Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Παπαναστάσης: Επικίνδυνη συζήτηση ανοίγει η κυβέρνηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, στο φόντο της συνδιαχείρισης του Αιγαίου

Επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη, που ανοί­γει τη συζή­τη­ση για ανα­θε­ώ­ρη­ση της Συν­θή­κης της Λωζά­νης, η οποία δεν είναι ξεκομ­μέ­νη από τις συνο­λι­κό­τε­ρες εξε­λί­ξεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, όπου ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δημιουρ­γούν κλί­μα συν­δια­χεί­ρι­σης του Αιγαί­ου, χαρα­κτή­ρι­σε τις χθε­σι­νές δηλώ­σεις του κ. Συρί­γου περί «παρω­χη­μέ­νων δια­τά­ξε­ων της Συν­θή­κης της Λωζά­νης» ο Νίκος Παπα­να­στά­σης βου­λευ­τής του ΚΚΕ μιλώ­ντας στην τηλε­ό­ρα­ση της ΕΡΤ 1 το πρωί της Τετάρ­της 3 Γενάρη.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως ο πρώ­ην υπουρ­γός της κυβέρ­νη­σης Αγγε­λος Συρί­γος, ανέ­φε­ρε πως «το 97% της Συν­θή­κης της Λωζά­νης είναι παρω­χη­μέ­νο και νεκρό», και το «3% που στην ουσία είναι ζωντα­νό είναι αυτό που αφο­ρά τα σύνο­ρα». Σε μια προ­σπά­θεια να δια­σκε­δά­σει τις εντυ­πώ­σεις, σήμε­ρα, ανέ­φε­ρε πως δεν ζήτη­σε ανα­θε­ώ­ρη­ση της Συνθήκης.

Ο Ν. Παπα­να­στά­σης από την πλευ­ρά του, σχο­λί­α­σε πως θέτο­ντας με αυτό τον τρό­πο το θέμα, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ανοί­γει μία δημό­σια συζή­τη­ση και με δεδο­μέ­νες τις ανα­θε­ω­ρή­σεις που θέτει και η τουρ­κι­κή πλευ­ρά, έχει σαν απο­τέ­λε­σμα να δημιουρ­γού­νται τελι­κά, οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την ανα­θε­ώ­ρη­ση ενός νομι­κού κει­μέ­νου που καθο­ρί­ζει όχι μόνο τα σύνο­ρα Ελλά­δας – Τουρ­κί­ας αλλά το σύνο­λο των ορί­ων της τότε καταρ­ρέ­ου­σας Οθω­μα­νι­κής αυτοκρατορίας.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο