη­ρα χρό­νια για να δουν την αύξη­ση του 10%, ενώ όσοι εργά­ζο­νται με μερι­κή απα­σχό­λη­ση θα περι­μέ­νουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο, και σε κάθε περί­πτω­ση θα πρέ­πει να κολ­λή­σουν 900 ένση­μα για να συμπλη­ρώ­σουν μία τριετία.

Παρά τη σχε­τι­κή προ­πα­γάν­δα που ξεδί­πλω­νε η κυβέρ­νη­ση όταν ψηφι­ζό­ταν η σχε­τι­κή διά­τα­ξη και η οποία σήμε­ρα ανα­πα­ρά­γε­ται από τα αστι­κά ΜΜΕ, η αλή­θεια είναι ότι ο τρό­πος με τον οποίο ψηφί­στη­κε και εφαρ­μό­ζε­ται το «ξεπά­γω­μα των τριε­τιών» κλέ­βει από τους μισθω­τούς 12 ολό­κλη­ρα χρό­νια προϋπηρεσίας.

Συγκε­κρι­μέ­να, το «ξεπά­γω­μα» των τριε­τιών — το «πάγω­μα» είχε επι­βλη­θεί τον Φλε­βά­ρη του 2012 (ΠΥΣ αρ. 6) — δεν επι­βάλ­λει καμία ανα­δρο­μι­κό­τη­τα, και έτσι χάνε­ται για τους εργα­ζό­με­νους ο χρό­νος προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας 12 ολό­κλη­ρων ετών, από τον Φλε­βά­ρη του 2012 μέχρι και τον Δεκέμ­βρη του 2023.

Για παρά­δειγ­μα, εργα­ζό­με­νος με 11 χρό­νια προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας, αντί να παίρ­νει σήμε­ρα 1.014 ευρώ, θα πάρει 858 ευρώ το 2027, δηλα­δή η κυβέρ­νη­ση κλέ­βει χιλιά­δες ευρώ από κάθε μισθω­τό εδώ και χρό­νια. Ουσια­στι­κό αντί­κρι­σμα δεν υπάρ­χει παρά μόνο για ελά­χι­στους εργα­ζό­με­νους, και σε κάθε περί­πτω­ση με την προ­ϋ­πό­θε­ση να έχουν συμπλη­ρώ­σει πριν το 2012 μεγά­λο αριθ­μό ενσή­μων. Για παρά­δειγ­μα, εργα­ζό­με­νος που για να συμπλη­ρώ­σει τριε­τία τού λεί­πουν 300 ένση­μα (1 χρό­νος δου­λειάς) θα πάρει αύξη­ση στις αρχές του 2025.

Επι­πλέ­ον, οι περι­βό­η­τες αυξή­σεις στις τριε­τί­ες αφο­ρούν μόνο όσους αμεί­βο­νται με τον κατώ­τα­το μισθό και όσους από 1/1/2024 καλύ­πτο­νται από εν ισχύ Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση που κατο­χυ­ρώ­νει την προ­ϋ­πη­ρε­σία, και αυτοί σήμε­ρα δεν ξεπερ­νούν το 10% των εργα­ζο­μέ­νων. Η μεγά­λη μάζα εργα­ζο­μέ­νων, όταν και όπο­τε πιά­σουν την τριε­τία, θα δικαιού­νται μια αύξη­ση, η οποία βέβαια θα συμ­ψη­φί­ζε­ται με τον μισθό τους, επο­μέ­νως δεν θα την παίρ­νουν ολό­κλη­ρη. Για παρά­δειγ­μα, εργα­ζό­με­νος που σήμε­ρα αμεί­βε­ται με 860 ευρώ, όταν συμπλη­ρώ­σει τριε­τία, το 2027, δεν θα πάρει καμία αύξη­ση, αφού η προ­σαύ­ξη­ση της τριε­τί­ας που υπο­λο­γί­ζε­ται στον κατώ­τα­το μισθό (780 x 10% = 858 ευρώ) θα είναι μικρό­τε­ρη του μισθού που ήδη παίρ­νει. Επο­μέ­νως θα πρέ­πει να περι­μέ­νει μέχρι το 2030 για να πάρει την επό­με­νη τριε­τία, με την προ­ϋ­πό­θε­ση βέβαια ότι μέχρι τότε δεν θα χάσει κανέ­να μερο­κά­μα­το, πράγ­μα αμφί­βο­λο όταν π.χ. η τερά­στια «ευε­λι­ξία» οδη­γεί σε 7.000 απο­λύ­σεις τη μέρα (στοι­χεία «Εργά­νη» 2022).

Με την ίδια λογι­κή, μάλι­στα, εργα­ζό­με­νος με μισθό 1.015 ευρώ σήμε­ρα δεν πρό­κει­ται να πάρει αύξη­ση ποτέ (στις τρεις τριε­τί­ες ο μισθός δια­μορ­φώ­νε­ται στα 780 x 30% = 1.014 ευρώ).

Μέτρο υπό …αίρεση

Την ώρα δηλα­δή που τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα στε­νά­ζουν από την ακρί­βεια, η κυβέρ­νη­ση «πετά­ει την μπά­λα» …στο 2027 και υπό­σχε­ται κάποια ψίχου­λα στο μέλλον!

Ακό­μα κι αυτό μάλι­στα δεν είναι σίγου­ρο, καθώς, όπως είχε δηλώ­σει ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου τις μέρες που ψηφι­ζό­ταν η διά­τα­ξη, το μέτρο αυτό μπο­ρεί και να ανα­θε­ω­ρη­θεί. Συγκε­κρι­μέ­να, απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση σημεί­ω­σε πως «εάν δού­με την ανερ­γία να ανε­βαί­νει, προ­φα­νώς η από­φα­ση θα πρέ­πει να επα­νε­ξε­τα­στεί. Είναι απο­λύ­τως προ­φα­νές ότι λαμ­βά­νου­με υπό­ψη την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της εθνι­κής οικονομίας».

Κατά συνέ­πεια, ακό­μα κι αυτό το …μού­φα «ξεπά­γω­μα» είναι «στον αέρα» και όλα θα εξαρ­τη­θούν από την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της οικο­νο­μί­ας, δηλα­δή από το ξεδί­πλω­μα της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης συνολικά.

Χωρίς καμία βάση είναι και η προ­πα­γάν­δα της κυβέρ­νη­σης ότι η διά­τα­ξη αυτή φέρ­νει τάχα αύξη­ση στους μισθούς που προ­βλέ­πο­νται σε Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας. Πέρα από το γεγο­νός ότι 2 στους 3 μισθω­τούς δεν καλύ­πτο­νται από ΣΣΕ, σε σχε­τι­κό ενη­με­ρω­τι­κό σημεί­ω­μα του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας ξεκα­θα­ρί­ζε­ται πως «σε περί­πτω­ση επί­σης που οι εργα­ζό­με­νοι έχουν ήδη δει αυξή­σεις στους μισθούς ενδια­μέ­σως από το 2012 έως το 2023 και υπερ­βαί­νουν τα σημε­ρι­νά ισχύ­ο­ντα είτε στον κατώ­τα­το είτε σε αυτά που ορί­ζο­νται στις ΣΣΕ, τότε συμ­ψη­φί­ζο­νται με τα κατα­βαλ­λό­με­να». Κατά συνέ­πεια, η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης για «ξεπά­γω­μα» των τριε­τιών, και μάλι­στα στο φόντο ενί­σχυ­σης της «ευε­λι­ξί­ας», που υπο­νο­μεύ­ει παρα­πέ­ρα την πλή­ρη και στα­θε­ρή απα­σχό­λη­ση, όχι μόνο δεν βελ­τιώ­νει τους μισθούς των εργα­ζο­μέ­νων αλλά είναι κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη στα μέτρα της ενί­σχυ­σης της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρή­σε­ων, με την ακρί­βεια να συνε­χί­ζει να ρημά­ζει τα εργα­τι­κά εισοδήματα.

Απά­ντη­ση και στην κυβερ­νη­τι­κή κοροϊ­δία αλλά και στην σφο­δρή επί­θε­ση στο λαϊ­κό εισό­δη­μα δίνουν οι διεκ­δι­κή­σεις των συν­δι­κά­των για ξεπά­γω­μα των τριε­τιών για όλους τους εργα­ζό­με­νους, χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις και ανα­δρο­μι­κά από το 2012, ο αγώ­νας για ουσια­στι­κές αυξή­σεις σε όλους τους μισθούς και για υπο­γρα­φή ΣΣΕ παντού, με κατο­χύ­ρω­ση σύγ­χρο­νων δικαιωμάτων.

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον Ριζοσπάστη
Τετάρ­τη 3 Γενά­ρη 2024

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο