Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΝΔ προβάλλει τον ελιγμό της για να κρύψει την πραγματικότητα: τη λογοκρισία στην Τέχνη

Κάτω από την πίε­ση του καλ­λι­τε­χνι­κού κόσμου η κυβέρ­νη­ση υπο­χρε­ώ­θη­κε σε έναν ελιγ­μό προ­κει­μέ­νου να κρύ­ψει την προ­σπά­θεια λογο­κρι­σί­ας του νομο­σχε­δί­ου για τα Οπτι­κο­α­κου­στι­κά Μέσα.

Όπως επι­ση­μαί­νει ο Πανελλ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος: «Η ουσία του ελιγ­μού αυτού συνί­στα­ται βασι­κά στην απα­λοι­φή της ανα­φο­ράς σε “τρο­μο­κρα­τι­κή ενέρ­γεια”, η οποία συν­δέ­ει το παρόν άρθρο με τον τρο­μο­νό­μο καθώς και η απα­λοι­φή της διά­τα­ξης που προ­βλέ­πει ποι­νές για τους δημιουργούς.

Η αλλα­γή αυτή αφή­νει άθι­κτη την ουσία του άρθρου 8, τον ακό­μα ασφυ­κτι­κό­τε­ρο έλεγ­χο στην δια­κί­νη­ση του καλ­λι­τε­χνι­κού έργου στους παρό­χους υπη­ρε­σιών του οπτι­κο­α­κου­στι­κού τομέα. Η τελι­κή δια­τύ­πω­ση, που αφο­ρά “υπο­κί­νη­ση σε βία ή μίσος” έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί κατά κόρον σε όλη την Ε.Ε. για την στο­χο­ποί­η­ση καλ­λι­τε­χνών, οι οποί­οι έχουν διω­χθεί ποι­νι­κά ή έχει μπλο­κα­ρι­στεί το έργο τους στις ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες (YouTube, FaceBook κ.λ.π.), επει­δή άσκη­σαν κρι­τι­κή στις κυβερ­νή­σεις, στις επεμ­βά­σεις της Ε.Ε. σε άλλες χώρες, την συνερ­γα­σία με κρά­τη-δολο­φό­νους όπως το Ισρα­ήλ κ.λ.π.».

Αυτή την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα θέλει να κρύ­ψει η κυβέρ­νη­ση με ανα­κοί­νω­ση του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Fake News της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, η οποία στην ουσία επιβεβαιώνει:

«Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες με αφορ­μή την κατά­θε­ση του νομο­σχε­δί­ου για τα Οπτι­κο­α­κου­στι­κά Μέσα από τον υφυ­πουρ­γό παρά τω πρω­θυ­πουρ­γώ στον υπουρ­γό Επι­κρα­τεί­ας, Θ. Λιβά­νιο στη Βου­λή δια­κι­νεί­ται στο δια­δί­κτυο και σε Μέσα Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης η ψευ­δής είδη­ση ότι η κυβέρ­νη­ση επι­βάλ­λει λογο­κρι­σία στην Τέχνη.

Αντί­θε­τα με τα ψεύ­δη που δια­κι­νού­νται, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι το επί­μα­χο άρθρο 8 αφο­ρά στην ενσω­μά­τω­ση τρο­πο­ποι­η­μέ­νης Ευρω­παϊ­κής Οδη­γί­ας για την παρο­χή υπη­ρε­σιών στον οπτι­κο­α­κου­στι­κό τομέα την οποία μάλι­στα ψήφι­σε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλο­γές του 2019 μαζί με τον νέο Ποι­νι­κό Κώδικα.

Οι πάρο­χοι περιε­χο­μέ­νου θα έχουν την υπο­χρέ­ω­ση να απο­κλεί­ουν περιε­χό­με­νο που αφο­ρά σε μη απο­δε­κτές για μία δημο­κρα­τι­κή κοι­νω­νία συμπε­ρι­φο­ρές, όπως είναι ο ρατσι­σμός, η μισαλ­λο­δο­ξία, ο βίαιος λόγος και η προ­τρο­πή σε τρο­μο­κρα­τι­κές ενέργειες.

Σύμ­φω­να με την ίδια πρό­βλε­ψη, που απο­τε­λεί ενσω­μά­τω­ση Ευρω­παϊ­κής Οδη­γί­ας, οι διοι­κη­τι­κές κυρώ­σεις που επι­βάλ­λο­νται σε τέτοιες περι­πτώ­σεις αφο­ρούν τον πάρο­χο περιε­χο­μέ­νου και όχι τον καλλιτέχνη.

Πολ­λοί πάρο­χοι (όπως ενδει­κτι­κά το YouTube), στο πλαί­σιο των όρων λει­τουρ­γί­ας που έχουν θεσπί­σει, έχουν τη δυνα­τό­τη­τα απο­κλει­σμού οπτι­κο­α­κου­στι­κού υλι­κού, απο­κλει­στι­κά σύμ­φω­να με τα δικά τους κριτήρια.

Για να μην υπάρ­χει κανέ­να ψήγ­μα ως προς τις προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης, ο υφυ­πουρ­γός παρά τω πρω­θυ­πουρ­γώ στον υπουρ­γό Επι­κρα­τεί­ας, Θεό­δω­ρος Λιβά­νιος προ­χώ­ρη­σε σε τρο­πο­ποί­η­ση του συγκε­κρι­μέ­νου άρθρου καθι­στώ­ντας σαφές ότι δεν επι­χει­ρεί­ται καμί­ας μορ­φής λογο­κρι­σία στους καλ­λι­τέ­χνες, τους οποί­ους η κυβέρ­νη­ση τιμά και σέβεται.

Ειδι­κό­τε­ρα, το άρθρο 8 τρο­πο­ποι­ή­θη­κε ως εξής:

‘Αρθρο 8

Απα­γό­ρευ­ση υπο­κί­νη­σης σε βία ή μίσος

(‘Αρθρο 6 της Οδη­γί­ας (ΕΕ) 2010/13)

«Οι υπη­ρε­σί­ες οπτι­κο­α­κου­στι­κών μέσων δεν πρέ­πει να εμπε­ριέ­χουν υπο­κί­νη­ση σε βία ή μίσος ενα­ντί­ον ομά­δας ανθρώ­πων ή μέλους ομά­δας, ιδί­ως λόγω φύλου, φυλής, χρώ­μα­τος, εθνο­τι­κής κατα­γω­γής, ιθα­γέ­νειας ή κοι­νω­νι­κής προ­έ­λευ­σης, γενε­τι­κών χαρα­κτη­ρι­στι­κών, γλώσ­σας, θρη­σκεί­ας ή πεποι­θή­σε­ων, ιδιό­τη­τας μέλους εθνι­κής μειο­νό­τη­τας, γέν­νη­σης, ανα­πη­ρί­ας, ηλι­κί­ας ή σεξουα­λι­κού προσανατολισμού».

Αντί­στοι­χη τρο­πο­ποί­η­ση θα γίνει και στο άρθρο 32».

Όσο και αν προ­σπα­θεί η κυβέρ­νη­ση να κρύ­ψει την ουσία η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για την εφαρ­μο­γή του τρο­μο­νό­μου και στην Τέχνη δεν παίρ­νει παρερ­μη­νεί­ες, δεν είναι fake news.  το γενι­κό­τε­ρο κυβερ­νη­τι­κό έργο έντα­σης του αυταρ­χι­σμού και της κατα­στο­λής ‑που από το δρό­μο περ­νά στο λόγο πλέ­ον- μας αφο­ρά όλους.

Όπως επι­ση­μαί­νει ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος: «Τώρα απαι­τεί­ται να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για συνο­λι­κή κατα­δί­κη του άρθρου 8 και όλων των μηχα­νι­σμών μέσα από τους οποί­ους επι­χει­ρεί­ται ο ασφυ­κτι­κός έλεγ­χος του περιε­χο­μέ­νου της Τέχνης. Υπο­γρά­φου­με, δια­κι­νού­με το ψήφι­σμα του Π.Μ.Σ., συμ­με­τέ­χου­με στο συλ­λα­λη­τή­ριο Τρί­τη 16 Φλε­βά­ρη και ώρα 12 στα Προ­πύ­λαια (Στά­ση Μετρό Πανε­πι­στή­μιο) προ­κει­μέ­νου να παρα­δώ­σου­με το ψήφι­σμα και τις υπο­γρα­φές στη Βου­λή, την ώρα που θα συζη­τιέ­ται το ν/σ Λιβάνιου».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο