Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι φάσεις της κακοκαιρίας «Μήδεια» – Πτώση θερμοκρασίας έως 13–15 βαθμούς

Σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία δια­θέ­σι­μα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / Meteo.gr, η κακο­και­ρία «Μήδεια», όπου θα αρχί­σει να επη­ρε­ά­ζει τη χώρα μας από το Σάβ­βα­το 13/02, φαί­νε­ται να παρου­σιά­ζει αρχι­κά δύο φάσεις:

Η πρώ­τη φάση αφο­ρά το διά­στη­μα από το πρωί του Σαβ­βά­του 13/02 έως και την Κυρια­κή 14/02 (Σχή­μα 1), με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στα κεντρι­κά και βόρεια. Ολι­κός παγε­τός στη Δυτι­κή Μακεδονία
  • Βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο στα πεδι­νά (έως το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του) και στα παραθαλάσσια
  • Πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις αρχι­κά στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά και βαθ­μιαία σε χαμη­λά υψό­με­τρα της Βόρειας και Κεντρι­κής Ελλάδας
  • Θυελ­λώ­δεις βόρειοι άνε­μοι αρχι­κά στα βόρεια και βαθ­μιαία στα κεντρικά

Meteo Mhdeia 1Σχή­μα 1. Η θέση του βαρο­με­τρι­κού χαμη­λού, που συν­δέ­ε­ται με την πρώ­τη φάση της κακο­και­ρί­ας «Μήδεια» και το εκτι­μώ­με­νο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το διά­στη­μα 20:00–23:00 του Σαβ­βά­του 13/02/2021, όπως υπο­λο­γί­ζο­νται από το αριθ­μη­τι­κό μοντέ­λο πρό­γνω­σης και­ρού του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / Meteo.gr.

⛈️ ☔  🌨️

Η δεύ­τε­ρη φάση αφο­ρά το διά­στη­μα από Δευ­τέ­ρα 15/02 έως Τρί­τη 16/02, όπου τα φαι­νό­με­να θα αφο­ρούν τα ανα­το­λι­κά και νότια τμή­μα­τα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επι­κρα­τή­σει ισχυ­ρός παγε­τός. Συνο­πτι­κά για τη δεύ­τε­ρη φάση, τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά της, θα είναι:

  • Κατά περιό­δους πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις σε ηπει­ρω­τι­κές περιο­χές με πολύ χαμη­λό υψό­με­τρο από το ύψος της Θεσ­σα­λί­ας και νοτιότερα
  • Βρο­χές και καται­γί­δες σε Κυκλά­δες, Κρή­τη και χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά των νησιών, αλλά και στα ημιο­ρει­νά της Κρήτης
  • Παγε­τός στα κεντρι­κά, κατά τόπους ισχυ­ρός και ολι­κός στα βόρεια.
  • Θυελ­λώ­δεις βόρειοι άνε­μοι στο Αιγαίο

Meteo Mhdeia 2Σχή­μα 2. Η θέση του βαρο­με­τρι­κού χαμη­λού, που συν­δέ­ε­ται με τη δεύ­τε­ρη φάση της κακο­και­ρί­ας «Μήδεια» και το εκτι­μώ­με­νο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το διά­στη­μα 08:00–11:00 της Δευ­τέ­ρας 15/02/2021, όπως υπο­λο­γί­ζο­νται από το αριθ­μη­τι­κό μοντέ­λο πρό­γνω­σης και­ρού του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / Meteo.gr.

⛈️ ☔  🌨️

Κατά τη διάρ­κεια της κακο­και­ρί­ας «Μήδεια», η πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας ανα­μέ­νε­ται να είναι ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κή, με τις μέγι­στες τιμές να κυμαί­νο­νται σε μονο­ψή­φια νού­με­ρα στο μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα της χώρας. Παγε­τός ανα­μέ­νε­ται να εκδη­λω­θεί στα κεντρι­κά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολι­κός (αρνη­τι­κές θερ­μο­κρα­σί­ες ολό­κλη­ρο το 24ωρο).
Η πτω­τι­κή πορεία της θερ­μο­κρα­σί­ας τις επό­με­νες ημέ­ρες σε τέσ­σε­ρις πόλεις της χώρας μας, παρου­σιά­ζε­ται στο Σχή­μα 3.
Ενδει­κτι­κά ανα­φέ­ρε­ται ότι στην πόλη της Αθή­νας, η θερ­μο­κρα­σία την Τρί­τη 16/02 δεν θα ξεπε­ρά­σει τους 3 βαθ­μούς, σημειώ­νο­ντας μια πτώ­ση της τάξης των 13 βαθ­μών συγκρι­τι­κά με τη θερ­μο­κρα­σία της Παρα­σκευ­ής 12/02, ενώ στη Φλώ­ρι­να από το Σάβ­βα­το 13/02 έως την Τρί­τη 16/02 θα επι­κρα­τή­σουν συν­θή­κες ολι­κού παγετού.

Meteo Mhdeia 3Σχή­μα 3. Οι μέγι­στες τιμές της θερ­μο­κρα­σί­ας για τέσ­σε­ρις πόλεις (Αθή­να, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Ηρά­κλειο και Φλώ­ρι­να) όπως υπο­λο­γί­ζο­νται από το αριθ­μη­τι­κό μοντέ­λο πρό­γνω­σης και­ρού του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / Meteo.gr.


Πηγή: meteo.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο