Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κυβέρνηση για την αντιπυρική περίοδο: Ευχολόγια, τεράστιες ελλείψεις και επίκληση της ατομικής ευθύνης

Βρι­σκό­μα­στε στον τρί­το μήνα της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου και όπως κάθε χρό­νο, ο πρω­θυ­πουρ­γός πραγ­μα­το­ποί­η­σε εθι­μο­τυ­πι­κή επί­σκε­ψη στο υπουρ­γείο Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, την Παρα­σκευή. Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης εξήγ­γει­λε ό,τι και πέρυ­σι: «Και­νούρ­για αερο­σκά­φη, και­νούρ­για ελι­κό­πτε­ρα, πολ­λά και­νούρ­για μέσα για το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα (…) Θα συντε­λε­στεί πραγ­μα­τι­κά μια κοσμο­γο­νία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχου­με στη διά­θε­σή μας».

Την ώρα όμως που ο πρω­θυ­πουρ­γός τάζει …κοσμο­γο­νί­ες, συνε­χί­ζο­νται η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος και η έλλει­ψη μεγά­λης κλί­μα­κας προ­λη­πτι­κών παρεμ­βά­σε­ων για την προ­στα­σία των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των. Ο πρω­θυ­πουρ­γός μετά τη σχε­τι­κή σύσκε­ψη ευχα­ρί­στη­σε «από καρ­διάς (…) τις γυναί­κες και τους άντρες του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, που βρί­σκο­νται πάντα στην πρώ­τη γραμ­μή» ενώ, σε ό,τι αφο­ρά το προ­σω­πι­κό του ΠΣ, για άλλη μια χρο­νιά θα κλη­θεί να αντι­με­τω­πί­σει τα συμ­βά­ντα με 4.547 κενές θέσεις και τις υπό­λοι­πες κατα­κερ­μα­τι­σμέ­νες σε διά­φο­ρες κατη­γο­ρί­ες: Επο­χι­κούς, πεντα­ε­τείς, επτα­ε­τείς, μόνι­μους. Επί­σης, το 85% από τα περί­που 3.500 οχή­μα­τα του ΠΣ έχουν ηλι­κία πάνω από 10ετία, ενώ οι πιστώ­σεις για τη μισθο­δο­σία του προ­σω­πι­κού είναι μειω­μέ­νες κατά 7,5 εκατ. ευρώ σε σχέ­ση με πέρυσι.

Άλλα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα των υπαλ­λή­λων του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος είναι τα σοβα­ρά εργα­σια­κά ζητή­μα­τα που παρα­μέ­νουν άλυ­τα, η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της πυρα­σφά­λειας, οι δια­χρο­νι­κές συνέ­πειες από τον εγκλη­μα­τι­κό δια­χω­ρι­σμό της πρό­λη­ψης από την κατα­στο­λή στις δασι­κές πυρ­κα­γιές (το 1998 με τον ν. 2612), το ξεσπί­τω­μα των πυροσβεστών.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός παρα­δέ­χτη­κε ότι μέχρι στιγ­μής «μας έχει βοη­θή­σει και ο και­ρός και τα πράγ­μα­τα έχουν πάει καλά, αλλά τώρα ξέρου­με ότι οι δύο επό­με­νοι μήνες είναι δύσκο­λοι», υπο­νο­ώ­ντας τις πιο αυξη­μέ­νες θερ­μο­κρα­σί­ες και ανέ­μους. Μ’ αυτόν τον τρό­πο προϊ­δέ­α­σε ποιοι θα είναι οι …φταί­χτες για ενδε­χό­με­να αρνη­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα στη φετι­νή αντι­πυ­ρι­κή περίοδο.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή τού «τρε­χά­τε ποδα­ρά­κια μου και όπου φύγει — φύγει», είπε ότι «έχου­με πια μια κουλ­τού­ρα εκκε­νώ­σε­ων, η οποία απο­τε­λεί μια μεγά­λη κατά­κτη­ση για τη χώρα» — ο λόγος για το γνω­στό μήνυ­μα του «112», που ανά­γει την προ­στα­σία σε ατο­μι­κή ευθύ­νη για να καλυ­φθούν οι τερά­στιες ευθύ­νες στην πρό­λη­ψη. Κατα­λή­γο­ντας, ισχυ­ρί­στη­κε ανε­ρυ­θρί­α­στα πως «οι πολί­τες γνω­ρί­ζουν πολύ καλά ότι και κατά την διάρ­κεια της προη­γού­με­νης θητεί­ας μας, όπο­τε προ­έ­κυ­ψαν μεγά­λα ζητή­μα­τα τα οποία έχουν να κάνουν με κλι­μα­τι­κές κρί­σεις — φωτιές, πλημ­μύ­ρες στην Εύβοια, “Ιανός” — η πολι­τεία αντα­πο­κρί­θη­κε με πολύ μεγα­λύ­τε­ρη ταχύ­τη­τα από ό,τι στο παρελ­θόν», παρι­στά­νο­ντας ότι δεν υπάρ­χουν συνέ­πειες από τις κατα­στρο­φές που προ­κά­λε­σε η απο­διάρ­θρω­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­προ­στα­σί­ας της χώρας: Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες καμέ­να στρέμ­μα­τα δάσους, απώ­λεια περιου­σιών, φωτιές και πλημ­μύ­ρες, αλλά και ταλαι­πω­ρία χιλιά­δων ανθρώ­πων σε απο­κλει­σμέ­νους δρό­μους τον χει­μώ­να μετά από μια χιονόπτωση.

Την ώρα λοι­πόν που όλα αυτά δεν έχουν αλλά­ξει, το υπουρ­γείο Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης ανα­κοί­νω­σε την Παρα­σκευή ότι έφτα­σαν οι πρώ­τοι πυρο­σβέ­στες από το εξω­τε­ρι­κό, συγκε­κρι­μέ­να από τη Ρου­μα­νία, δύνα­μη που εντάσ­σε­ται στον λεγό­με­νο Ευρω­παϊ­κό Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Η δομή αυτή δεν είναι παρά η προ­σπά­θεια να αντι­με­τω­πι­στούν ελλεί­ψεις — που υπάρ­χουν σε όλες τις χώρες, με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων — όχι με ενί­σχυ­ση του προ­σω­πι­κού και των μέσων σε κάθε χώρα, αλλά με μετα­φε­ρό­με­νους πυρο­σβέ­στες τα καλοκαίρια.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

ΕΥΒΟΙΑ
Στο ίδιο έργο θεατές και τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Μεγά­λη πυρ­κα­γιά εκδη­λώ­θη­κε την Πέμ­πτη στο Αλι­βέ­ρι, φωτιές και σε Κερα­τέα, Μεσ­ση­νία, Πάρο, Ρόδο και Χαλκιδική

Τον υπαρ­κτό και σοβα­ρό κίν­δυ­νο μιας ακό­μη μεγά­λης πυρ­κα­γιάς στην Εύβοια, λόγω της έλλει­ψης ολο­κλη­ρω­μέ­νου αντι­πυ­ρι­κού σχε­δια­σμού, ανέ­δει­ξε η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε έξω από το Αλι­βέ­ρι, με τις φλό­γες να φτά­νουν έξω από οικι­σμούς και να απει­λούν ποι­μνιο­στά­σια και άλλες εγκα­τα­στά­σεις. Επί­σης πύρι­να μέτω­πα σε άλλες περιο­χές και εν ανα­μο­νή καύ­σω­να την επό­με­νη βδο­μά­δα φέρ­νουν στο προ­σκή­νιο ξανά τα δια­χρο­νι­κά προ­βλή­μα­τα της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και υπο­στε­λέ­χω­σης της Πυρο­σβε­στι­κής και της ανυ­παρ­ξί­ας πρόληψης.

Το κλι­μά­κιο του ΚΚΕ κοντά στους κατοί­κους στο Αλιβέρι

Η φωτιά στην Εύβοια εκδη­λώ­θη­κε αργά το από­γευ­μα της Πέμ­πτης, κοντά στις εγκα­τα­στά­σεις της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ στο Μηλά­κι Αλι­βε­ρί­ου. Γρή­γο­ρα πήρε μεγά­λες δια­στά­σεις και καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας έκαι­γε χαμη­λή βλά­στη­ση, πουρ­νά­ρια αλλά και ελαιό­δε­ντρα. Οι φλό­γες από τα μέτω­πα που ανα­πτύ­χθη­καν, έφτα­σαν μάλι­στα έξω από τους οικι­σμούς Πού­ντα και Καλέν­τζι, προ­κα­λώ­ντας έντο­νη ανη­συ­χία στους κατοίκους.

Τελι­κά και μετά από παρέμ­βα­ση επί­γειων και ενα­έ­ριων πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων, με τη συν­δρο­μή μηχα­νη­μά­των και υδρο­φό­ρων της Τοπι­κής Διοί­κη­σης, η φωτιά τέθη­κε υπό έλεγ­χο το πρωί της Παρασκευής.

Ενω­τι­κή Αγω­νι­στι­κή Κίνη­ση Πυρο­σβε­στών: Ανα­κοί­νω­ση για τις δηλώ­σεις του Πρω­θυ­πουρ­γού σχε­τι­κά με την στε­λέ­χω­ση ασθε­νο­φό­ρων του ΕΚΑΒ από πυροσβέστες

Από την πρώ­τη στιγ­μή στα μέτω­πα της φωτιάς βρέ­θη­καν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από την περιο­χή του Αλι­βε­ρί­ου, ενώ νωρίς το πρωί της Παρα­σκευ­ής την περιο­χή επι­σκέ­φθη­κε κλι­μά­κιο του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον Κώστα Μπασ­δέ­κη, μέλος της ΚΕ και περι­φε­ρεια­κό σύμ­βου­λο στη Στε­ρεά Ελλά­δα με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», στο οποίο συμ­με­τεί­χαν μετα­ξύ άλλων η Ζωή Χαχά­μη, Γραμ­μα­τέ­ας της ΤΕ Εύβοιας, τα μέλη της ΕΠ Ανατ. Στε­ρε­άς και Εύβοιας, Κατε­ρί­να Δημά­κη και Δημή­τρης Παρα­σκευάς και ο Κώστας Θεο­δω­ρό­που­λος, Γραμ­μα­τέ­ας της Οργά­νω­σης Περιο­χής Ανατ. Στε­ρε­άς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Σε άλλες περιοχές

Την Παρα­σκευή κατά τις μεσημ­βρι­νές ώρες πυρ­κα­γιές εκδη­λώ­θη­καν σε αρκε­τές περιο­χές της χώρας. Φωτιά σε έκτα­ση χαμη­λής βλά­στη­σης ανά­με­σα στην Κερα­τέα και τη Μεγά­λη Αυλή επε­κτά­θη­κε σε χώρους που ήταν γεμά­τοι ξερά χόρ­τα. Μετά από προ­σπά­θειες 52 πυρο­σβε­στών με 2 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 14 οχή­μα­τα και τη συν­δρο­μή δύο αερο­σκα­φών οριο­θε­τή­θη­κε μερι­κές ώρες αργό­τε­ρα. Λίγο μετά η Πυρο­σβε­στι­κή ανα­κοί­νω­σε τη σύλ­λη­ψη ενός άνδρα που κατη­γο­ρεί­ται για εμπρη­σμό από αμέλεια.

Πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής και στη Μαθιά Μεσ­ση­νί­ας σε δασι­κή έκτα­ση κοντά στο χωριό.

Πυρ­κα­γιά και στην περιο­χή Σάντα Μαρία της Πάρου έκα­ψε ξερά χόρ­τα και παρα­τη­μέ­να λάστι­χα. Επί­σης φωτιά εκδη­λώ­θη­κε το μεση­μέ­ρι και στη Ρόδο στην περιο­χή Καλ­λι­θέα κοντά σε κεντρι­κό δρό­μο, σε οικό­πε­δο με πολ­λά ξερά χόρ­τα, και για προ­λη­πτι­κούς λόγους τμή­μα­τα ξενο­δο­χεί­ων που βρί­σκο­νταν κοντά χρειά­στη­κε να εκκε­νω­θούν, σύμ­φω­να με τοπι­κά ΜΜΕ.

Φωτιά ξέσπα­σε χθες και στην Χαλ­κι­δι­κή λίγο πριν τις 8 το βρά­δυ, κοντά στον οικι­σμό Δασκά­λων του Δήμου Πολυ­γύ­ρου στα όρια με τον Δήμο Σιθω­νί­ας, ενώ έπνε­αν ισχυ­ροί άνε­μοι. Καί­γο­νταν περιο­χή με χαμη­λή βλά­στη­ση και οι πυρο­σβέ­στες έδι­να μάχη να μην περά­σει στο παρα­κεί­με­νο δάσος.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο